Daunatori

Started by myky, June 26, 2008, 12:23:54 PM

Previous topic - Next topic

Codruta

Si eu cred ca au iesit din ceva oua ramase cu toate ca atunci cand am stropit plantele am stropit si pamantul. Dar altfel nu se explica cum de au aparut in exact acelasi loc. Cu ceilati doi crini voi devea la toamna ce s-a intamplat...daca va mai fi ceva de vazut. Ori au casapit goangele bulbii, ori nu le-a placut ca i-am taiat cand inca erau in crestere. Erau atat de ciuruiti de goange cand i-am gasit ca am zi ca e mai bine sa-i tai.

einsteinitza

Eu am plin de ei, e drept , varianta mai negricioasa ;D
Natura e plina de tot felul de insecte, nu poti avea mediul steril.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

costieanuconstantin

in fata blocului mai avem un molid mare , de vreo 30 ani,si-i napadit de un fel de plosnite,mii,au incercat vecini cu sintorax ,dar asta e numai de contact parca. nu stiu cum se cheama gangania si nici cu ce se trateaza, mi-e sa nu se usuce ca ceilalti acu cativa ani

einsteinitza

Mospilan, un plic la 10 l de apa :)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

La mine, cel mai eficient impotriva omizilor, a fost Fastac. Imi aduc aminte ca, in urma cu vreo 5 ani, a fost si aici o invazie de omizi ca era plini peretii case ............. intrasera si in casa. :( In Bucuresti, la bloc, spuneau colegii ca ajunsesera omizilie pana la etajul 3.
De atunci nu prea am mai vazut omizi prin zona deat foarte putine. Cred ca au stropit autoritatile locale cu ceva.

Mihai

Da au stropit cu........nepasarea :D

geodezia

Codruta sa stii ca am gasit si eu intrusul este tot rosu ca al tau si imi halisera el si mostenitorii lui inca niste frunze de crini .Ma ginsesc sa nu fie doi eu am gasit doar unu .Or fi si la astia mascul si femela .Stau dimineata la pinda ca asa l-am prins dimineata pe racoare

gabi_gabriella

Eu am avut mult iani gandaci din astia la crini, iar anul trecut i-am cules pe toti, am rupt frunzele pe care erau oua , s i anul asta n-au mai aparut

Codruta

Cine stie ce bestie mi-a atacat o violeta?
http://codruta.sunphoto.ro/plante_cu_probleme/29621162
http://codruta.sunphoto.ro/plante_cu_probleme/29621199
In camera unde e violeta sunt mai multe violete si multe alte plante dar numai o violeta e ciuruita. E drept ca violeta este pusa peste un ghiveci adus de afara, ghiveci in care era o muscata care a decedat. Deci, se poate sa fi adus o bestie de afara, bestie care acum se simte in paradis la caldurica si papa din belsug.

In alta camera alta bestie, poate din aceeasi familie ;D mi-a ciuruit cateva frunze mari de la Brugmansia si cateva frunze de la un hibiscus care si asa e cam chelios.
http://codruta.sunphoto.ro/plante_cu_probleme/29621206
I-a placut asa de mult printre plantele mele ca si-a lasat si un mostenitor, mostenitor care misca in timp ce-l fotografiam
http://codruta.sunphoto.ro/plante_cu_probleme/29621208
http://codruta.sunphoto.ro/plante_cu_probleme/29621214

Stie cineva cu ce ma confrunt, ca sa stiu cum sa ma pregatesc de lupta ;D Eu credeam ca e vorba de o omida dar am obosit sa o tot pandesc. Nici nu stiu cand am sanse mai mari sa dau de ea, ziua sau noaptea?

Claudiu

Interesant ce ai acolo

Poate a fost un fel de omida a mancat pe saturate s-a transformat intr-un fel de pupa, coconul ala negru si va iesi ceva de acolo.
Insa nu stiu de va fi fluturas sau altceva  ??? De asta am mentionat mai sus "un fel"
Oricum pare a fi ceva care are metamorfoza completa.
Sper ca te-ai purtat cu finete cu chestia aia si nu ai aplicat metoda Pene, adica storcitul.
Daca e asa pune-l, asa cu frunza, intr-un borcanel mai largut sa nu fie probleme, de umiditate si aer. Leaga borcanul la gura cu o sita - panza rara ce o fi incat sa treaca aerul. Si asteptam sa vedem ce "bijuterie" iasa din chestia aia neagra.
Daca ai aplicat metoda storcitului nu ne ramane decat sa ... sunam la protectia animalelor.  ;D

Daca mai ai probleme iti pot imprumuta cativa copii - nimfe de Asassin Bug (Gandaci asasini) ca si ei si parintii lor se hranesc cu alte insecte facand parte din insectele utile in gardina. In fine mai e cate unul care poate face niste mici probleme, cum e Kising Bug -numit asa ca are obiceiul de a musca oamenii cand dorm si o fac cu finete ca nici nu simti - si care nu ar fi deloc indicat sa te "sarute" ca transmit unele chestii. Deh placeri tropicale.  :D Dar la mine nu sunt de astia. Adica him, cred ca nu sunt ceea pot sa afirm sigur e ca sigur nu garantez  ??? dar garantez ca-s buni contra insectelor.  ;D




Oricum asta nu ...  ??? adica intelegi nu cred ca e de ala care face si alte probleme, ce e sigur e ca e rosu si dragut, se poate vedea de pe acum micul asasin - dupa ciocul puternic pe care il are - se cheama proboscis. Cu el inteapa alte insecte, injecteaza niscaiva chimicale si le transforma in delicatese fluide.

De fapt daca iasa ceva fain din coconul ala, ca vad ca te intereseaza insectele, putem face schimb. Tocmai am pui proaspat iesiti din oua, doar ce s-au colorat putin si garantat vor fi si mai rosii:



Acu vad ca m-am luat cu vorba si unde am pus pozele astea. ATENTIE ASTIA ROSII DIN POZE SUNT BAIETI BUNI! chiar daca "e" rosii.

De fapt doar am profitat ca sa pun poze cu ei sa-i vedeti. Nu-i asa ca-s dragalasi copilasii astia?  ;D

(Vorbesc prostii aia rai care saruta - Kising Bug aia rai de tot,  traiesc prin Brazilia. Adica sper ca-s bine informat si incalzirea globala nu i-a manat spre alte zari)



geodezia

la mine la un trandafir alb au ramas anul trecut numai florile pe bat in sus nimic frunze . ce le-o fi mincat ? da numai pe cel alb o avea frunzele mai dulci ? o fi vreo omida ceva ?

einsteinitza

Pai ia sa faci poze. In vara, daca mai ai probleme.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

BoboROM


Petiolurile mai erau pe tulpina?

geodezia

le avea ca asta mi-a atras atentia

stefana

Cam asa ceva am vazut si eu la un trandafir rosu
Era singurul atacat din vreo 10 cati avea in jur.

einsteinitza

Este foarte normal sa fie asa. Viespile si fluturii isi depun ouale intr-o anumita zona, deci , pe o anumita planta. Gasind un loc propice, au zburat in zona respectiva si  au pus pe mai multe frunze din jur, pe dos, ouale, in grupuri. Deci, pe aceeasi planta. Cand au aparut devoratorii cei mici, au aparut pe trandafirul respectiv si au inceput imediat hranirea. Nu are legatura cu culoarea sau forma florii. Poate doar cu tipul florii, fiindca insectele isi pun ouale pe plante consumate de ele.Asa, puii nou iesiti au hrana sub nas. >:D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Quote from: Claudiu on January 26, 2011, 10:07:13 AM
Sper ca te-ai purtat cu finete cu chestia aia si nu ai aplicat metoda Pene, adica storcitul.

Normal ca am aplicat metoda Pene ca doar nu degeaba e ea nasa mea ;D :D Acum, dupa ce am citit ce ai scris in apre rau ca nu am pastrat bestia. Ai tu dreptate, asa as fi stiut cu cine ma confrunt. Problema e ca am gasit mosteniotorul dar nu am gasit parintii. Ieri am facut inspectia la lumina becului. Mai fac zi o inspectie in timpul zilei. Poate am crescatorie nu doar unul ratacit.

Claudiu

Codruta nu cerd ca vei gasi parintii. Parinti au lasat un ou - in cel mai fericit caz, mai neferict au lasat oua.
Din ou a iesit o larva in cazul unui fluture o omida.
Larva creste halind din rasputeri la frunze si naparlind de cateva ori.
Apoi miracol, se transforma in pupa, un cocon inveit in felurite matasuri.
Acolo totul se lichefiaza si reconstruieste iar la soroc din invelis iasa adultul. Posibil flutrure daca a fost ou de fluture daca nu ce a anume a depus oul.

Asta e metamorfoza completa 4 stagii:  ou-larva-pupa-adult apoi iar ou-...


Sunt si insecte care nu au decat trei stagii: ou-nimfa-adult apoi iar ou ...
Nimfa seamna mai mult sau mai putin cu adultul. Prin naparliri succesive va ajunge la forma adulta.

Insectele (si si alte artropode) cresc prin naparliri. Nu au un schelet intern ci un fel de schelet extern. Exoschelet. Pentru a creste trebuie sa-l lepede din cand in cand.

Cel rosu care l-am pus eu e nimfa unei insecte cu trei stagii

Ce ai pus tu pare (daca avd bine) a fi pupa, coconul, deci stadiu acela miraculos in care "viermele" se transforma in insecta cum o stim noi.

Nu cred ca vei mai gasi mama care a pus oul. Cine stie cand l-a pus. Unde ai tinut planta. Oul a gasit acum conditiile favorabile sa eclozeze.

Codruta

Marea majoritate a plantelor care sunt in aceea camera au fost peste vara afara. Mai mult ca sigur ca atunci cand am adus plantele am adus si oul (sper ca nu mai multe).

sandaveturia

Vin si eu sa adaug ceva paros de la mine din gradina!
Am ceva omizi paroase maro-negre care au inceput sa circule. Nu au plecat prea repede la plimbare? Sunt lungi, grase si cred ca le-am adus de la nucul din vecini cand am pus ceva frunze la o hortensie (un pui mic) sa o protejez. Am vazut acum vreo 2 luni ca manca de zor la frunzele de nuc din jurul hortensiei si sambata am avut surpriza, cand am mutat puiutul de hortensie intr-un alt loc din gradina sa descopar sub ea o multime de lighioane mici , copiii omizii cred. Erau viermi maro deschis, subtirei si colcaitori.
Cum scap de ei? Am dat acum 2 saptamani cu Confidor Oil pe toti pomii si arbustii, fara sa stiu ce am eu sub pamant. Nu am vazut pe sticla sa combata si omizile. Sambata viitoare am de gand sa dau cu Champion  contra eventualelor boli, dar nu ar fi mai bine sa dau iar cu un insecticid? Decis? Dar viermii de sub pamant se vor transforma probabil in coconi, cum ii pot combate pe aia?
Prin toamna am vazut pe frunzele de zmeur (care sunt tot in aceeasi zona) ceva viemisori albi( albi-verzui cred) micuti, care gaureau de zor frunzele. E acelasi inamic? S-a transformat din toamna pana acum in omizi?
As putea sa sap in jurul hortensiei putin pamantul sa pun var pana nu se transforma viermii?
Poate stiti si ma ajutati si pe mine sa scap de inamici pana nu ma depasesc!
dar totusi cum de au aparut omizile din primele luni ale anului?

einsteinitza

Nu sunt omizi.Nu poti pune poze? Chiar mancau frunzele, alea ar trebui sa fie uscate? Nu cred ca sunt omizi acum, trebuia cineva sa puna oua si e prea devreme de oua acum. Viermii de la zmeura sunt niste larve de viespi cred, dar tot asa, fara poze e greu de spus daunatorul. Viespile de la zmeur se pre apoate sa fi fos utile, nu daunatoare, deci pentru cateva frunze de zmeura nu merita omorati.
Astea de la frunzele de nuc nu stiu ce sa zic, important e daca faceau distrugeri sau nu.Nu tot ce misca e daunator.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

sandaveturia

cand ma duc sambata , fac poze.
Da, le mancau asa uscate.
Si am vazut animalul si la mine pe terasa umband cu picioarele lui multe, paros si amenintator.
Ce poate fi in perioada asta?

einsteinitza

Omida nu mananca decat frunze verzi, proaspete. Nu s-ar hrani niciodata cu frunzele uscate de nuc. Iar nucul are doar vreo doi fluturi care isi pun omizile pe el, si care sunt de vreme calda.Daca nu stii ce e nu trebuie sa il omori, o fi un miriapod ceva. Exista insecte care fac stricaciuni dar si insecte care distrug daunatorii, deci mai bine stai cuminte. Parerea mea.
In principiu eu stiu ca ciclul la fluture e urmatorul-oua depuse de fluture, ies omizi,mananca frunze verzi, se transforma in pupa care ierneaza in sol sau pe planta , din pupa apar in primavara-vara fluturii.Nu stiu sa ierneze vreo specie de fluture sub forma de ou dar am sa intreb copilul.
Ar fi si ciudat, fiindca in general puii de orice apar in sezonul in care au ce manca, iar acum nucul nu are nici macar intentii de frunze.Din acest motiv  fluturii care au omizi ce se hranesc cu frunze de nuc apar tarziu, ca nucul face frunze tarziu.
Deci, fa-le poze.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

sandaveturia

N-am vazut stadiu de oua. Am gasit sub hortensia pe care am mutat-o viermisorii, un maro deschis lungi de cca. 1-1,5 cm. Am banuit ca sunt neam cu omizile . Fac poze sambata. Viermisorii i-am aruncat pe apa cu stratul de pamant pe care stateau, sa vad daca dau si de ei.
Poate sambata cand ma duc nu mai vrea nici unul sa se intalneasca cu mine...

einsteinitza

Pai nu aveai cum sa-l vezi, daca sunt omizi. Nu au fost fluturi luna trecuta! ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro