Nu, nu e vorba de marul lupului. Sigur dupa cum am zis sunt multe plante toxice folosite in farmacopee. Deci nu e mare branza daca se discuta sau nu despre ele ca oricum sunt destule date pe net sau prin carti. Retinerea mea e asa in principiu. De altfel nu sunt pasionat de aspectul acesta al plantelor. Desi recunosc ca chimia naturii e uimitoare. Dar n-am fost prea bun la chimie.

Candva, nu chiar demult, cand puteam si practica, eram pasionat de altfel de plante. De plantele folosite in alimentatie si cultura lor. Au o putere mult mai mare. Ele iti dau adevarata putere.
Iar cine practica cultivarea lor pe terenul lui practica o meserie extrem de periculoasa. E in pericol de a deveni independent. (Afirmatia asta nu-mi apartine

). Dar cel care o practica este temut chiar si de catre putere. Nu degeaba comunistii s-au chinuit sa-i bage pe toti la bloc.
Iar cine o practica pentru a vinde devine o forta.
Dar se va rezolva si acest pericol, prin distrugerea pietelor, care au deservit orasele de sute sau mii de ani, micilor producatori li se vor taia aripile apoi oamenii vor merge docili la supermarcheturi carora producatorii mari le vor fi tributari (pana vor fi acaparati de supermarcheturi) si si oamenii si producatorii mari vor fi supusi pe veci.
Producatorii mici vor fi practic exterminati. Acestia reprezinta un pericol mare pentru putere caci sunt multi si relativ usor de accesat clasa lor daca ai o gradina, doua maini si o piata unde sa se poata vinde produsele specifice.
Pericolul pentru putere, atat a producatorilor mici cat si a producatorilor pt consum propriu e ca nu ii pot manipula.
Dar din pacate am impresia ca la noi pietele vor dispare. Desi grija lor ar trebui sa fie principala preocupare a unui primar in paralel cu atragera a cat mai multor producatori catre ea. Vorba ceea daca dadea mancare orasenilor ar mai fi fost primar si azi.
Sigur acum orasenii sunt momiti cu alternativa supermarchet si au mancare. Si ca tot ce-i nou atrage si piata li se pare ca ceva invechit, fara rost fara valoare si care neaparat trebuie modernizata adica "hala"-izata si "termopan"-izata. (Sigur nu vorbesc de curatenie si verificarea corectitudinii cantarelor, verificarea veridicitatiii producatorilor -adica nu mana a treia cu produse de provenienta mai mult decat incerta - astea sunt de regula bunului simt al dministratiei unei pieti publioce)
Dar candva va fi o si o contrareactie. In alte parti a inceput. Insa misca atat de greu. (pacat ca la noi se lasa se piarad ce altii se chinuie sa reconstituie) Dar vad ca la noi a prins curentul supermachist si oamenilor nu le pasa de piete care la urma urmei e unul dintre cel mai de valore bun public. La urama urmei ele au sustinut orasele sute de ani. Oamenii vor plange amarnic candva, daca vor apuca, daca nu, atunci vor suferi copii si nepoti probail fara a-si da prea mult seama de ce.
Sa nu crezi ca am ceva cu supermarcheturile. Sunt foarte bune in multe domenii. Dar nu in producatia alimentara vegetala, proaspata si diversificata. Adica baza unei hrane sanatoase. Nu au cum sa fie. Ele lucreaza numai in stil mare. Altfel nu sunt rentabile. In timp ce in domeniul industrial pot duce prin negocieri si lucru la volum mare la scaderi de preturi in domeniul vegetal proaspat nu pot sa-si exercite acest avantaj. Diversitatea si cantitaile mici nu le confere nici un avantaj. Din contra in acest caz modul lor de lucru duce la cresterea de preturi si la reducerea diversitatii. Sigur sunt bune in domeniul unor fructe cum sunt cele exotice.
Indiferent de cum sunt sau nu sunt percepute cele ce le-am scris, pe mine ma intriga nepasarea oamenilor fata de distrugerea pietelor oraselor, de acapararea lor de diversi terti si trasformarea lor in niste hale fara valaore care in final devin niste talciocuri si alte chestii de mici nimicuri pierzand total valaorea de baza: spatiu pentru micul producator agricol, rural si mai ales urban si o baza strategica de aprovizonare a orasului, baza care ii confera o anumita securitate si independenta luand in considerare ansamblul: piata-producator urban sau periurban.
Chiar si fara aceste considerente pietele sunt locuri unde s-au intalnit, s-au salutat si au discutat, bunicii si strabunicii orasenilor. E un loc de socializare. E si un loc de distractie si relaxare. Sigur asta in cazul unei pieti largi, sigure si curate, adica bine administarta.
Stiu multe locuri numite prin orase "piata cutare". Dar une e piata? Se poare ca definitia unei pieti orasenesti s-a transformat sau se transforma intr-un fel de intersectie unde e un loc asa mai larg ... adica o definitie fara nici un rost.
Ok, vad ca ma luai cu vorba si probabil ca nu te intereseaza aspectele acestea. Dar acum daca tot le-am scris le las aici Nici nu mai verifica daca am fost sau nu cat de cat coerent, ca a expune pe scurt ...

.