Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Am facut tarta asta acum cateva zile, la un eveniment, , o cam uitasem. E usor de facut si e nemaipomenit de buna, iar mere se gasesc mereu.Pentru cei care au un mar doi in curte, e cea mai tare reteta, rapida si neasteptat de gustoasa.
Tarta Tatin

Trei mere curatate de coaja si de samburi, taiate in sferturi.
Zahar-10-12 linguri
3linguri de unt
stafide sau visine din visinata, sau visine din compot
scortisoara, cuisoare, cardamom, macinate
coaja rasa de lamaie sau portocala
aluat frantuzesc sau aluat fraged, care se face usor
o forma de tarta sau o tava mai mica, nu cea de la cuptor, cu pereti scunzi.
Se curata si se taie merele, se pun intr-un castron cu putin suc de lamaie deasupra, doua linguri de zahar  si condimentele. Se amesteca bine
Se caramelizeaza 10 linguri de zahar intr-o tigaie, iar cand zaharul e complet dizolvat se ia de pe foc si se adauga untul cubulete, mestecand energic unul doua minute si se rastoarna repede in tava de tarta.
Se pun merele aliniate, sa acopere toata tava.
Se pun stafidele muiate in ceva -preferabil coniac- ;D, presarandu-le deasupra
Se da tava la cuptor la 200 de grade cam 5-8 minute.
Se scoate , sa lasa sa se raceasca cat de cat, sa poata fi manevrata. Se pune repede foaia de aluat peste mere, si se baga la loc la cuptor.
Se lasa pana cand foaia e rumenita,
Se scoate repede, se pune un platou peste tava si ,cu o miscare brusca, se intoarce tata pe farfurie. Se aseaza la loc merele care s-au miscat, si apoi se lasa sa se raceasca.
Cand s-a racit complet se serveste. Nu se taie inainte de a fi servita cu mult timp, ca sa nu curga siropul format.
E o nebunie!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Mama ce foame mi s-a facut brusc! ;D  :-bd
Cardamon n-am folosit pana acum la dulciuri.

einsteinitza

E minunat in toate dulciurile cu miros de iarna. Deci cu mere, scortisoara, budinci de orez, etc.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

 +hypno +hypno +hypno Iui ca am inceput sa salivez instant

Aluaturile alea cumparate de la magazin sunt bune? Ca as face si eu tarta, dar eu stau prost cu cuptoarele momentan  ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Da, sunt foarte bune.
Desi nu pare, e excelenta.Merele se imbraca in caramelul ala cu aroma de unt, se patrund de el, iar textura o da aluatul putin crocant, ce mai e excelenta.
Si unde mai pui ca prajitura a fost inventata de surorile Tatin, care  au uitat merele in cuptor! :D :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Mihai

Daca uitai şi tu tarta in cuptor (deşi sunt convins ca nu a fost cazul) nu mai vedeam noi poza...........

gabriela jalba

Merita incercata!!! Offf!!! Kilogramele !!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

Es, dar ce evenimente culinare sint la tine la Slanic!!!
http://www.reteteleluiradu.ro/2012/02/07/%e2%80%9emarea-gratareala-2-4-martie-2012/
Am vazut ca in februarie tipul face unul si in Bucuresti cu 'dulce de iute'
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Sunt doua evenimente organizat separat, lunar.
Marea gratareala e un fel de atelier de lucru, am avut deja prima editie, si am fost fericiti ca toti au fost foarte multumiti.
Ne pregatim de tura doi, cred ca va fi si mai bine, incercam sa ne perfectionam.

Dulce de iute e un condiment produs de Radu si care, dua mine, e grozav si foarte versatil, merge si la marinarea pentru gratar.
Aici poti citi mai multe
http://www.dulce-de-iute.ro/
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Aaaa!!! vaz ca matale stiai!!!! Am sa-i mai studiez siet-ul. Mi se pare foarte interesant siropuk de ardei ieute. Abia astep toamna  =))
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Pai daca sunt implicata direct cum sa nu stiu :D :D Sa nu stiu chiar din ograda mea mea?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gomez99

nu ma duce mintea unde sa postez asta
ar interesa pe cineva un curs de facut sushi? ar iesi pe la 220ron de caciula si fiecare participant ar pleca acasa cam cu 3 portii de sushi.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabriela jalba

O placinta cu mere cu aluat turnat  ( am primit-o de la "petitchef )

Ingrediente:
ptr. aluat : 4 oua intregi
- 18 linguri zahar
- 18 linguri ulei
- 18 linguri lapte
- 18 linguri faina
- 1 praf de copt

pentru umplutura : 1,5 kg de mere
- zahar dupa gust
- scortisoara

Preparare:
1.Mai intai pregatim umplutura, care are nevoie de timp pentru racire.
Merele spalate le dam pe razatoare, apoi le punem la calit intr-o cratita neaderenta; peste ele punem zahar dupa gust, apoi la final adaugam si 1-2 bete scortisoara ( ce se vor scoate in momentul in care turnam umplutura peste aluat).
Razatura de mere se lasa pe aragaz pana scade toata zeama pe care aceasta o vor lasa!
2. Pentru aluat se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se freaca pana se incorporeaza; faina cu praful de copt se amesteca si se pune peste amestecul precedant, alternand cu lingurile de lapte. In final va trebui sa avem un aluat ce curge, de genul celui de la clatite ( doar ca va fi o idee mai gros).
3.Intr-o tava tapetata ( cu hartie de copt) punem cam jumatate din aluat, apoi dam la cuptor , la foc mediu cca 10 minute. Dupa acest timp scoatem tava, turnam peste merele calite, apoi cealalta jumatate de compozitie si mai dam la copt cam jumatte de ora.
Cand e gata prajiturica o scoatem si o lasam la racit si abia apoi o pudram cu zahar!

   Am facut-o azi,si nu mai e !!! (am impartit din ea) . Merita! E rapida si buunaa!!!

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Iar gatim? Uf, ce pofta imi e!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Zau merge repede !! E si consistent  ;) , numai bun pentru cura de slabire.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Coaja de portocala confiata

3 portocale mari, cu coaja frumoasa spalata foarte bine
2 cani apa
1 cana zahar tos
1 cana zahar pudra
Se taie coaja de portocala in sferturi, dupa care sferturile se taie in fasiute subtiri ,de cativa mm.
Se pune la fiert niste apa intr-un vas. Cand fierbe, pe foc mic, se pune coaja.
Se fierb 10 min, se scurg in sita, se pune alta apa la fiert si se repeta. Intre timp se pune la fiert apa din reteta cu o cana de zahar tos, iar cand clocoteste, tot pe fc mic, se pun cojile de portocala. Se lasa la fiert pe foc mic cam 45-50 min. Se scurg in sita, apoi se arunca in zharul pudra pus pe o farfurie si se invart bine.
Se scot pe un gratar si se lasa o zi doua la uscat.
Siropul de zahar ramas, foarte aromat, se foloseste la ceai, la insiropat prajituri, la budinci, ca sos.
Fasiile se pot introduce ulterior in ciocolata topita la bain-marie, si sunt ca niste bomboane.

Acum, cand mancam multe citrice, se pot pastra cojile si folosi la reteta asta, ca sa nu se arunce. Sunt minunate si la prajituri, checuri, cozonacul de Pasti.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

la ora asta rumeg mere bot de iepure .. dintotdeauna mi-au placut si visez la mincarea de acasa de aripi de pui cu cartofi cu ceapa cu ardei si patrunjel si usturoi

gabriela jalba

Eu fac din cojile portocalei,o dulceata mai legata si deasa. O folosesc la ce am nevoie. E practic cu ele date prin zahar pudra,ca nu ma mai naclaiesc de sirop cind trebuie sa le tai.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Radu

Quote from: geodezia on March 06, 2012, 01:40:08 PM
la ora asta rumeg mere bot de iepure .. dintotdeauna mi-au placut si visez la mincarea de acasa de aripi de pui cu cartofi cu ceapa cu ardei si patrunjel si usturoi

ŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞ! Că mă duc să mănânc şi pierd silueta!  =))

yorasta

as pune si eu o reteta cu poza dar nu cred ca mai stiu exact ce am pus  ;D

gabriela jalba

POvesteste-o si pune poza,poate ne prindem noi despre ce e vorba.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

yorasta


cam asta ar fi combinatia mea de copane de pui cu kiwi , mar , cartofi , putin vin rosu , putina miere de albine , morcov , o amestecatura de condimente unt bagat sub pielita copanului , au stat la cuptor vreo 40 de minute cu o folie acoperind tava si apoi vreo 15 min fara folie tot la cuptor

yorasta

si tot amestecu asta statea jumate in apa  ;D experiment facut de mine  ;D

einsteinitza

Kiwi si marul le-ai pus odata cu copanele?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Mihai

Probabil ca nu,ca altfel ramaneau numai semintele din kiwi.......... =))