Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

Ella

Au mama ce imagine...bunatate de placinta pe sectiune si gandacul patruland alaturi :o Cara chiar vrei sa mai postezi la papa bun cu avatarul asta?

myky

lasa ella, ca ingrasa, numai bine, ne piere pofta! :D

daveco

carnita aia de purcelus arata super. ::)

costieanuconstantin

asta , asa,  in ciuda celor ce au intrat in post  ;D ;) :D

cara

cu ocazia asta va vand pontul "cum poti face din carne de vita, carne de purcelus"  :D

tai carnea de vita marunt de tot si-o tii 8 ore in apa rece cu sare, schimband de 5-6 ori apa. rezulta carnita de purcelus.  :D

Erwin

Tulai doamne. Nu m-as fi gandit veci pururi ca asa se face carnea de purcelush :))
Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro

floare mica

Si inca un pont.....mai comod  8)
carnea tare de vaca se unge pe toate partile cu mustar, dupa citeva ore se spala, se sareaza usor si gata  carnea de purcelus  ;)

cara

 
se mai poate scoate sangele si tavalind bucatile de carne prin sare grunjoasa si apoi lasandu-le acoperite intr-un vas cateva ore.


daveco

papam polonezi?

ozimandias



Nicol Caloian

Hmmmmm! Sunt si insiropati! Dam navala?

Erwin

Ete la ele, una papa francezi, alta papa polonezi... Numa la stranieri le sta capu'!  ;) ;) ;)
Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro

gabriela jalba

fete purtate prin strainataturi!!! si-au pervertit gusturile....
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

lala

Da niste cornulete de post dintr-un castron de lut nu merg???

myky


Nicol Caloian

Pai bine Lala, vii numai cu tentatia? Detaliaza: reteta, procedeu,timp de coacere, glazurare, etc.

cara

noa, am vrut sa incerc si polonezii lu' Daveco  ;D

(is buni, bre!  :D)

daveco

cheschispas?s-au ascuns polonezii de mine.
hai,ca ti i-am vazt.tre sa-mi iau alt aragaz sau numa cuptor ,ca m-ai nenorocit cu imaginea aia.polonezii mei era badarani pe langa ai tai.intr-un cuvant ,ma-nervezi cu pozele tale si bucatele tale .cand  vom merge amandoua la azil numa tu ai sa gatesti.eu iti fac bulendre.vlei,vlei?

cara

ok, ramane cum am stabilit!
io cu polonezii tu cu rochiile noastre pentru dinee! vreau cat mai mult lurex, sclipici, rosu, mov! ochii spectatorilor sa raman la haine, sa nu treaca la "subiect"!  :D

Nicol Caloian

Te-ai orientat bine, Cara! Movul este culoarea sezonului.

cara


Claudiu

Uite ca scriu si pe aici.
Am dat peste chestia asta intamplator, cautand nu stiu ce pe net, desigur nu mancare si cum dovlecelul e o leguma respectabila, m-am gandit ca poate va interesaza, desi nu pot garanta cat de interesant va fi pentru voi eu nepricepandu-ma la a doua parte din viata dovlecelului, decat la capitolul degustare (rimeaza cu burta mare - asta indiferent de ce leguma, carne , dulce .... totusi cred ca  la dovlecel poate mai putin)
Daca vreti sa experimentati pe pielea flacailor aveti si alte retete in dreapta si pozele mi se par de foarte buna calitate. Tortura mare. Sper ca linkul nu a  mai fost dat.


De ce e dovlecelul leguma respectabila? Pai e simplu de cultivat, nu mi-a dat niciodata bataie de cap, arata bine si ca verdeata in gradina si poate creste exuberant, produce bine si are o floare superba. (indiferent de gen, dar subliniez afirmatia e pentru dovlecel care are doua tipuri de flori barbatesti si femeieisti si nu in general asa ca nu zambiti prosteste ca ma iau dracii). Deci poate fi si decorativ in gradina dand culoare si volum si cu flori care sa va bucure sufletul si cu fructe care sa va incante stomacul.
Recomand a se cultiva 2 - 3 varietati.
Sa zicem dovlecelul comun, poate soiul "Alba" sau "White bush", un dovlecel lung si alb, sau oarecum galben deschis pana la  galben, comun si cunoscut cel mai frecvent ochiului, foarte convenabil  la dovlecei umpluti. Apoi un zuchinni, sa zicem un "Black beauty" lung si verde sau verzuliu uneori cu dungi sau striatii albe, (cel de care ziceam e inchis bine la piele - adica coaja). Zuchinni e foarte bun pentru amatorii de pane. Si desigur patison (boneta imparatului mai popular) excelent pentru pireul de dovlecel foarte bun in unele retete pentru cunoscatori cu pretentii si gusturi mai fine (dar desigur si ceilalti pot fi la fel de buni, dar finetea la pireu in cazul asta dupa mine e maxima la patison).
Cautati de aia fara vrej, adica tufa, nu se intind aiurea prin gradina si in consecinta "proiectul" gradinii poate fi respectat. (oricum in ultima vreme numai de astia apar la plic). Desigur colectionarii nu se pot abtine si au si cativa care fug cum vor ei, dar aceasta e alta poveste si alta idee de frumusete, salbatica care nu e apreciata de toti.

Aici puteti vedea cum arata zucchini
http://www.bonappetit.com/tipstools/ingredients/2008/07/zucchini

si aici cum arata patisonul si cateva idei de cultivare si gustare:
http://www.gradinamea.ro/Dovlecelul_patison_4890_580_1.html

Dovleceii la metru aparuti si pe la noi, cu fructe foarte foarte decorative, agatate prin bolta de vie sau copaci sau atarnati de garduri. Floarea alba si mai mica, dar mie parca imi place mai mult galbenul florii de la primi amintiti (desigur recunosc asa e omul i se pare interesant si frumos tat ce nu are asa ca ravneste mereu la nou). Am experimentat o singura data. Nu a fost prea reusit, n-am fost pregatit cu suportul de catarat la timp, etc. Nu stiu cum ar fi la mancat ca am avut destui de aialalti si pe ai mei i-am pus foarte tarziu nu au rodit prea mut, mi-au placut cum arata fructele atarnate, i-am lasat prea mult si i-a prins frigul. Am auzit ca nu ar fi prea buni, dar nu garantez aceste afirmatii. Oricum am vazut si la atii, dovlecei de astia cu adevarat uriasi de parca erau fildesi de elefanti.

Cateva note:
La primii amintiti sunt buni si aia cu coaja tare, mai copti, nu faceti prostii, numai la umplut ii cauti pe aia fragezi si la pane. Asa mai copti se pot pastra mult timp in pivnita sau intr-o camara mai racoroasa. La pireu e bun mai copt,  nu e asa apos. Sunt varietati diferite unori mai albe la miez alteori usor galbui, si aici preferintele difera, ca la oua. Unii prefera ouale cu coaja galbena, ca in Europa altii cu coaja alba ca in America, asta fara nici un fundament, nutritiv cele doua fiind la fel, iar culoarea galbenusului e de la ce mananca nu in functie de coaja oului. Vorbesc de culoare miezului la dovlecel. Varietatile de dovlecei pot avea preferinte dupa retete.
Daca productia e buna si aveti prea multi puteti taia cubulete, lasati sa se scurga un pic de apa, se pot si presa (stoarce) usor in mana (pumni) si la concelator puteti face pungi de zarzavat "dovlecel" e un adaos excelent la unele ciorbe de legume.
Nu uitai sa scurgeti si in cazul paneului de apa. Pentru a nu fi aposi. Paneurile sunt bune proaspete, calde. Calculati timpul in care sa fiti gata cu ele. Cu mujdei de usturoi amestecat cu patrunjel proaspat tocat dati lovitura. Cateva fire de patrunjel de ala cret aruncate peste portie poate imbia placut ochiul si gadila orgoliul celor serviti ca v-ati ostenit pentru ei sa ornati (desi numai voi veti sti ca de ostenit s-a ostenit numai patrunjelul atat e de simplu de ornat cu acest patrunjel).
[ E bine sa cultivati patrunjel de frunza de doua feluri, obisnuit si cret, daca nu se poate recomand ala cret - loviti doi iepuri (aveti ce vreti  condiment sau ornament) Daca nu aveti spatiu nu va complicati cu patrunjel de radacina, nu ganditi la mai multi iepuri in acest caz ca nu puscati nimic. Dar de pe un mp puteti obtine patrunjel destul si conservati la congelator - desigur cositi repetat si la timp. Insa eu as recomnada 1,5 sau 2 mp. Uneori rezista si sub zapada si aveti repede primavara sau puteti proteja cu un ochi de geam si aveti mult timp prospaturi aromatice]
[pregatirea pungulitelor cu zarzavat si congelate e o idee excelenta, acum toamna -inceput de iarna, puteti  gasiti morcovi, frumosi, sanatosi si ieftini. Cumparati vreo 5-10 kg, curatati - puteti pune robotii umani la lucru, sa fie si ei buni la ceva, - radeti fin sau mai mare - dupa textura preferata de gustul dvs- si faceti pungi. Veti avea un ados foarte bun si obligatoriu la ciorbele de legume. Daca aveti pregatite pungile astea veti  salva timp toata iarna -si nu numai de ce sa nu-l salvati si toamna si primavara -  si sa aveti timp mai mult de cafeterie. (Apropo robotii umani ii puteti pune la curatat 5 -10 kg de morcovi odata si sa-i si rada daca robotul electric nu merge sau calitatea nu e buna, dar daca ii puneti in fiecare zi sa curete doi-trei i-ati omorat cu zile. Iar toamna este asa o chestie legata de bucuria recoltei ca treburile astea se fac mai bine si mai cu spor
Nota importanta: Supa de legume e bine sa fie "groasa" daca trebuie sa curatati legume in fiecare zi va veti zgarci la cantitati ca sa salvati timp.]

Desigur este si compotul de anas din dovlecel, e o curiozitate, dar nu incercati prea des. Unele lucruri bune se fac o singura data in viata. Desigur exisata si exceptii. Si aici gusturile difera.

Sunt multe retete dupa cum desigur multe sunt si gusturile.

Mai sunt si dovleceii decorativi. Dar daca tot cultivati de ce sa nu imbinati utilul cu placutul. Desigur nu intru in polemici pe tema asta cu colectionarii ca ii inteleg foarte bine. Ideea asta cu dovlecei si buni si pe post de decor e pentru oamenii obisnuiti.
Apoi cred ca stiti ca si legumele sunt la urma urmei niste flori si pot fi folosite ca decorative. Puteti crea dupa cum am mai zis o pata de volulm si culoare, fie si intr-un loc nu prea grozav, unde nu stiti ce sa puneti pe metru ala patrat. Soare sa fie, oaresce papica (pamant ca le place sa-si afunde radacina) la baza si apa. Intre udat lasati sa se zvante, daca il tineti continu cu picioarele ude nu le  va place chiar daca le place totusi sa bea apa.

Aici putei vedea o poza cu doua tufe:
http://www.gardenersnet.com/vegetable/zucchini.htm
desi eu as recomnada minim 4 sau 5 cuiburi. Patisonul rodeste uneori mai putin iar daca din ceilalti veti avea prea multi  veti putea aduce zambete de multumire daruind surplusul.

Apoi dovlecei  pentru bureti de baie, luffa, (daca v-am facut curiosi guuugalti dupa cuvantul luffa) mi-am luat odata seminte, (mai faceam prostii de astea, cumparam seminte din placere) dar n-am semanat ca nu aveam atata spatiu si le trebuie si lor sa se catere ca aia la metru. Cred ca e o chestie interesanta pentru cei carora le plac senzatiile tari. Bureti de baie cultivati de voi. Dar din cate am citit trebuie sa stapaniti oarecare tehnica pentru a-i transforma in bureti dupa recoltare. Poate ma insel. Poate unii dintre voi au si experimentat si ne vor spune si noua.

Mai sunt rudele lor bune. Dovleceii de copt. Bostani masivi si impozanti, cu floare agresiv de frumoasa si mare, dar le place sa va invadeze viata, poate ca uneori nu va strica - la gradina desigur - un colt de salbaticie. Toamna la cuptor va umple casa de miros cald mai ales cand presarati  un pic de zahar vanilat peste ei - cand ii scoateti. (Daca nu uitati de ei si ii ardeti, in cazul asta mirosul va va aduce neplaceri dar vina e a voastra nu a lor). Puteti avea si ghinionul sa dati peste cate unul mai apos si nu prea dulce dar asta n-ar trebui sa va impiedice sa mai incercati pentru ca merita. Copii sau nepotii vostri nu vor uita niciodata dupamesele de toamna in care coceati dovleac la cuptor si legenda va merge mai departe. Din ei se poate face o umplutura de placinta care mie personal mi se pare extraordinara. Unii sunt specialisti in asta. Pasta, umplutura, se face groasa de vre-o doua degete, cam un inch si jumatate cum ar zice specialistii - un inch avand 2,54 mm. Poate Ella, daca am inteles bine s-ar putea documenta, ce si cum, mai ales daca se uita peste gardul din sud, nu ca as contesta priceperea canadienilor dar ei sunt mai grabiti si din cauza frigului au luna recoltei cu o luna mai repede decat ar fi de cuviinta ca toata lumea sa fie multumita adica si oamenii si iarna. Daca poate, sa nu ne spuna reteta aia cu pasta de dovleac anume cumparta  la conserva, ca la noi nu-s conserve de alea si apoi se pierde mult din "farmecul" preparatului. Nu cred ca  mai are timp pana la Thanksgiving (Ziua recunostiintei - in ultima vreme ma intreb de ce importam noi prostii ca Valentine day cand noi avem un traditie asa de clara numit martisor dar nu ne intereseaza prea mult Ziua Recunostiintei - in fine poate am uitat cum e sa fii adolescent). Ziua Recunostiintei  ar fi acum joi (tot asa in acceptiune mai comuna, ca pe la ei tot din cauza frigului fu mai repede si ziua asta, care nu are o data fixa in toate tarile). Oricum nu ati mai avea timp de placinta. Dar de ce sa nu ne delectam macar cu povesti dovlecesti.

In privinta cultivatului. Dati-le apa. Dupa frunza vedeti imediat cand sufera. Un furtun care curge incetisor relativ aproape de radacia care il mai mutati si nu pierdeti timp (relativ aproape nu-i musai sa-i turnati apa in papuci, radacina sub pamant nu e punctuala, unde vedeti ca iasa tulpina) . Atentie fructele sa nu se ude tare la fundic ca pot face bubita. Puteti atasa la furtun o teava de plastic (de aia care baga electicienii prin perete ) subtirica de 9-11 mm si lunga de 1,5 m si va puteti plimba agale printre ei, ii udati in zona in care va convine si in timpul asta ii intrebati ce nouati mai au, ce au mai facut in ultima vreme si va bucurati impreuna de viata. Debitul sa fie mic, nu suvoi. E de preferat o udare buna si apoi lasat, decat ametit frecvent cu udat putin. Dar pe canicula mare s-ar putea sa va ceara apa zilnic.
Le place soarele. Il adora.
Melcii pot fi o pacoste pe capul lor. Granulele de optimol fac minuni. Atentie la orice substanta respectati cu strictete instructiunie.
Puteti avea oarecare probleme cu o boala "fainare". Nume popular sugestiv, pe frunze apare asa ca o faina. E o ciuperca - fungi- la baza necazului.  Deci trebuie tratament cu fungicide specifice bolii. Tratament cu produs pe baza de sulf, cum ar fi Kasuminul e foarte bun. Gasiti si altele. Se prea poate insa sa nu aveti nevoie de nici un tratament fiind rezistenti.
Un secret nu semanati-cultivati regina-noptii pe foarte aproape. Riscati sa transmiteti un virus, virusul tutunului, frunza va fi mozaicata specific si ati compromis planta.
Semanatul: pe strat de 1,2 m latime in cuiburi la distante intre 80cm si 1 m. In extrem incercati si la 60-70 cm. Cititi pe plic in functie si de vigoarea soiului. Acolo vedeti timpul de semanare. Primvara cand e mai cald un pic. Sunt si metode de a semana mai iute un pic, protejat. Metoda rasadului in acest caz nu-mi place pt ca radacina nu mai e la fel de viguroasa. O radacina puternica il face mai rezistent la seceta si cred eu si la boli. Udati ca sa rasara. Apoi cat e mic sustineti bine cu apa dar lasati sa se zvante pentru a obliga radacina sa caute in jos apa sa nu se leneveasca avand tot timpul la suprafata. In cuib ar fi bine sa fie 2  seminte distantate asa cam la 10 -20cm (Dar semanti 3-4 si rariti cand sunteti convinsi care va ramane). Cuiburile sa fie pe mijlocul startului. Se vor intinde insa uneori preferential intr-o anumita parte. Uneori, usor, cand is mai tineri ii puteti muta unde vreti. Nu exagerati, nu fortati.  (indicatiile sunt pentru cei fara vrej, adica care nu fug dupa dumneavoastra prin gradina). Eu uneori mai lasam in cuib si cate 4 ca eram milos, dar nu prea e bine. Le place si lor sa aiba aer. Ventilatia face bine si in gradina. Mai putine boli.

Recoltarea: crestati usor cu un cutit la codita pina taiati, aveti grija sa nu raniti alte fructe, frunze sau sa faceti marea greseala de a taia si loaza.

Revenind la dovlecei recomandati  la inceput: Recoltati frecvent cand va trebuie prospaturi. Face parte din grupa legumelor destepte. Face copii cam cat poate creste. Daca are destui se opreste si nu tot puiaza pana ii ia gaia. Dar daca recoltati frecvent va face continuu. Recoltati tot, nu lasati de samanta ca si copilu matur ii cere parintelui sa nu il tat umple de fartiori (asa sunt si castravetii si fasolea daca vreti pastai verzi crude si multe, recoltati, recoltati, recoltati).
Patisonul nu produce asa mult ca si ceilalti dar are o pulpa frageda care face sa fie platit fiecare metru care il ocupa.

Despre curatire. Multi nu stiu sa o faca. Se pot curata usor de coaja cu o scula de aia buna de curatat cartofii. Mai ales la cei cruzi dar si la ceilalti. Daca aveti un pic de codita ii puteti manipula foartre usor tinandu-i de codita in pozitie vertical-usor inclinata. Apoi taiati in doua si cu o lingura scoateti "maruntaiele" afara, clatiti si gata.
Cei patison (boneta, farfurie, OZN) au un secret. Taiati felii dupa creste, curatati miezul la fel si apoi curatati coaja cu curatitotorul cum v-am spus. S-ar putea sa fie mai greu la taiat fiind tari, nu va faceti griji pireul va fi foarte bun. In felul asta si curatatul cojii va fi mai usor. Daca incercati sa curatati nefeliat veti pierde foarte mult din cauza formei si veti zice ca nu scoateti nimic din ei, ei insisi nefiind asa mari ca fratii lor lunguieti.

Asa, unii ii mai si folosesc ca muraturi.

In fine cred ca am scris tot ce trebuia scris in "Aria dovlecelului"

A era sa uit, linkul promis la inceput cu reteta de la care am pornit:
http://amalia-mylife.blogspot.com/2008/06/dovlecei-umpluti-cu-legume-si-sunca.html


Inca cateva inspiratii mai exotice:

http://blog.fatfreevegan.com/2007/06/eight-ball-zucchini-stuffed-with-rice.html

la urmatoarea mai in jos, cred ca e o salata, n-am gustat niciodata:

http://nami-nami.blogspot.com/2007_07_01_archive.html

aici chiar nu stiu ce poate fi ca nu inteleg limba:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26c9c8e7c1f037a3.html

Astept rezultate.

cara

deci esti de coma, baiete!   :o

ia de-aici o rulada cu ton sa-ti mai taca gura!  :D



ionut

Claudiu ,cam tarzie pledoaria dovlecelului dar e bine venita si acum,ai uitat sa recomanzi si un soi romanesc,se numeste Fara Vrej (evident ca are vrej dar scurt) patisonul nu se consuma peste tot,desi are o pulpa foarte fina si densa,dovlecelul se poate folosi si la zacusca in locul vinetelor,pt stomacele mai sensibile,se poate conserva si in borcane ...