Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

gabriela jalba

Esti buna!!!! Eu de-i coceam,nu prindeau Craciunul. Fac 1kg,si cind e vorba de cozonaci,Haplea mi-i termina urgent!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Nicol Caloian

Nu puteam face altfel. Trebuie sa-mi las timp in ultima parte pentru mancaruri, carnati, racitura, etc.

vernil

Quote from: penelopa on December 12, 2008, 02:20:56 PM
Deci, pe aici nu prea postez dar citesc!
Nu mă dau mare bucătăreasă deşi gătesc... bine (spun alţii   ;)) , numai că nu am făcut o pasiune din gătit.
Ca şi Vernil,  gatesc  fiindcă trebuie să mâncăm şi, aş face orice numai să nu gătesc  :D

Încerc toate reţetele  voastre (care mă tentează), îmi reuşesc (de cele mai multe ori) dar, de când copii sunt mari şi vin  din an'n Paşte la noi, nu prea are cine să le mănânce. Noi nu ne prea omorâm cu mâncatul..... mai ales, dulciuri :(

Dar, la ocazii, sunt lăudată pentru preparatele mele şi mi se cer  reţetele  :P
De aceea îndrăznesc să spun, Ella dragă, că la reţeta  cu chec cu ciuperci, indicat ar fi ca faina să se pună de la început,  odata cu gălbenuşurile, apoi vin, ulei ... se face pasta în care se adaugă celelalte ingrediente.  Altfel, există riscul să se facă ... cocoloaşe. ;)

Se vede ca suntem nascute in aceeasi perioada  :-* :-* :-* Cu cine ziceai ca esti sora ? Cu mine sigur!!

simona72

caut si eu o reteta dar nu stiu ca ce am gasit pe internet este cea buna.biscuiti fagure si se faceau in forma de tuci cumparata de la tiganii care faceau asa ceva.
http://plat-du-jour.net/images/gaufre%20de%20liege.jpg
avea si ocrema interesanta de cacao dar pur si simplu nu imi aduc aminte deloc pentru ca le faceam acum 10 ani si nu mai am reteta.

doina

Simona , am eu reteta dar trebuie sa ajung acasa sa o caut. Daca pana diseara nu ai gasit-o , ti-o trimit eu  ;)

doina

Am cautat reteta de Faguri si asta e :6 oua ,12 linguri zahar , 12 linguri  lapte ,12 linguri ulei , 24 linguri faina , 1 lingurita amoniac , arome. Ouale se bat spuma cu zaharul se pune uleiul ca la maioneza si apoi laptele si faina amestecata cu amoniacul...,  si aromele.

larisa

eu mai am inca una inafara de asta .;4 oua.8 ling zahar.12 ling ulei.11 ling de faina ,un vf cutit bicarbonat.asta trebuie sa torni cu lingura in forma ,dar eu faceam coca un pic mai consistenta si faceam bilute pe care le presam ,

simona72

dar crema cum se face?eu azi am incercat una si nu imi place.are ea una originala.daca se poate sa mi-o trimite-ti ar fii super.

cara

Prajiturele cu "zapada" pentru Martipan: 

;) ;D


martipan

Deci io te bat pe tine  >:( !
Deja m-am repezit la niste eugenie intentionata pt colindatori  ;D :D :D !

simona72

mama da ce bune sunt ,deja inghit in sec.

cara

deci draga Marti, is usor de facut, daca vrei iti dau reteta!
nu manca mancarea colindatorilor, bre!  >:(

ozimandias

Cara... e aici un doritor...

Si stii, o buna prietena mi-a aratat cum sa "impletesc" neste chestii... Dar nu stiu ce sa pun in ele... :-[

cara

deci asta nu-i de pe culinar, nu pot pune link  ::)

2 oua
400 g zahar
300 g nuca macinata
2 linguri de zeama de lamaie
un praf de sare

blatul:

un ou intreg plus galbenusul celui de-al doilea se bat impreuna cu 200 g zahar. se adauga nuca macinata. va rezulta o pasta lipicioasa si densa.
pe o foile de plastic ( din vasta mea experienta cea mai buna solutie e o sacosa de Metro sau Sellgros, bine spalata/dezinfectata ) se intinde pasta intr-un strat de 1/2 cm. (e cea mai grea operatie, va avertizez  ;D )

foaia astfel obtinuta se imaprte in dreptunghiuri egale, de cca 2/5 cm. rezulta aprox 100 buc. peste foaia taiata se adauga

glazura:

albusul ramas, batut spuma cu 200 g de zahar iar la final adaugata zeama de lamaie ( atentie, lamaia e f importanta, fara ea crapa albusul)



acum urmeaza operatiunea cu grad de dificultate doi: ridicarea dreptunghiurilor cu un cutit, si punerea lor in tava intoarsa cu cracii-n sus si acoperita cu hartie de copt.

se coace cca 30 min, la 100 * C cu ventilator si usa aragazului intredeschisa.

reusita acestei retete consta in a pastra albusul de deasupra perfect alb. daca e focul prea mare sau se coace prea mult, rezulta o glazura galbuie, nashpa!

la scoaterea din cuptor, mijlocul poate sa fie un pic moale, nu-i nici un bai. important e sa nu coaceti prea mult.

daca cineva chiar se incumeta sa faca reteta si are nelamuriri, sunt in zona!  ;D

ozimandias

Cara, dar parca chestie din aia alba e si dedesubtul "dreptunghiului". Sau doar mi se pare?
Daca e, cum ajunge si acolo. Ca ai spus ca se pune deasupra.... ::)

Ella

Puteam sa jur ca-s impachetate intr-un anume fel ::), numai de Cara stiut.

cara

deci, pentru ca dreptunghiurile raman pe loc dupa taiere si adaugarea glazurii si datorita faptului ca glazura e usor fluida de la zeama de lamaie, in momentul in care le ridici cu cutitul, glazura curge, imbracand putin si din lateralele blatului.
de aici aspectul de prajitura "ninsa".


ozimandias

Merci! Am inteles.
(chiar nu stiu ce sa mai spun ca sa fac cinci cuvinte....of, of, of...)



cara

uite un "dos" de prajiturica:


cara

si-acum, piesa de rezistenta, turtele alea de care vorbiram zilele trecute. astept parerea specialistilor, ca vreau sa-mi imbunatatesc prestatiile viitoare  ;D

ozimandias

Multumesc!
Deci maine nu sunt pe forum. Fac tort (diplomat) si prajituri din astea (ninse). Si coc si biscuiti din aia de Craciun (am coca de 2 zile in frigider). Si dupa-l astept pe Mos. Daca da Dumnezeu si nici anu' asta nu vine (cu ce vreau eu, fireste  ;)) numa' salam o sa manance tot anu'... Si-asa-i criza...

cara

eu maine fac tort "Mascarpone"  ;D (restul bucatelor le presteaza fiu'miu cu nor'mea!  ;) )

acum juma de ora am terminat de impachetat cele 150 de sarmale!  8)

colegu' umple si coace curcanul, e treaba domniei sale de ani de zile!  ;D

costieanuconstantin

Quote from: cara on December 23, 2008, 11:40:46 PM
si-acum, piesa de rezistenta, turtele alea de care vorbiram zilele trecute. astept parerea specialistilor, ca vreau sa-mi imbunatatesc prestatiile viitoare  ;D
ce umplutura ai folosit ?
la noi, se face cu umplutura de nuci , alune zahar si miere (buzau-rmsarat)
la sotia , se face cu nuca, seminte de floarea soarelui,seminte de canepa (acum nu se mai cultiva cica e periculoasa )zahar ,miere (ivanesti -vaslui)

martipan

Quote from: cara on December 23, 2008, 07:25:36 PM
deci draga Marti, is usor de facut, daca vrei iti dau reteta!
nu manca mancarea colindatorilor, bre!  >:(
Deci e prea tarziu,oricum a mai ramas destula (oarecum  ;D ),noroc ca nu au venit decat vreo 4 ...din pacate,copiii din ziua de azi nu mai vin pt un covrig...sa vezi ce se ingramadesc la usa cu stele si plugusoare,atuncea da,ca e rost de bani  >:( !

Cara,tre sa-ti zic ca in sfarsit am mancat cv facut de tine,bre,tort mascarpone mancai acum vreo 2 luni,ha !!!!Bunut rau,mi-a placut la nebunie,siropul de cafea a dat o savoare nebanuita iar crema cu branzica ,ness si frisca a fost surprinzator de gustoasa,mai ales dupa ce sta la rece cateva ore bune  ;D !

cara

costi, am folosit zahar si nuca macinata. siropul din miere diluata.

ia ce tort am avut de Craciun (ornat de prunci  ;) )