Pomi fructiferi

Started by sicamin, May 17, 2007, 11:20:26 AM

Previous topic - Next topic

costieanuconstantin

da , daaa, un cocteil !!! :)

mirelush

Bey, la mine acasa si potaia manaca fructe. O fi si ea, extraterestra ! ;D Si le ia direct din copac, acolo unde ajunge cu botul...s-au copt ciresele, capsunile, fragutele...

einsteinitza

Ha, credeam ca numai eu am asa extraterestrii ;D Al meu face asta la struguri.Cum se coc sta langa vita si se uita lung in sus , miorlaie cand treci pe acolo sa-i culegi boabe si sa-i dai. ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

HA-HA-HA...eu am vazut pe o doamna care i-a dus potaii,in parc ,cirese intr-o punguta.N-am reusit sa vad de care sint... ;D

sicamin

Nu mai stiu exact unde sant boli pentru pomi asa ca pun aici o poza cu frunzele dintr-n par care este bolnav.Am mai avut unul pe care nu am putut sa-l slvez si s-a uscat dar acesta are alte "simptome"
http://s68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/?action=view&current=P1290649.jpg
http://s68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/?action=view&current=P1290648.jpg
Fructele mai au putin si incep sa se coaca. Deocamdata sant doar 2-3 lastari cu frunze patate.

ionut

din pacate constat ca peste tot aceiasi problema,parul a devenit tinta multor boli,unele fara scapare
sica te sfatuiesc sa elimini lastarii cu probleme daca s doar doi,si sa faci tratamente cu fungicide la 14 zile alternandu le(dithane,captan,turdacupral,ridomil,topsin,etc)

Mihai

sicamin,nu le-ai aplicat niciun tratament pana acum?

Claudiu

Am vazut intrebarea lui Mihai altfel imi scapa a doua problema cu perii a lui Sicamin.
Pentru a sari in ochi e bine de pus poza nu linkul. Si de pe photobucket pot fi afisate poze pe forum.

In stanga ai caseta cu titlu:  Share this image

Se copiaza adresa din casuta cu nume IMG code si se pune in mesaj  si ca rezultat apare poza pe forum (practic la fel cum se copiaza adresa paginii doar ca mai simplu un simplu clik pe adresa din casuta o marcheaza - o face albastra, apoi copy si apoi in pagina forumului paste din mouse - sau din tastatura simultan apasand butoanele Ctrl si V).

O fac eu pentru a fi discutia mai usoara. (Sper sa nu fie cu suparare ca preiau astfel pozele :) )



si a doua poza



Parerea mea: e vorba de rapanul parului.

Rapanul parului e produs de un fung numit Venturia pirina. De data asta e vorba de o boala care bantuie mai tare prin Europa. Organele atacate pot fi frunzele, florile, lastarii tineri si fructele.
Pe frunze apar niste pete brune-cenusii-maslinii. Pe fructe apar niste pete aspre pe care multi probabil le-au remarcat fie la pere sau mere sub forma unor cruste inestetice si care depreciaza calitatea fructelor desi fructele raman comestibile.
De altfel numele comun al bolii e sugestiv, rapan insemnand un fel de raie care se intalneste la animale.
In zonele atacate tesuturile se umfla si ridica dand aspectul carcateristic de rapan - raie.
In conditii favorabile petele se extind unindu-se aparand ca o suprafata - pata mai mare.

O descriere buna a bolii o gasiti aici:

http://www.gazetadeagricultura.info/index.php?option=com_content&view=article&id=888:Rapanul_parului&catid=64:Pomicultura&Itemid=117

unde se vede si o poza cu un fruct atacat.

Din pacate pe site-urile romaneste se gasesc rareori si poze de calitate cu alte organe atacate.

O solutie este cautarea de imagini pe site-uri de limba engleza de aceea e util a sti numnele comun englez care este
pear scab. Pear = par iar scab (in acest caz) = raie

Aici:

http://plant-disease.ippc.orst.edu/disease.cfm?RecordID=808

Se vad foarte bine petele pe fructe dar as zice ca pe frunze petele s-au inmultit si unificat aparna ca o zona mare afectata.
E foarte buna poza unei ramurele de anul trecut pe care ciuperca a iernat si care trebuie indepartata daca este observata ( de fapt nu vad cum ar putea fi indepartata daca nu e observata :) ) Se vad foarte bine acele pete brune-negre. Nu stiu pustulele acela mici portocalii ce ar fi, dupa cum am zis nu-s specialist, dar mi-a placut sa ma documentez despre bolile la plante de care m-am lovit desi in privinta rapanului a fost mai mult o curiozitate. (pozele pot fi marite daca is clik-aite)

Aici se vad leziunile pe dosul frunzei. Din pacate poza e alb negru:

http://www.dpi.vic.gov.au/DPI/nreninf.nsf/childdocs/-71E8091F577D52D24A2568B30004F3B2-4804474D01457136CA256BC800028136-FC88153FA7F643054A256DEA002749B5-BF7A3EF7A7838BDACA256BCF000BBECB?open

Si aici se vede foarte bine o pata pe o frunza:
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/GARDEN/FRUIT/DISEASE/pearscab.html


Iar aici as zice ca sunt niste imagini excelente:

http://www.agf.gov.bc.ca/cropprot/tfipm/applescb.htm

Si aici gasiti poze bune, din pacate cea cu frunzele nu poate fi marita

http://fpath.cas.psu.edu/Fruit_facts/Pear/scab.html

O alta solutie de cautare de imagini ar fi daca se stie numele stiintifica al fungului adica in cazul nostru Venturia pirina, deci de asta e util a sti si numele inculpatei.


Boala (raspandirea ciupercii) este favorizata de timp umed. Peste iarna ciuperca ierneaza in partile atacate (lastari in special) apoi cand conditiile sunt favorabile ploile si vantul raspandesc sporii. De aceea se indica acordarea unei atentii sporite in eliminarea si distrugerea zonelor atacate.

Rapanul se intalneste si la mar boala fiind asemantoare doar ca nu e vorba de aciasi ciuperca care o provoaca ci de o sora buna a ei Venturia inaequalis.

Solutia:

Igiena: indepartarea imediat ce este observata a ramurelor  afectate si distrugerea acestora. (de fapt asta este o solutie generala). Ca de fiecare data as zice ca e bine ca sculele cu care se taie sa fie sterilizate dupa fiecare taiere (adica dupa fiecare operatie nu ansamblu de taieri care elimina partea afectata)

Tratament cu fungicide contra rapanului.

Tratament cupric primavara. Am citit ca ar fi si soiuri care nu suporta tratament cupric. Care sunt acestea? Habar nu am  ;D

O descriere buna in cazul marului o gasiti si pe pagina Statiunii de cercetare pomicola Baneasa:

http://www.statiuneabaneasa.ro/plante/boli.php?id=6

Din pacate instructiunile de combatere nu-s prea practice pentru un gradinar amator insa spune un lucru foarte bun: incorporarea frunzelor cazute in sol prin aratura caci ciuperca poate ierna pe aceste frunze dar in acest caz prin incorporare in sol va dispare. Aceasta masura se recomanda si in cazul parului. De asemnea sunt prezentate cateva soiuri rezistente la rapan. Ideal este cultivarea soiurlor rezistente la bolile care bantuie in zona. Dar daca vrem un anumit gust, aroma? Mai greu :)

Deci Sicamin ai avut in curte o Erwinia (la parul cu foc bacterian - insa nu cred ca Erwin moderatorul sa aiba vreo vina) iar acum daca nu ma insel ai o Venturia. Prima o bacterie a doua o ciuperca, toate cu nume frumoase si care dau batai de cap. Din fericire a doua nu va omora parul dar il poate slabi daca o lasi sa-si faca de cap dar sunt tratamente. Sper ca ai ascultat ce a zis Ionut si macar ai indepartat lastarii afectati. Oricum sunt peri si peri. Unii nu se lasa cu una cu doua la chestii de astea.

In cazul pomilor pompa cu care se fac tratamente si tija lunga a acesteia si conul de pulverizare capata de asemnea o importanta mare. Nu va jucati cu orice pompa cu tija scurta care in final va sufla in fata si pe maini toate substantele.
Mai e un aspect. Daca pomul e intr-o gradina si sub el se cultiva si legume. Mare atentie cu ce si unde stropiti. Fungicidele specifice pentru pomi sunt uneori o jucarie mai tare. Recolta e de altfel de regula mult mai tarzie si altfel se fac calculele fata de legume. Dar daca sunt fungicide comune care se folosesc si la legume problema se simplifica.


Cuvantul englez scab s-ar putea traduce si ca rugina. Totusi in acest caz corespojndetul este rapan adica raie :)

Spun asta pentru ca mai este o boala frecventa la peri anume Rugina parului.
Sa spun cate ceva si despre asta poate e de folos cuiva caci perele sunt niste fructe pentru care merita luptat. De fapt care nu?
Rugina parului, in engleza pear rust sau European pear rust, e o boala datorata fungului Gymnosporangium sabinae

Aici se vad foarte bine petele caracteristice:

http://www.rhs.org.uk/advice/profiles1001/pear_rust.asp

Pe fata apar niste pete portocalii (poate mai rosu cateodata) carcateristice. De aici si numele sugestiv de rugina.
Pe dosul frunzelor dupa cum se vede bine in poza apar, corespunzator petelor de pe fata, niste cresteri maronii-cenusiu (unde ciuperca isi face de cap).
Se recomanda de asemenea indepartarea zonelor atacate si tartamente cu fungicide corespunzatoare. Pe pagina de mai sus spune ca uzual fungicidele bune pentru rapan sunt bune si in acest caz.
Eu nu am avut probleme cu rugina asta. Mai aparea uneori cate o frunzulita patata dar o eliminam imediat ce o vedeam.

Deci multe batai de cap cu ciupercile astea. Si cand te gandesti ca pe forumul paralel colegii se staduiesc sa cultive ciuperci, bine ca nu de astea  ;D


sicamin

Claudiu ,multumesc mult pentru ajutor.
Perii i-am stropit ultima data dupa ce au trecut florile si formau fructele. Pomii toti i-am stropit si in februarie.Nu mai stiu exact cu ce solutie ca persoana care venea sa stropeasca aducea pompa cu solutia preparata. Deocamdata fructele nu sant atacate si am stropit iar. La noi au fost saptamani de zile cand a plouat continuu si cred ca de aceia au facut bolile astea.

sicamin

Are cineva pomi de MIGDALI ?
Eu am 2 migdali ,obtinuti din seminte. Acum au deja 3 ani si vreau sa le schimb locul. O alta intrebare  ar fi daca trebuie sa fie doi de "sexe" diferite sau nu?(ca si la kiwi)

myosotis

Cu sexele ... nu stiu  :D Am unul de  cumparat. L-am plantat in urma cu doi ani. Anul acesta a facut cateva flori si 2 migdale. Da' uite, acum imi dau seama ca nu le-am cules. Am uitat de ele.  :-\
De mutat cred ca-i poti muta dupa ce cad frunzele. Ca orice pom/copac.

Dan Hibiscus

Quote from: sicamin on October 07, 2009, 08:42:37 PM
Are cineva pomi de MIGDALI ?
Eu am 2 migdali ,obtinuti din seminte. Acum au deja 3 ani si vreau sa le schimb locul. O alta intrebare  ar fi daca trebuie sa fie doi de "sexe" diferite sau nu?(ca si la kiwi)

Eu am vrut sa iau de la o pepiniera cu 17 lei din pacate nu au anu asta dr a zis ca trebuie sa fie doi ca sa rodeasca .Poti sa mi spui si mie daca e nevoie de ceva suplimentar la seminte ca am pus si eu de o sapt la prins din migdale sanatoase crude.
mersi mult

sicamin

 Daniel Danero2005 ,eu am pus doar samburii in pamant (nu lua coaja). Afara in gradina am facut o groapa in care am pus 5 samburi,cam la 20 cm adancime. In primavara au iesit toate ,dar pe parcurs 2 s-au uscat iar unul am reusit sa-l tai cu sapa. Acum am 2 maricei dar stau cam inghesuiti pe langa un cires si un piersic si vreau sa-i mut. Deci am sa-i mut pe amandoi,si am sa-i pun unul langa altul ,dar la 2-3m distanta. De cand tot vreau ,dar ploua si iar ploua. ???

Dan Hibiscus

pai asa am luat si eu sper sa mearga ca in prima zi iam tinut in apa si isi dublasera volumul (sper ca sunt viabili) chestia e sa nu fie ca la fistic unde ai nevoie ca la kiwi male/female si cica din seminte proportia e de 80% male si doar 20% female si asta o vezi doar cind infloreste prima oara , dar cel putin daca pui 10 sigur o sa ai si o "fetita" :D .
Spune mi te rog daca copacei au o iarna trecuta sau sunt primavaratici.

mersi si flori frumoase

sicamin

Ai mei au trecut in a treia iarna deja.Au cam 1,20 inaltime,dar nu prea sant ramificati. Poate cand ii voi muta sa se dezvolte mai mult ca acum sant cam inghesuiti unul langa altul.

Dan Hibiscus

deci samanta in pamant si au iesit si trecut peste iarna fara probleme sau protectii speciale

sicamin

Da ,exact ,nu i-am protejat nici cand erau mici.

Mihai

Ati facut vreun tratament la pomii fructiferi ,pana acum?

Dan Hibiscus

sapt viitoare voi da cu ulei agricol inainte de inmugurire , am ceva ferestre de sezon si profit de ele
cica luni marti o sa fie vreo 12 grade , numai bine sa nu sufere mugurii de la apa rece

Mihai

Poti sa detaliezi, te rog?
Ce inseamna ulei agricol?
Scuze pentru nepricepere :D

Dan Hibiscus

OLEODIAZOL  APLAUDUS, CONFIDOR, OIL, EMERIT OIL....

stefana

Cred ca voia sa scrie ulei horticol :) Eu am tot citit despre combaterea daunatorilor la plante (de cand m-au invadat pacatoasele de musculite albe in toamna) si parca era un soi de insecticid ecologic, in emulsie, foarte eficient.

myosotis

Eu i-am stropit cu Emerit Oil acu vreo saptamana. In toamna am dat cu Champion. Urmeaza taierea.

Mihai

Myo ,dar nu e mai bine sa ii tai intai si pe urma sa-i stropesti?
Eu cam asa stiu,dar poate ma insel....

Dan Hibiscus

Eu tot asta stiam , mai intii stropesti ca sa previi oarece "balauri" si "chestii" captusite in coaja pomilor pe timpul iernii ca in felul asta sa nu se infecteze zonele taiate.........dar cine stie :)