ZORELE - Ipomoea

Started by gomez99, November 05, 2008, 03:59:37 PM

Previous topic - Next topic

gomez99

Zorele (morning glory, ipomee)
Plante urcatoare, anuale (in Romania) din familia foarte mare a Convulvaceelor (peste 1000 de inregistrari).
Floare in forma de trompeta, de regula alba la baza si corola in felurite culori.
Extrem de populare in trecut, au inceput sa fie evitate in ultimii ani datorita foartei puternice tendinte invasive. In statele din sudul SUA si in Australia sint declarate buruieni. Incepind din 2007, in Arkansas e interzisa prin lege cultivarea lor.
Se autoinsaminteaza iar semintele au o rata naturala de germinare peste 80% si o viabilitate mare, pina la 5 ani. Se pot cultiva si la umbra si la soare, dar se simt cel mai bine in semiumbra, cu soare pina la ora 2-3 dupa-amiaza. La majoritatea zorelelor, florile se deschid de dimineata ca sa se inchida dupa amiaza. Infloresc din iunie pina la primul inghet. Nepretentioase la sol. Nu se recomanda pentru ghivece.
Desi nu are ventuze sau circei, si nici nu stringe atit de tare ca iedera, zoreaua poate sugruma plantele cu tulpina mai frageda sau sufoca pe cele mai marunte aflate la nivelul solului sau in spatele frunzelor ei.
Zorelele sufera relativ usor mutatii de culoare, atit prin polenizare libera cit si prin variatii de temperatura sau a compozitiei solului, iar cei mai multi hibrizi sint destul de instabili. De regula, dupa 3-4 ani de cultivari succesive din seminte, hibridul tinde sa revina la una dintre formele care au stat la baza mutantului. Daca se doreste pastrarea unui anume hibrid, se recomanda colectarea unei cantitati mai mari de seminte de la sursa, si folosirea lor treptata in decursul a 3-4 ani. Se poate inmulti si prin marcotaj la sol.
Datorita usurintei cu care produce mutatii, exista un numar relativ mare de soiuri inregistrate. Deoarece diferentele sint citeodata minore, uneori chiar si expertii confunda un soi cu altul. In Japonia exista o veche traditie in cultivarea zorelelor, in ultimii ani producindu-se soiuri foarte spectaculoase prin manipulari de laborator. Cea mai cunoscuta varietate este "Mount Fuji" care prezinta 6 sau mai multe dungi colorate late, dispuse radial in jurul unui centru de culoare, pe fond alb, sugerind un soare.

Varietatile "Traditionale" la noi
Ipomoea pupurea. Inflorescenta albastru-violacee pe corolla, care poate deveni violeta spre partea a doua a zilei. Alb in mijloc. Nu am gasit nici un nume inregistrat pentru aceasta - probabil- cea mai veche varietate de zorea cultivata.
Crimson Rambler (Ipomoea pupurea). Inflorescenta rosu-violacee, alb in mijloc.
Grandpa/Papa Ott. (Ipomeea pupurea). Inflorescenta albastru-inchis pe corola, rosu-violacee in mijloc.
Heavenly blue (Ipomoea Tricolor). Inflorescenta albastru ceruleum, mai mare ca la celelalte, alb in mijloc.
Pearly Gates (Ipomoea pupurea/Ipomea tricolor). Inflorescenta alba.

Aparute la noi in ultimii ani:
Milky way (Ipomoea nil). Inflorescenta alba cu irizatii albastrui. Nervurile sint colorate albastru pal.
Rebecca (Ipomoea purpurea). Inflorescenta alba cu nervuri roz.
Caprice (Ipomoea nil). Inflorescenta alba cu irizatii roz. Nervurile sint colorate roz pal. Usor de confundat cu Rebecca.
Blue star (Ipomoea purpurea). Inflorescenta bleu, cu nervuri de culoare mai inchisa.
Pink parasol (Ipomoea purpurea). Inflorescenta roz, cu nervuri de culoare mai inchisa.
Candy Pink (Ipomoea purpurea). Inflorescenta complet roz, fara punct alb, sau cu punct alb foarte mic.

Mai putin cunoscute/cultivate la noi:
Ensingn (Convolvulus tricolor) O varietate pitica, neurcatoare, cu flori in 2 sau 3 culori (roz, rosu, albastru, bleu, galben), dispuse concentric pe corola, intotdeauna cu galbenul in mijloc.
Moonflower (Ipomoea alba). Inflorescenta alba, parfumata. Frunze trilobate. Se deschide numai in cursul noptii. Confundata uneori cu Pearly Gates, dar care nu este parfumata si se deschid numai dimineata.
Black knight/Kinola (Ipomoea pupurea). Hibrid din Blue, de un albastru foarte inchis.
Flying saucers (Ipomoea nil). Inflorescenta alba, cu dungi subtiri radiale, albastre, rosii, roz, bleu.
Carnivale (Ipomoea nil sau acuminata?). Inflorescenta mare, cu dungi neegale ca latime, dispuse radial pe corola, unul dintre cei mai instabili hibrizi.
Sunspot (Ipomoea luteola). Inflorescenta portocalie cu centrul galben. Florile sint mai mici ca la Ipomoea purpurea.
Cameea (Ipomoea camea). Inflorescenta alba cu irizatii roz.
Cardinal Climber (Ipomoea quamoclit). Inflorescenta rosie, in forma de stea cu 5 colturi, cca. 2 cm, cu frunze pinate.
White star (Ipomoea quamoclit). Inflorescenta alba, in forma de stea cu 5 colturi, cca. 2 cm, cu frunze pinate.
Scarlet Climber (Ipomoea hederifolia). ). Inflorescenta rosie, in forma de pentagon, cca. 2 cm. Florile sin mult mai rar distribuite decit la purpurea.
Beach Morining Glory, Zoreaua de nisip (Ipomoea Violaceea). Inflorescenta albastru ceruleum, mai mare ca la celelalte, alb in mijloc. Rezistenta la sol nisipos si atmosfera salina. Se deschide numai noaptea. Deseori confundata cu Ipomoea Tricolor.
Zoreaua japoneza (Ipomoea nil). Originara din asia, inflorescenta rosie sau albastra, nativ prezinta o dunga subtire alba pe marginea corolei. Sta la baza majoritatii hibrizilor japonezi.
Zoreaua Indiana (Ipomoea Acuminata). Originala din sudul asiei-pacific. Inflorescente mari, uneori cu colturi proeminente, sugerind o stea – roz, bleu sau cu dungi colorate. Sensibile la temperature scazute, mai putin prolifica decit purpurea.
Zorele galbene (Ipomoea lutea). Inflorescenta galbena, mai mica decit cea a pupurea. Infloreste toata ziua.

Cum spuneam, exista multe mutatii, unele dintre ele extrem de asemanatoare, asa ca foarte posibil sa gasim nume diferite pentru exemplare a caror inflorescenta pare identica. Eu am listat aici numai denumirile inregistrate care mi s-au parut importante pentru Romania. Pe de alta parte genul contine mult mai multe grupe, iar eu nu mi-am propus sa fac un inventar al lor.
informatii compilate dupa diverse surse.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabriela jalba

Daca vrei sa-ti atragi blesteme,sfatuieste pe cineva sa-si puna zorele!!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Claudiu

:)

Puneti zorele.

Sunt excelente pentru garduri, chioscuri si dimineata-s o splendoare infloritoare.

Invazive? La noi nu prea cred. N-am vazut nici un camp infestat cu zorele. Ce se intampla in alte tari, in alta clima, e alta poveste. E drept samanta cazuta in gradina poate sa va umple de ele dand impresia ca ar fi invaziva. Dar nu e ca buriana, se distruge usor daca ati rupt-o. Radeti usor cu sapa pe unde au crescut aiurea si scapati. E drept alte seminte vor incolti dar mai radeti iar (e suficient nu trebuie sapat din greu). Enervante sunt buruienile la care daca ramane un pic de radacinuta in pamant o iei de la cap (si buruiana este orice planta care creste pe teren cultivat fara a fi dorita acolo, altfel orice planta merita iubita). La zorele poate fi enervant daca "pierdeti" seminte in arii unde aveti arbusti (desi uneori se completeaza frumos). Eu aveam problema asta la crizanteme dar nu ma suparam. Eu eram de vina, crizantemele pe langa gard iar pe gard aveam zorele anume puse. Cele care se urcau pe crizanteme le rupeam la radacina si se uscau singure si daca nu reuseam sa le indepartez imediat pe cele crescute nu era o tragedie.

Curatatul gardului sau al chioscului poate fi un pic de osteneala,  dar nu prea mare.
Daca aveti un loc unde ati face un umbrar dar inca nu s-a intins via sau iedera sau n-a crecut nu stiu ce arbust in fata si puteti lega niste sfori de sus si fixate jos cu o sarma, anul acela veti avea un umbrar vesel.

Daca aveti o buturuga, sau ceva gramada care anul asta va incurca si numai in toamna sau ceva mai tarziu veti putea scapa de ea semnati zorele pe langa si zorele vor creste frumos acoperind ce nu va place. Puteti acoperi chiar si un pietroi (desi pietrele pot fi tare decorative) sau niste betoane ce inca nu le puteti indeparta. In plus daca aveti timp in timpul verii sa aranjati zona de care nu ati avut timp primavara o puteti face fara parere de rau, la anul puteti semana iar si in plus munca cu semnatul lor e usoara, nefiind plante mofturoase. Si un copac il poate inviora la baza, nu are cum sa-l sugrume :) Insa pot incurca  plantele mai slabute cum ar fi si daliile.


Un singur sfat nu semanati cu pumnul, ca orice floare are si ea nevoie de spatiu. Daca rasar prea multe, calcati-va pe suflet si mai rariti (de asta eu nu prea eram in stare, dar e spre binele lor.) Deci nu ingramaditi dar nici rare ca stalpii de telegraf.

Daca aveti un gardulet (chiar de mica inaltime) cam sec poate fi inviorat repede. Daca aveti un loc gol pe care vreti sa-l inviorati faceti un suport din 3-4 pari de fasole fixati in pamant la 30-40 cm distanta si legati la varf cu o bucata de sarma si semanati zorele, veti avea o nota foarte placuta in monotonie. Se pot improviza multe, e o planta cuminte si foarte maleabila in acesta privinta. Ii place soarele dar se comporta bine si la semiumbra. Si e o planta rezistenta la boli si insecte. Insa ii mai trebuie apa cand e prea seceta.

N-am avut soiuri aparte numai cele doua culori "clasice" desi mi-am dorit. Daca nu gasiti  nu stiu ce culoare nu suferiti prea tare, e numai o iluzie, cand avem numai albastre ne plac cele rosii si invers. Dar asta nu inseamna sa nu apreciati diversitatea sau sa nu aveti preferinte.

Cum eu nu mai am gradina nu pot decat sa recomand linkuri, sper sa va placa ce vedeti aici:

http://www.geocities.com/ResearchTriangle/Lab/7150/

(mergeti si in jos pe pagina si la alte pagini indicate puteti gasi sugestii de semnat-aranjat)


Scuze Gabriela, n-am facut-o cu intentia de a te supara. Dar vezi ca unuia pot sa-i placa iar tu cine stie ce probleme ai avut cu ele.

gomez99

erwin, cred ca holbura/volbura e una dintre versiunile salbatice - rochita rindunicii.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Claudiu

Ceea ce la tara poarta denumirea populara de  "Volbura" sau "Holbura" sau "Rochita-randunicii" este specia Convolvulus arvensis

aici gasiti cateva date
http://ro.wikipedia.org/wiki/Volbur%C4%83

Volbura introdusa in America este invaziva fiind o planta neautohtona (in America) care s-a adaptat perfect si elimina plantele de acolo, luandu-le locul neavand dusmanii si concurenta din tarile de unde a fost adusa (care sa-i limiteze expansiunea).

Daca in gradina o buruiana se inmulteste prea tare comparativ cu alte buruieni si pare greu de starpit putem spune ca se comporta invaziv. Insa in gradina o buruiana  are putine concurente, de regula plante cultivate care "nu prea lupta pentru teritoriu" si in plus buruiana are toate conditile sa prospere, apa si ingrasamant.

Cu denumirea populara de "Zorelele" este specia Ipomoea purpurea (cititi ipomea purpurea) si este din America Centrala . Exista si alte specii ale ordinului Ipomoea  luate in cultura. Nu am citit despre ele ca ar fi invazive pe la noi. Nu stiu cum se comporta in alte tari americane.

Gasiti cateva date aici;

http://en.wikipedia.org/wiki/Ipomoea_purpurea


Cele doua se aseamna fiind din aceiasi familie:  Convolvulaceae

In timp ce  Volbura este o planta autohtona de care se scapa greu, considerata buruiana dificila, in culturi Zorelele sunt cultivate ca flori si nu sunt dificil de inlaturat cele ce rasar din semintele cazute de anul trecut.

Nu confundati Zorelele cu Volbura ca e de rau.

Se poate ca pe alocuri datorita asemanarii sa fi primit si denumirea populara de "Volbura"

Problema cu denumirile populare este ca se poate referi plante din specii diferite si din cauza asta poti consta ca doi oameni nu se inteleg si pe deasupra fiecare are dreptate.

Dar parerea mea e ca cine a vazut odata Zorele nu le mai poate confunda, totusi s-ar putea pacali crezand ca volbura ar fi ceva soi de-al zorelelor.

E bine ca a aparut aceasta discutie pentru ca vroiam sa spun ceva.

La tara inainte taranul cunostea denumirea a o multime de plante, burieni, copaci, arbusti.

Am constata o pierdere a informatiei.  Multi tineri de la tara nu mai stiu asa multe si toate devin buruieni. (uneori le inventeaza noi nume da nu se mai intelege decat cu cei carora le-a spus cum le zice el)  Fenomenul s-a intamplat datorita neglijentei, neintentionate as zice, a parintilor care au inceput sa aiba un servici, copii merg la scoala si multi sunt putin angrenati in muncile specifice. Cei care mai stiti cite una alta faceti ceva sa nu se piarda stiinta noastra.
Referitor la copii de la oras fenomenul e si mai evident chiar daca au parinti de la tara. E pacat.
Credeti sau nu o fata de 17 ani (mai demult nu acum) nu stia cum se numeste banalul nostru crin alb (cei mai comuni in gradina sunt  Lilium candidum si Lilium regale) ) de gradina adica nu stia ca se numesc "Crini" (nu ma refer la denumirea botanica) si doar forma e inconfundabila. Stia de Hippeastrum si de alte flori de ghiveci ca se numesc crini dar nu il cunostea pe cel de gradina. Nu era vina ei si cred ca nici a parintilor care cred ca pur si simplu nu si-au dat seama.
Ce vreau sa zic, cei care aveti copii aratatile plantele, invatatii cum se numesc, aveti rabdare daca e mai geru mai ales pentru cei dela oras care stau la bloc. Faceti-o cand sunt la o varsta frageda, mai mari nu vor avea timp. Mergeti cu ei la gradina botanica, in parcuri oriunde pot invata. E pacat ce se intampla. Multi nu stiu sa recunoasca un fag, un stejar, un frasin. Nu vorbesc de altele mai grele. E greu de recuperat mai tarziu. In plus invatati de mici sa observe diferentele veti creste spiritul de observatie al copiilor.

 Ajungem sa stim o gramada de lucruri despre tot felul de plante aduse de cine stie unde si nu stim cum arata o patlagina, un brusture, o traista ciobanului  ...
 Un album se poate face si cu buruieni si e interesant, pe bune. Din pacate nici eu nu m-am gandit la timp
 Sper ca n-am suparat pe nimeni.
 

gomez99

myky, cred ce ai tu e tot o ipomoe, se numeste "pana indianului" e evident de ce, da nu stiu acu cum o cheama pe ea la catalog.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myky

io n-am zis ca nu stiu cum o cheama pe ea, este o Ipomoea lobata/mexikoi csodahajnalka, decat ca nu-i stiu pedigree-ul :D

Erwin

Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro

penelopa

Claudiu, este de admirat  dragostea ta pentru plante dar nu putem obliga copii să aibă aceeaşi pasiune  cu a noastră.
Şi eu m-am născut la ţară dar am descoperit florile  foarte târziu. Pe la 20 de ani.
Până atunci ştiam  puţin despre plante, în funcţie de cum eram nevoită să intru în contact cu ele.
De exemplu,  ştiam de "moţoi" (  mai târziu am aflat că în alte locuri i se zice "ştir") fiindcă mă trimitea maică-mea să adun iarbă pentru porc. Nici în ziua de azi nu ştiu cum se numeşte o altă buruiană de-o culegeam pentru vacă: la noi (Brăila) i se spune "căpriţă". Despre denumirile ştiinţifice ... ce să mai zic  ;D ...nici bietele animale nu ştiau ce mănâncă, dar le  înfulecau cu plăcere  ;)
Mama îndrăgea florile şi aveam curtea plină de ele. Dar nici ea nu le cunoştea la toate  denumirile . Ştia însă să le îngrijească şi să le iubească. Nu mi se pare grav.

Iar acum, că m-am făcut mare,  sunt îndrăgostită de toate  plantele şi-mi dau toţi banii pe ele în defavoarea altor nimicuri muiereşti (ţoale, bijuterii, încălţări etc.  -  farduri şi cosmetice, nu, că astea-mi plac  ::))
Şi ... NU SUNT ÎN STARE SĂ LE REŢIN DENUMIRILE ŞTIINŢIFICE  >:(

Aşa că, măi Myky, ce  te dai mare cu pedigree-ul ăla  că tot zorea mexicană rămâne (ia revezi, mata,  la pag. 18 în Grădina lu' Pene)  :D

Partea proastă e că aceste zorele exotice nu prea fac seminţe.
Eu n-am reuşit să văd  o sămânţă dar să şi adun de la mexicana mea  >:(

myky

n-ai inteles, tocmai ca nu ma dau mare, si seminte au facut, dar eu le-am plantat tarziu si nu sunt coapte.

Claudiu

Sigur ca nu putem obliga copii. Dar la varste mai mici sunt incantati sa faca explorari si sa afle cat mai multe :) La o anumita varsta sunt incantati si de o excurie in gradina daca stii sa o prezinti asa.

Tocmai despre disparitia aceasta a denumirilor plantelor noastre (si a altor lucruri) vorbeam. Cu noi cei mai in varsta s-a produs masiv, dar mai putem recupera ceva, dupa noi cred ca e gata :) E drept satele incep sa reintinereasca pe alocuri, dar este o ruptura intre generatii.

Cred ca s-ar putea face un album cu plantele salbatice, de la buruiana la ce copac o fi cu mentiunea locului fotografiei, data eventual numai luna, si eventual alte denumiri populare din alte zone si daca cumva se afla si cea stiintifica. Eventual 2-3 poze cu stadii, floare, radacina daca o smulgeti din gradina :)

Cred ca cei care mai stiu, cunosc a face bine sa transmita la cat mai multi.

Cati de pe forum stiu cum arata pirul?

E totusi zestea noastra.



ozimandias

Quote from: Claudiu on November 06, 2008, 09:27:36 AM
Ce vreau sa zic, cei care aveti copii aratatile plantele, invatatii cum se numesc, aveti rabdare daca e mai geru mai ales pentru cei dela oras care stau la bloc.
Eu fac chestia asta... desi nu-s prea tare in denumiri  ::).
Si acum, ca o gluma... aveam cam 10 ani si am vazut un vitel (probabil prima data) de aproape. Si de incantare, de emotie... am stigat tare la gazdele care-l cresteau: uitati un mietel (pentru ca sincer, nu prea stiam care-i diferenta intre un miel si un vitel  :D)

gabriela jalba

Nici eu nu am reusit sa string nici o saminta de la zoreaua asta mexicana.....Imi pare tare rau ca frumusele-s stelutele alea rosii. Myky,stringele asa cum sint semintele si se maturizeaza ele in timp. Poate-poate!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

myky

io o sa merg la magazin sa mai iau un pachet, daca vreti sa-mi spuneti, ca sunt doar 10 seminte in el si nu putem sa-l impartim.
semintele de la florile mele sunt crude rau, v-am spus ca le-am plantat tarziu.

gabriela jalba

Eu vreau. De unde le iei? Eu m-am uitat prim metro,practiker si kaufland(ca atit e la Iasi) si nu am vazut.!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

myky

de la gradina de sud. e un magazin de flori, mai micut da au de toate, de acolo si-a luat ozi acalipha aia cu moatele-n sus.

stefana

Mi-au inflorit zorelele albe pe balcon (la birou, ca acasa n-am atata loc disponibil  :D )

Nu-s chiar atat de miniaturale cum par, doar frunzele au crescut foarte mari.

gomez99

la mine in curte frunzele tuturor zorelelor sint uriase, flori aproape deloc. nu au inflorit decit crimson rambler si japonezele. celelelate se lungesc si infrunzesc.



daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gomez99

au inflorit si cele galbene, dar sint mult mai mici decit ma asteptam
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabi_gabriella

Prima e tare faina !!
Eu le-am semanat tarziu, si nu stiu daca o sa apuce sa infloreasca .

gabriela jalba

  si una rosie ca o steluta : (nu e ca a lui Gomez; frunza o are ca toate celelalte)
    Gomez ,bicolora e mortala. Si alea galbene! Cit le urasc eu,dar galbenaaaa....parca m-ar tenta...
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gomez99

cred ca astea rosii ale tale sint surori cu alea galbene ale mele ca semana tare la forma.
numa sa pot stringe seminte de la ele ca sint la 5 metri inaltime
http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000057.jpg
http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000058.jpg

cred ca ceea ce ai tu e Ipomea coccinea iar a mea e Ipomea quamoclit
oricum, astea rosii ale mele sint foarte vivace - ca sa nu zic invazive, un singur fir a umplut citva metri de gard. da la inflorit stau mai prost.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gomez99

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

zi_inflorata

Quote from: gomez99 on July 09, 2009, 11:09:03 AM
la mine in curte frunzele tuturor zorelelor sint uriase, flori aproape deloc. nu au inflorit decit crimson rambler si japonezele. celelelate se lungesc si infrunzesc.





sunt foarte frumoase, gomez. Patreaza-mi si mie, te rog, seminte din asta albastra dungata - caut de anul trecut culoarea asta - am vazut  bolta unei case din jurilovca - atunci cand ma intorceam din concediu - acoperita de zorele de culoarea asta- si arata magnific.

gomez99

daca reusesc sa string, pastrez. nu am vazut pina acum nici o fructificare. si nu sint asa de prolifice cum sint cele comune, probabil ca la casa respectiva erau multe fire. insa e decorativa si prin frunze si asta imi place mult.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999