Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

Nicol Caloian

Bine-nteles, sunt moldoveanca, desi aproape jumatate din viata mi-am petrecut-o in Bucuresti dar nu-mi pot uita radacinile. Si sa stiti ca am facut si mucenici cu zeama, asa cum se obisnuieste pe aici (sotul e ploiestean).Nu ca vreau neaparat sa va fac pofta, dar ambele felui au iesit super!  ::)  ;D

larisa

Fetelor ma innebuniti .Eu nu pot minca nici macar un bors ca la noi ,desi am posibilitatea sa -mi fac ce doresc ,nu gasesc bors ,nici macar banala sare de lamaie .Oetker si Knor ,astia habar nu au ca mai sunt si moldovani ahtiati dupa bors .Nu gasesti nimic .Tot felul de supe dar nici un bors(ma refer la plicurile cu tot felul de supe )

gabriela jalba

Larisa solutia e zeama de kamiie sau otetul.... Vezi ca sint magazine naturiste si gasesti pe acolo ceva tarite,sau cereale risnite. Ia si fa-ti singura un pic de bors. Eu am plecat cu bors-maggi dupa mine, o apa de ploaie....
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Urmatoarea tura ,stiu ce sa fac ,imi iau si eu knorr dupa mine ,ca otetul nu-mi e de nici ajutor.

costieanuconstantin

mai fetelor de ce nu umpleti voi  bors ?
e f. usor

gabriela jalba

Quote from: gabriela jalba on March 09, 2008, 11:02:58 PM
Larisa solutia e zeama de kamiie sau otetul.... Vezi ca sint magazine naturiste si gasesti pe acolo ceva tarite,sau cereale risnite. Ia si fa-ti singura un pic de bors. Eu am plecat cu bors-maggi dupa mine, o apa de ploaie....
Costi,asta incercam sa sugerez!!!!!!!!!!!!! ca umpli bors,mai trebuie sa ai si din ce !!!!!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Acasa ,nu era o problema ,dar aici de unde iau eu huste si toate alea .pricepusi acum de ce nu umplu?nu-i nic aici

costieanuconstantin

1 kg de tarata de grau, 1/2 kg malai, 1/2 paine neagra proaspata (calda e si mai buna ) ,drojdie de bere proaspata cat o nuca ,apa fiarta si racita la 55-60 gr c 10 l ,o creanga cu frunze de visin , o ramura de leustean.
se amesteca  tarata cu malaiul si painea rupta in bucatele mici se adauga drojdia , se introduc intr-un borcan de sticla (oala de pamant ) de 10 l ,se toarna cu grija apa se amesteca bine cu un facalet de lemn , se pun creanga de visin si leusteanu , se alege cel mai suparacios din cei prezenti si pe nebagare de seama  se trece pe la gura-nasul lui zicand tare  : ACRU BORS  !!!!!!! ( AVETI GRIJA SA NU-L ARDETI )
la noi tarata de grau se gaseste pe la magazinele de paine sau la magazinele de hrana pt. animale.

larisa

Multumim de reteta .Costi.dar eu ,cum sunt in Germania ,ar trebui sa colind tot orasul ,sa adun materiile prime , unde mai pui ca tot ce e Bio  e si foarte scump si apoi ce fac cu borsul obtinut?.Astia nu stiu decit de supe ..Acasa nu era nici o problema ,aveam toate la indemina.Eu mereu am umplut bors,ca am familie numeroasa ,si nu-mi placea cel cumparat ,dar aici ......Asta e

gabriela jalba


E post!!!!
Pastirnac,un strop de miere+delik'at+chimen+ulei(putin) = amestecat bine,pus in tava
Morcov,un strop de zahar+delik'at+ susan+ulei =amestecat bine,pus in tava
Cartofi,un pic boia ardei dulce+delik'at+piper+cimbru+ulei=amestecat bine,pus in tava
    Totul inchis bine in folie,la cuptor. Cam in 3/4ora e gata. Se desface si se rumeneste (devid usor crocante). Eu le-am servit cu rosii murate foarte picante(puse de sotul meu-ca mie imi cad miinile .... ;) - singura muratura pe care o ador!!!!
varietati pe-aceeasi tema: cu salata;cu sosuri picante; cu brinza rasa(pt nepostitori);cu maioneza,garnitura la fripturi....
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

cara

m-ai ucis, gabrielo!
saliveeeeezzzzzz!

penelopa

... si cum ziceati ca faceti ciorba de salata.... cu usturoi  ???
Fac si eu, in mod curent,  cu 7 - 8 salate , cu ceva afumatura si omleta din 10 oua. Dar n-am stiut si de .......  usturoi. ;D

simonaelena

La mine e nelipsit din ciorba de salata!

gabriela jalba

ia bateti-va-n retete!! 'oi face si eu,dupa post(cind o fi salata mea maaareee!!!)
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

myosotis

Gabi, roaga pe sotul tau  ;) sa ne dea si noua reteta de rosii murate picante. Ca tare arata bine.

gabriela jalba

Mama,da' ce bune-s!!!!!! Sint singurele muraturi care imi plac!! Se va simti flatat!!  Precis il pun sa scrie!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

Usturoi verde,la otet
    curatati usturoiul tinar(cit nu a format inca bulbisor-sau acesta e f mic) si il lasati cu codite;doar ciupiti un pic virful coditelor.Il opariti in apa cu sare. Cind se raceste,il inodati(obtineti nodul,nu prea strins ,pe mijlocul firului. Asezati-l in borcane(de 400,800gr,depinde de cit usturoi aveti)si presati-l,dar nu f f tare. Preparati apoi otetul ca pt gogosari(zahar-sau miere,sare,boabe de mustar,piper,sare,dafin...) si cit permite de fierbinte,turnati deasupra. Un pic de ulei,si "sigilati".
                                 Pofta buna!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

myosotis

Adica, la fiecare fir de usturoi facem un nod, campe la mijlocul lungimii frunzelor.  ???  Am zis bine? Nu prea am elan (mai bine zis timp) de pus muraturi acu' primavara. Dar poate.... imi vine  :D

gabriela jalba

La fiecare fir,cam la jumatatea firului.Ca o bucla. E mai usor la asezat si la scos,cind servesti.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Interesanta, mai Gabi, reteta voastra de usturoi buclat la otet.
Da` nu-i mai simplu daca pun frunzele pe bigudiuri ?  :D

gabriela jalba

Acu ai de gind sa-mi dai sa minic bigudiuri!!,cind  'oi veni la tine ?
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

Prepararea deliciosului sirop de papadie: Se pun de 2 ori cite 2 mini pline de flori de papadie intr-un litru de apa rece. Se pune la foc mic pina incepe sa fiarba, sa lasa sa dea citeva clocote bune, se ia oala de pe foc si se lasa totul sa stea peste noapte. A doua zi, se goleste continutul intr-o sita, se scurge, iar florile se storc bine cu ambele miini. Sucul se amesteca cu 1 kg de zahar nerafinat, la care se adauga o jumatate de lamie taiata felii (coaja se arunca daca a fost tratata cu substante chimice). Mai multa lamie acreste prea tare. Oala se pune fara capac pe masina de gatit. Pentru a se pastra toate vitaminele, se da la focul cel mai mic. Astfel, lichidul se evapora fara a fierbe. Siropul se pune la racit o data, maximum de doua ori, ca sa i se poate satabili adevarata constistenta. N-are voie sa devia prea gros, caci s-ar zaharisi dupa pastrare mai indelungata, dar nici prea subtire, caci atunci ar incepe sa fermenteze dupa un timp. Trebuie sa devina un sirop adevarat, viscos, care, uns pe chifla sau piinea cu unt de la micul dejun, este absolut delicios.
  Fiindca imi era lene sa scriu,am luat din link-ul:
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/Papadia%20(Taraxacum%20officinale).html
    Siropul rece trebuie sa aiba consistenta mierii de albine. Am pus tot linkul pt ca mai zice si de diabet. Stiu persoane,care fac trat. cu papadie pt tratament. Primavara facem si noi salata de papadie.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

simonaelena

Io l-am folosit pe post de sirop contra tusei, si a mers!

turturica

Fetelor, as avea si eu nevoie de cateva retete de prajituri, cu foi, in mod special
sau alte idei, daca aveti, de prajituri pentru o nunta!

stefana

Eu stiu pe cineva care sta departe de sat (la el a facut echitatie fii-miu  ;D asta toamna) si isi face singur paine. E foarte multumit: are un Moulinex. De ce te interesa?