Reciclati-Reciclati-Reciclati

Started by gomez99, November 01, 2008, 10:04:37 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

De ce?E ca un gazon, cu marea diferenta ca e mai indurator, nu face goluri pentru ca nu-i place ceva -umiditate,uscaciune, calcat pe el- si  se coseste la doua saptamani ca gazonul obisnuit. Alea nu sunt margarete sunt banutei de-aia salbatici care si acum sunt infloriti, din primavara. Sunt la nivelul pamantului, nu sunt inalti.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

cara

ce spui tu straine? gazon tuns la doua saptamani? eu il tund in fiecare miercuri!  ;D

einsteinitza

Al meu e de cel de sambata :D :D :D
Pana saptamana trecuta l-am tuns saptamanal, acum vad ca a incetinit, merge la doua spatamani.Dar nu e gazon, e pasune :D :D :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

simonaelena

Quote from: penelopa on June 06, 2010, 11:24:56 PM
Măi, Es, ceea ce propui tu, presupune să-ţi iei şi-o vacă pe lângă casă (poate, una Milka  ;D), numia că, mi-a zis vecina, vacile nu trebuie să mănânce iarbă (fân) cu seminţe  ............  cică, se "umflă"  :o
Şi alea din din fân- gazon, nu's margarete??? :D
Si... vecina ta scoate semintele din fan? ;) Ca ai mei nu au timp de asa ceva. :D :D :D

penelopa

Nu, măi Simo, coseşte fânul înainte de a face seminţe. ;)

Cara, gazonul nostru rustic (pir cu flori de câmp  :P), îl tundem la 2 săptămâni............ chiar 3, că vreau să văd şi buruienile înflorite. ;D

klimm

apropos de ce arzi si ce nu arzi in centrala termica; m-am informat putin si se poate documenta ca polietilena transparenta arde fara emisii mai toxice decat ale lemnului ( nu intru in detalii dar  iata un link  http://www.odf.state.or.us/DIVISIONS/protection/fire_protection/smp/SMR/Dec2003/Emissions%20from%20Burning%20Polyethylene-covered%20Silvicultural%20Piles.pdf
sau    http://www.ifenergy.com/50226711/can_you_burn_plastics.php ) nu sunt lamurit cu PET  inca dar scormonesc.

pare de bun simt-de vreme ce polietilena are o putere calorica comparabila cu a motorinei de exemplu,  si noxe comparabile cu ale lemnului, sa o arzi pt ca economisesti alt combustibil ce ar fi ars altfel  ???

pana la urma facem ce facem si poluam oricum prin faptul ca traim asa cum traim as parafraza o gluma sinistra si as spune ca un om care nu polueaza e un om mort

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

klimm

da o privire primului link  si  constiinta ta de "prajitor" de hartii  se linisteste . Aa am patit si eu

einsteinitza

Constiinta mea se linisteste oricum, pentru ca in loc sa pun hartia la gunoi, tot o mai folosesc la ceva, chiar daca nu la potential maxim. Chiar si resturile de compost le pun intr-o cutie la congelator, si le duc la lada de compost la Slanic. Incerc sa utilizez tot, chiar daca nu perfect.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

klimm

cu privire la PET m-am cam dumirit: sa-l reciclam  http://img.eureciclezasta.ro/2010/02/nova_ChinaMan_450.jpg

Cum vine asta Einsteinitza? resturi de compost la congelator si LA LADA DE COMPOST LA SLANIC adica nu folosesti compostul produs de tine in gradina?

klimm


einsteinitza

Adica, eu stau trei zile la Bucresti si trei la Slanic.Cand sunt la Bucale ;) strang la congelator intr-o cutie cu capac resturile vegetale pentru compost.Joia iau cutia si o duc la lada.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

klimm

asta da gradinar! eu intelesesem ca Slanicul are o lada de compost a sa . Eram deja invidios , Clujul nu are. S-a lamurit chestiunea. Merci


einsteinitza

 ;D ;D ;D ;D
Sigur are, dar e la mine in gradina :D :D :D Cred cu tarie ca e unica in zona. :D :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

myosotis

Cat de mare e lada de comopost a Slanicului, ca eu adun de la doua persoane, am loc berechet si tot nu prea imi incape.

einsteinitza

Doua lazi de cate un metru cub.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

myosotis

Foarte mici  ::) Inseamna ca le golesti destul de des ? Cam la cat timp si ce faci cu compostul?

einsteinitza

Am gresit, ca mi s-a parut ciudat ce am scris, au latura de 1,80 asa ca au cu totul alt volum.
Eu fac asa- pun doi ani intr-unul, apoi il intorc mutandu-l in celalalt.Ce-i jos ajunge sus.Pur si simplu se suie cineva in el si arunca dincolo, au un perete comun.In cutia proaspat eliberata, pun resturi noi, timp de doi ani.Intre timp, celalalt e perfect maruntit. Il imprasiti toamna prin gradina, in locurile unde am pamant prost.
La inceput faceam chestia asta la un an, dar mai ramaneau resturi nemacerate.La doi ani e perfect.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

myosotis

Deci pui numai resturi vegetale, in lada. Nu si resturi de plante si alte verdeturi ce se mai aduna de prin curte. Am mutat si eu anii trecuti compostul chiar de 2-3 ori pe an, dintr-o lada in alta. Dar aveam tot mereu una goala din 3. Anul asta sunt toate pline ochi fiindca am adus foarte mult gunoi de grajd . L-am asezat in straturi alternative cu resturi vegetale zi gazon.

einsteinitza

Compostul are nevoie si de timp sa se macereze, sa faca gaze si alte alea care ajuta, deci nu trebuie mutat foarte des.Eu pun tot acolo, tot ce e vegetal, buruieni, ramuri de la taiatul de primavara,absolut orice verde, orice vegetal de peste tot, plus coaja de ou si o parte mica din cenusa.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

klimm

aveam de la prelucrarea bustenilor o gramada de rumegus uriasa si tot speram sa inceapa singura compostarea dar dupa un an nu s-a intamplat nimic .
M-am decis si am googalit dupa compost. Am gasit si in romana o multime de info ,manuale etc. am retinut ca e nevoie de un anume raport intre continutul de azot (iarba , balegar) ci cel de carbon(crengi uscate tocate sau rumegus in cazul meu. Intr-unul din manuale sunt chiar tabele cu ce deseu ce contine semnificativ pt compost. Am amestecat rumegus cu iarba proaspat cosita pe care nu am mai tocat-o ca n-am cu ce si am mers cu acest sandwich 5-6 straturi . Gramada acum,  are in interior  cam 50 grade si am sa o intorc peste o luna. spuneau ca asa ai compost in 4-6 luni. Compostarea este un roces aerob. Daca nu misti gramada , in timp aerarea nu mai are loc si procesul se transforma intr-unul anaerob (se produce si metan plus alte gaza) ceea ce nu e de dorit pentru compost. Asta e ce am retinut eu dar, googaliti si va edificati rapid.
Eu pun si cenusa tot ce iese din centrala  pt ca am f mult rumegus Cu iarba ce o mai cosesc de prin gradina sper sa am o pila uriasa de compost de utilizat deja la primavara. Inca ceva, cica compostul se pune primavara in teren, nu toamna pt ca topirea si ploile de primavara spala nutrientii? voi cum puneti compostul?

einsteinitza

Cenusa in exces schimba ph-ul compozitiei.Acum se gasesc cutii cu bacterii starter pentru compost, imediat incepe sa lucreze. 
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

După cele spuse de Klim, aproape că mi-e teamă să mai umblu la compost. :( De 3 ani, nici măcar o dată n-am întors resturile vegetale (numai iarbă şi resturi de legume). Dacă săr în aer? ;D

penelopa

În altă ordine de idei,  aş vrea să vă arăt că, dacă se vrea, se mai poate face ceva pentru mediul înconjurător. :)
De 2 ani, Aeroportul la care cu drag şi draci muncesc, organizează (în timpul programului, binenţeles  ;)) acţiuni de conştientizare copiilor dar şi a maturilor privind  necesitatea de a ocroti şi îngriji mediul înconjurător astfel încât să ne bucurăm de ceea ce natura ne oferă.
Concret, formăm echipe de  angajaţi voluntari ai aeroportului cu copii lor dar şi cu copii de la şcoala din zona în care urmează să facem o curăţenie în pădurea apropiată.
De data asta, acţiunea a fost chiar la pădurea  Scroviştea,de lângă localitatea în care mi-am cumpărat moşie. ;) Întotdeauna m-a intrigat de când am venit aici, nepăsarea şi nesimţirea localnilor faţă de un aşa dar minunat cu care i-a blagoslovit natura: pădurea! Deşi la 2 paşi de drumul prin pădure se află "zona politicienilor noştri de frunte", oamenii n-au nicio apăsare să arunce mormane de gunoaie la marginea pădurii.  :( Multe peturi, pungi d plastic, cioburi de sticlă ...  >:( 
Mare lucru n-am făcut noi dar, am avut grijă să "prelucrăm" copii din zonă, să le spună şi părinţilor lor ce "crimă" fac aducând gunoiul în pădure  .......... mai ales că, de bine de rău, o dată pe săptămână trece  maşina de gunoi prin sat.
Poate, dacă astfel de acţiuni nu prea au ecou în rândul localnicilor, măcar primarul va avea la ce gândi având în vedere ceea ce i-am transmis  ;D
Şi, ca mai peste tot în RO, unii muncesc
http://penelopa.sunphoto.ro/alte_chestii/16177795
iar alţii trag mâţele de coadă. :(
Uitaţi, aici, un paparazzo  nesimţit care s-a sustras de la treabă ;D
http://penelopa.sunphoto.ro/alte_chestii/16177793

klimm

Einsteinitza, in ce directie  schimba cenusa PH-ul (acid sau bazic)?
Nici eu nu credeam ca e atat de complicat , problema spun cei pe care-i citez aste ca in functie de cat de corect se face compostarea , compostul rezultat poate fi foarte diferit de asteptari ei precizeaza un raport C/N de 20/35? cred ca nu stau eu sa msor ca n-am cum dar faptul ca-i trebuie oxigen m-a surpriins  pt ca iarba putrezeste si in cas de plastic.

Penelopa;Faine actiuni de constientizare faceti , da nu te pui cu marlanu roman. De fapt se pleaca de la scoala ori astia tocmai dau scolii in cap. Va doresc succes si sa auzim de rezultate pozitive ca de esecuri ne-am saturat