Probabil eu trăiesc o realitate paralela! Eu, daca citeam asa ceva, ca nemții au zis ca suntem neam de sclavi, ii scuipam in gând între ochi si ma gândeam câta grandomanie implica asemenea afirmații. Ar vrea ei sa se întoarcă roata, probabil....Sunt neamuri mai blânde, mai războinice, mai muzicale, mai lipsite de muzicalitate, mai leneșe sau mai iuți, dar neam de sclavi? Pai atunci grecii sunt neam de puturoși mândri de nu le ajungi cu prajina la nas, si uite unde sunt, mai rău ca noi, italienii sunt neam de fanfaroni afemeiați , daca e sa ne luam după președinții lor si scandalurile fulminante, francezii sunt un neam cu femeile curtezane si ușuratice, ca avem destule pe tema asta, nemții sunt riguroși pana la exagerare si lipsiți total de muzicalitate , o nație de afoni am putea crede.....si asa mai departe!
Romanii au fost apreciați înainte si între cele doua războaie, chiar admirați, au avut orașe frumoase care se țineau cot la cot cu marile orașe ale Europei, au reprezentat multe ramuri ale culturii peste tot in lume.....nu cred ca suntem nici mai sus nici mai jos ca mulți alții, cu un spirit ca al nostru.
Avem însă, zic eu, un defect pe care nu prea il întâlnești la alții. Ne scuipam singuri! Nu cred ca știu nație, si sunt multe cu mult mai multe bube in cap, sa se denigreze si sa se vorbească de rau asa urat ca romanii!