Faina si Painea noastra cea de toate zilele.

Started by Mosu Tuti, September 07, 2009, 07:45:34 AM

Previous topic - Next topic

Mosu Tuti

Buna ziua. Tot Mosu cu intrebari. Daca nu intreb aici, atunci unde ? Spr ca dumneavoastra sa imi puteti da sfaturi utile. Am citit cum anumite persoane se mandreau cu masinile de facut paine. Asta inseamna ca multa lume a constatat ca painea cu EMULGATOTI, INTARITORI si alti . . . . ORI, nu este painea pe care o stiam, o apreciam si o mancam cu placere.
Imi aduc aminte cu lacrami in ochi de felia de paine neagra( de 2 Kg.  ), unsa cu untura si cu sare. De asemenea imi aduc aminte cu regret de painea neagra de 2 lei, de franzela de 2,20 si de painea neagra cu cartofi de 2,50 lei. Eheiii, ce paine. Da, si atunci erau zone unde painea era mai buna si zone cu paine mai putin buna. Este recunoscuta painea facuta in Ardeal, Eu cumparam paine din zona Bistritei. Cea mai buna paine mi-o aducea un prieten din zona Bargaelor. Dar si asta , a fost. Nu pot importa paine din Ardeal. Recunosc ca aici in Bucovina, painea nu este de calitate. Am cumparat de la o brutarie particulara, construita intr-un ap. de bloc, paine. Frumoasa, rumenita, bine crescuta, calda si un cozonac. Acasa am lasat-o sa se raceasca si la masa am incercat sa o tai. Imposibil, nu se putea tine in mana de pufoasa ce era iar cutitul special ptr. paine, nu o putea taia din cauza elesticitatii, parca era din cauciuc. Mare dezamagire. La fel si cozonacul - cauciuc. Bine , bine, dar ce mancam ?
Pe la TV se vorbeste de hrana sanatoasa, care este aia ? Ne omoram cu voia si mana noastra.
Da, i-am facut sotiei o plituta cu rula (cuptor) si am hotarat sa facem paine in casa. sunt sigur ca chiar daca nu este asa de fatoasa si de "frageda", cel putin nu va avea E-uri si adausuri. Bine, bine, dar ce faina sa cumpar ? sa se poata face o paine populara, nu prea alba, dar nici neagra, sa se poata face si ceva patiserie casnica, nu biscuiti si foetaje,
Paine cu P mare. care sa nu te strice la stomac, sa fie satioasa, sa poti intinde untura pe ea si sa o poti manca cu branza framantata de Barbaita (putina in care se pastreaza branza framantata peste ierna). Poate mai apuc sa mai traiesc cativa ani si nu vreau sa mor cu gandul la Painea din copilarie. Astept parerile si sfaturile dumneavoastra. Cu stima Mosu Tuti.     

Claudiu

Fain topic Mosule.
Eu tin minte painea semialba de 4 kg cu cartofi din anii '70.
Dar painea facuta la munte in cuptor!
Azi putini mai fac paine, cumpara din sat. Cuptoarele au inceput sa dispara. Asta daca n-au avut norocul sa poata fi integrate ca element decorativ anexa.
Nasa framanta bine aluatul intr-o copaie mare de lemn si-l lasa pe a doua zi la dospit acoperit cu un stergar mare. Avea un borcan in care tinea drojdia preparata. Stergarul era tesut in casa  din canepa cultivata pe langa casa. Toata iarna teseau.
Asa, a  doua zi incingea bine cuptorul si facea aluatul (coca) forme pe care le aseza in cuptor cu o lopata lunga de lemn. Apoi inchidea usa cuptorului. Era un cuptor de ala mare, semisferic, construit afara dar avea acces la usa lui din bucataria numita "cove" sau "cohe" sau cam asa ceva, (greu de transcris unele sunete :) )
Apoi la un moment dat mirosea a paine calda. Totdeauna avea si cocuti mici pentru copii :) Facea paine pentru toata saptamana sau chiar si zece zile. Totusi avea grija sa nu manance copii prea multa si repede. Asa calda cica ne strica la "foale" (burta, stomac  ;D ). Da ne dadea. Ce bune erau colturile calde, iesite din forma!
Nu stiu mai multe despre reteta decat ca in mod sigur punea faina, apa, drojdie si sare :) Dar e importanta si tehnologia, etapele.
De exemplu painea proaspat scoasa din cuptor o baga sub un stergar mare de canepa sau o patura. Si o tinea asa nu stiu cat. Altfel din cauza evaporarii rapide a apei se forma o coaja prea groasa si tare. Sau cam asa ceva  :-\
Si mai facea si varzare. Un fel de placinta o foaie sus, o foaie jos si la mijloc o umplutura groasa si gustoasa din frunze de napi. O reteta straveche.
Si mai facea uneori si "malai de dulce". Nu stiu cum sa il descriu. Un fel de prajitura doar din faina de porumb. Galbena si dulce. Doar aluat .... Dar  :P

Azi arta asta se cam pierde. E muca grea cu framantatul. Si apoi si pregatirea cuptorului cere timp. Si coacerea. Si curatatul ....

Masina de facut paine. Am vazut una prin alte parti. Lucra mult, cateva ore si iasea o paine de vreun kg. Dar doar pui incredientele in ea si masina face tot. In plus paleta metalica care mesteca ramane in ea. Dar o poti scoate cand tai painea.  Nu se compara cu cea din cuptor. Dar era bunicica.
Masina arata cam asa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bread_machine
Si-i zic "Bread maker", in traducere "facatorul de paine" :)


Am mancat si paine forte buna facuta in cuptorul aragazului.

Cam atata stiu. Cred ca mosu asteapta de la voi retete si tehnologii. Un fel de "papa bun" specializat.

gomez99

eu am facator de piine si as zice ca merita. marele avantaj al cestiunii e ca, pentru o piine simpla,  pui toate cele in ea si iti vezi de ale tale. dupa 4 ore ai o piine care ajunge la 2 mese pt 2 persoane (dupa normele familiei mele) o poti pune de seara, pe programator, si ai piine calda dimineata. poti face si cozonac.
am vazut si o masina rie mai sofisticata care facea chiflute, cred ca 6 la o tura. da nu ma framinta asta.
daca vrei chestii mai sofisticate, dupa cam 2 ore masina se opreste ca sa iti lase timp de adaugit cite ceva.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

penelopa

Vremuri, Claudiu, vremuri!
Nu cred că se vor mai întoarce! Vom rămâne doar cu nostalgia!
Trebuie să acceptăm  că lumea e in continuă schimbare... evoluează  :P
Dar nici cu pâinea făcută  în "aparatele" alea nu m-aş împăca!  Am auzit şi păreri contra: pe lângă faptul că pâinea  e mică şi nu are un gust deosebit, nu întotdeauna iese.
Cuptoare  ca cele ale bunicilor  (care au avut, că eu nu  mi-am cunoscut niciun bunic  :() nu cred să se mai facă în zilele noastre. Dar, mă gândeam că la "tradiţionalele" grătare de curte care se poartă acum,  se potate face şi un cuptor mai mic în care să încapă 3-4 pâini. Cel puţin, eu, aşa ceva am în vedere.
Măcar în we-uri  să pot face pâine acasă.  ;)
Reţete??? ...... întâi să văd cuptorul şi numai după aceea ....  ;D

georgette

Frumoase amintiri Claudiu..Mosu Tuti cred insa ca asteapta ceva concret ;) adeca faina tipABCD..dar..mosu Tuti,eu te sfatuiesc sa cumperi grau de la tarani cu loturi mici de pamint,fara chimizare,sa gasesti o moara unde sa l macini si sa i spui morarului sa ti lase faina integrala(adeca si cu ceva tarata) asa cum se facea inainte(stie el daca ii spui ce vrei..) apoi vii acasa si faci o lada din lemn (lemnul s afie bien uscat) si pastrezi faina in lada de lemn intr-o incapere fata umiditate! Painea se face usor si aici intervine mana gospodinei...se poate pune busuioc pt o usoara aroma.. ,faina,drojdia,sarea (grunjoasa iar nu din cea fina) apa calda"ca de paine" tine de cat de multa paine faci(drojdie cat o nuca la un kg de faina)..dar sa te vad cu faina in prag si mai vbim de retete!

gomez99

lucrurile stau bine pina incepi sa gindesti efortul.
"faina de moara" e cea mai buna, dar cel putin 30% din faina care iti revine provine din boabele celui dinaintea ta, pentru ca lantul tehonlogic le retine pina intra o noua transa. morarul trebuie sa te iubeasca tare sau sa fie in pana de tuica, ca sa lase moara sa merga in gol pina iese tot ce e prin cotloanele masinariei.
nu exista loturi de griu neierbicidat. daca nu se oerbicideaza, cresc fffff multe bururieni iar faina din astfel de loturi contine un procent foarte mare de impuritati (seminte de felurite buruieni) care o fac improprie pentru consum. de obicei loturile neierbicidate sint cele pe care a baltit apa sau cele puse a doua oara si pastrate ca furaj. astea se cosesc pur si simplu. griu de consum BIO in romania nu exista.
cel mai bine e sa iei faina asa cum o face moara si taritele separat, poti face N combinatii dupa pofta inimii. poti pune malai, seminte, poti combina diferite feluri de faina.
painea se framinta si se lasa la dospit. framintatul painii nu e o treaba chiar usoara si mai ales e mare consumatoare de timp. cine face cozonaci in casa sa se gindesca ce inseamna sa framinti piine tot la doua zile si porma mai vorbim. cine a trait la tara toata viata si e obsinuit/a cu ideea nu i se pare ceva de speriat, da poate un orasean se gindeste de doua ori.
cuptorul trebuie incalzit si apoi curatat de cenusa, trebuie intretinut anual. iti trebuie lemne, paie, coceni, orice arde ca sa faci focul si astea trebuie depozitate undeva. pe vreme frumoasa e ok, da cind afara sint 40C sau cind ploua poate nu mai e asa amuzant.
asa ca partea idilica e una si partea de placere e cam alta, zic eu.
eu am masina de 2 ani si sint multumit. ne-au trebuit 6 luni ca sa scoatem cam ce vroiam din ea. am testat citeva retete si pot sa spun ca una e ce scrie in manual si alta e ce iese din ea. la fiecare lot de faina de moara trebuie sa faci un test doua, ca sa nimeresti combinatia potrivita. si cu drojdia e la fel, fiecare furnizor are alta reteta. daca ai 4 insi la masa, o coacere trece neobservata, in special daca ai copii mincatori de piine. pentru mai multa lume nici nu se discuta, trebuie sa faci cel putin 2 coaceri inainte.
da pentru doua persoane imi pare ceea ce trebuie. o pui seara la preparat si dimineata cind ploua stai pe prispa cu cafea/lapte/ceai si piine calda cu miere si viata la tara ti se pare frumoasa. si iti mai ramine si pentru ostropelul de la prinz.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

penelopa

..........   :D :D,  poate ţie să-ţi mai rămână la ostropel că, la mine,  o pâinică de-aia caldă şi .... "goală", nici n-am timp s-o văd! ;D

georgette

Gomez,ai dreptate in ceea ce spui..dar eu cum il vad de aci pe mosu Tuti...cred ca are tot timpul din lume sa faca ce si-a propus! Acolo intre munti si nori timpul se scurge mai incet...un morar  bun si cu inima va gasi in mod sigur,caci cine cauta gaseste(poate este chiar acolo linga el si are o moara pe apa :D)..inca mai exista oameni si locuri neschimbate de "progres" ..sau asa vreau sa cred....va reusi sa macine faina destula pentru el,sotie si vreun calator ratacit printre paduri..iar daca pretentiile nu sint exagerate, va face cuptorul de paine in bucatarie ,intr-o soba varuita cu var alb,facuta din pietre de rau,cu plita de fonta pe care  vor fierbe sarmalutele cu bureti si cimbru..va avea si caldura si aroma de paine calda in zilele cand usa nu se va deschide de atata zapada! ;)
Cat despre consistenta si textura painii...iarasi tine de pretentiile fiecaruia...normal ar fi ca din faina integrala painea sa iasa mai "plina" ,mai dulce si desigur mult mai satioasa...eu nu respect niciodata o reteta(doar in facultate in laboratoare trebuia sa respect retetele de analize-asta mi-a ajuns pt toata viata :D ) pentru ca prefer sa simt aluatul si asta mi-e de ajuns..important e ce pun in el..cat pun ramine sa hotarasc numai eu,si  e foarte adevarat ca atunci cand am respectat a iesit dezamagitor,pe cand atunci cand le fac la ochi ies foarte bine!

gomez99

Quote from: georgette on September 07, 2009, 01:13:03 PM
...va face cuptorul de paine in bucatarie ,intr-o soba varuita cu var alb,facuta din pietre de rau,cu plita de fonta pe care  vor fierbe sarmalutele cu bureti si cimbru..va avea si caldura si aroma de paine calda in zilele cand usa nu se va deschide de atata zapada! ;)


aoleu, si nu mi-am luat nimic de mincare la mine ....  ;D
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Marmoset

Daca as fi citit ce scrie aici acum vreo 10 ani, cand inca mancam paine, cu siguranta as fi salivat...!  :o :o

georgette

Lasa Gomez, te duc la o pizza facuta pe vatra...si un vin fiert cu muuulte mirodenii(nu mai zic ca incepe "ploaia"  :D )

gomez99

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Mosu Tuti

Buna seara dragilor. Tot ce ati scris aici imi starneste amintiri si lacrimi. Va rog sa ma iertati ca nu raspund fiecaruia in parte, ar trebui sa umplu serverul. Ce poate fi mai important in viata decat painea noastra cea de toate zilele. Nu o sa ma credeti dar si catelul se strica la stomac daca mananca numai painea noastra democrata. Eu am arsuri la stomac desi mananc numai coaje. Miezul merge la gaini. Dragilor, acum cativa ani am facut in bucatarie. o soba cu plita si cuptor si asa cum spunea-ti visam la paine calda pe vatra. Am copt paine cam un an din faina cumparata din comert. Nevasta-mea cocea o data pe saptamana cam 2 - 2,5 Kg. de paine, noi mai mancam si mamaliga. Din aceiasi faina a facut si cozonaci, formidabili ! Asta se intampla insa numai toamna, iarna si primavara, cand nu merge frigiderul. Cum se zburleste vremea, ne tragem in jurul sobelor. draga Gomez lemne se mai gasesc, iarna este si timp iar pentru doua persoane nu trebuie productie mare. Aici la noi, anul asta, dupa vara, a venit toamna, si ma prergatesc de iarna. HA ! De abea astept sa termin cu taiatul lemnelor si sa iau o cismoaca de palinca si sa ma asez langa nevasta-mea care fierbe ciorba de fasole sau cartofi, si coace ceva in rula. In afara de vara, la noi toate mancarurile se fac pe plita, in oale de pamant si apoi se dau la cuptor. Aragazul este pentru incalzit mancarea sau facut cafeaua si ceaiul. Anul trecut din considerente de lipsa de faina, nu am facut paine. Anul acesta nu mai fac aceasta greseala. Dar . . aud la TV ca painea alba nu este buna ptr. organism. M-am hotarat sa fac paine integrala sau neagra. Pentru faina, daca nu gasesc local, sunt dispus sa ma deplasez oriunde in tara si sa cumpar faina buna pentru paine buna si sanatoasa. Deoarece sunt inginer, cunosc teoria "pas cu pas". Primul lucru pe care il doresc este sa imi spuneti ce fel de faina sa cumpar. Am frecat net-ul ore intregi, am gasit faina de 480, 550, si altele. Dumneavoastra, cei care faceti paine in casa, din ce faina o faceti, eu asi opta ptr. faina neagra, dar unde gasesc, si buna. Am inteles ca cifra de 480 sau 550 inseamna procentul de "cenuse", Ce este aceea, cifra este bine sa fie mare sau mica ? Am inteles ca trebuie sa cumpar si tarate, cumpar si din acelea, au o granulatie oarecare ? Va rog sfatuiti-ma babeste. Inca nu vorbesc de retete. Sotia mea, din 2 - 2,5 Kg de faina face cam 6 painisoare, la forma. Astea ne tin cam o saptamana. Cuptorul merge, il curat cand termin cu lemnele. Grau si moara nu se gaseste pe aici iar faina ungureasca preambalata, nu pot sa cumpar. Poate faina la sac de la tarani, care este necunoscuta, sau de la Mopan, la sac, cand aduce. De aceia v-am intrebat ce faina sa cumpar. Malai (faina de porumb) cumpar de la tarani, da, dar cumpar cate 1 - 2 Kg. daca nu imi place il dau la pasari, dar ce fac cu un sac de faina proasta. Imi dezechilibreaza complect bugetul daca o arunc. Nu stiu ce fel de grau este, nu stiu nimic despre el.
Draga Claudiu eu chiar am apucat prajitura de malai cu sau fara marmelada, prin 1947 - 52 cam asta se manca in casele intelectualilor, si te rog sa ma crezi, era deosebit de bun.
Draga Gomez, te rog da-mi indicatii despre faina cea de toate zilele. Pentru cozonac voi cumpara faina de Baneasa pe care sotia mea o cunoaste foarte bine. Va multumesc la toata lumea. Mosu Tuti.     

gomez99

mosu tuti, asculta aici de la un confrate de breasla, cu multe racile.
lasa balta cifrele alea de sortat faina, ca e bune numa cind mergi la fabricile mari si daca te duci acolo te inoada aia in texte de cumperi praf de dat in ochi. daca iei faina de la mora sateasca la granulatie si procent de cenusa, ti se ridica paru pe ceafa ca la lup numai uitindu-te in normative. asa ca sfatul meu desinteresat e urmatorul:
la fabricile mari se face un singur fel de faian: faina alba. variatiile de piine se obtin cu coloranti. e mai ieftin sa faci un singur sort de faina ca ai nevoie numa de un singur fel de siloz. apoi o colorezi sau o amesteci cu tarite dupa ce piine vrei sa scoti. maltul si eurile fac restul.
pentru cozonac foloseste faina ambalata, aia de ti-a iesit bine pina acum. nu uita ca mai binele e dusmnanul binelui.
pentru piine buna intereseazate intii pe unde sint mori private mici. cu astea e mai greu, mori de malai sint mai peste tot, de faina mai putine. vezi de morarul face faina integrala. stai de vorba cu el ca unii inteleg prin faina integrala faina cu granulatie mare, si aia nu ne intereseaza pe noi, ca mai e putin si da in gris. daca nu te dumiresti, ia ce faina face el si ia si tarite, asa de o dubla. nu uita ca faina buna iese nu numai din cum e de bine reglat valtul morii ci din din calitatea griului. asa ca daca gasesti la cineva o faina care iti place stai pe capul lui sa iti vinda si tie. cind nu-i iese lui, socrul meu mai umbla prin sat pe la aia de stie ca au alt fel de griu sau au fost la alta moara.
amesteca acasa in proportiile care te taie capul si pina la urma o sa nimeresti un graham de moare lumea. pune si seminte de floarea soarelui, pune si malai, pune si masline. dupa ce trece ploaia asta - ca vorba lu baconski parca ma ia pe la spate un val cind vad cum curge - ma uit eu in retetarul meu de la facatorul de piine si iti dau retele care mi-au iesit mie/ si pleci de alea ca savantu sovietic - pe incercatelea. o sa ai toata iarna o ocupatie si la primavara iesi doctor. si sa faci si pupeze cu vin si miere
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Claudiu

Se poate baga in paine si faina de nuca degresata. Asa am citit intr-o brosura despre nuc aparuta prin 1964 cand se visa la folosirea nucilor in panificatie. Banuiesc ca degresarea nu se face cu detergent :)
In timpuri mai recente am auzit ca painea neagra facuta de unii ar fi din faina alba cu colorant negru, asta din lipsa de faina integrala. Banuiesc ca faina asta cu colorant nu-l intereseaza pe Mosu.  :(
Tot relativ recent am auzit ca s-ar baga in paine ceva adaosuri chimice care dau aroma de paine proaspata cand e calda. Nu stiu cum vine asta dar banuiesc ca nici asta nu intereseaza pe cei care vor sa faca paine pentru ei si ai casei  ???

Stimulat de subiect am cercetat un pic netul.
La pagina urmatoare e un model de cuptor diferit de cele semisferice pe care il stiu eu. Un cuptor conic cu detalii de constructie :

http://www.lutars.piscu.ro/Lutars2007/Caiet/5-Cuptorul.pdf

Aici:

http://facultate.regielive.ro/proiecte/industria_alimentara/calcul_tehnologic_pentru_cuptoare_de_panificatie-75451.html

e o trecere in revista a unor cuptoare de paine. La inceput spune despre cuptorul de paine din caramida numit si cuptor din pamant ca este cel mai vechi si se foloseste la sate. Utilizeaza ca si combustibil motorina sau gazele si acestea se ard cu ajutorul unui injector. Cuptorul ar avea de obicei o singura vatra cu suprafata de 8-16 mp. Ha? Asta cred ca e o pagina din viitor, poate asa va fi inceputa istoria painii in mileniul urmator.  :-\

Totusi pe pagina de mai sus spune o chestie interesanta. Se umezeste camera de coacere a cuptorului prin aruncarea a unu-doi  litri de apa pe bolta cuptorului pentru a produce aburi. Chestia asta nu o stiam ori nu mi-o amintesc. Despre inchiderea canalului de fum pentru a mentine caldura stiam.

Urmatoarea pagina e interesanta chiar daca e o pagina aparuta peste ocean despre painea traditionala:

http://www.anamob.ro/panif/traditional.shtml

Sunt ceva informatii interesante despre faina, apa, sare, drojdie si ce o mai fi. Nu stiu cat sunt de practice informatiile dar poate cei care se pricep oleaca s-ar putea sa gaseasca si ceva practic.
Pe undeva chiar vorbeste despre o maia traditionala ce ar inlocui drojdia. In compozitia acesteia ar intra si secara.
Fac mentiunea asta pentru a putea vorbi un pic despre secara. Alaturi de grau secara e o cereala panificabila. O problema grava insa poate aparea. Secara sa nu fie infestata cu "cornul secarei" . Aceasta e o ciuperca ce paraziteaza secara si faina rezultata este toxica, consumul ei putand avea si consecinte grave. Informatii despre aceasta ciuperca, pe pagina Wikipediei:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cornul_secarei

Pe pagina de mai sus privind painea traditionala la notele de subsol se indica doua pagini. Una:

http://www.anamob.ro/standarde.shtml

iti spune ce standarde romanesti trebuie folosite pentru a ne dumiri cum stam cu graul, faina, franzelaria, painea, grisul, taratele, germenii de grau si chiar si cu orezul. Acum inginerii pot rasufla usurati. Avem nu un STAS ci o colectie de STASURI. Nu stiu mosule daca pe vremea ta era deviza: "Nici un pas fara STAS!"

A doua:

http://www.anamob.ro/lab/reol1.shtml

prezinta Farinograful cu care se poate inregistra curba farinografica pentru un esantion de faina. Constructia pare destul de simpla, un malaxor, un motor sincron, niscaiva parghii, un indicator, un dispozitiv de inregistrare a carui hartie e pusa in miscare de un sitem de orologiu. (Imi place chestia asta cu orologiul).
Mai e si o birueta din care picura apa distilata care are temperatura de 30 de grade. Chestia asta ar fi pentru stabilirea capacitatii de hidratare.
Deci e simplu se stabileste capaciteta de hidratare, apoi se inregistreaza curba farinografica si in final se interpreteaza aceasta curba.  ;D
Nu rasuflati ca nu e gata. Stiind Capacitatea de hidratare si din interpretarea rezultatelor si a Curbei farinografice se stabileste Dezvoltarea aluatului, Stabilitatea aluatului, Elastictatea aluatului si Inmuierea aluatului, care toate la un loc determina Puterea fainii (stabilita conform riglei valorimetrice).
Toate chestiile astea sunt extrem de importante pentru a stabili reteta de fabricatie in ceea ce priveste atat doazarea apei cat si a amestecurilor de faina ...........
Mosule, vorba lui Gomez, in ritmul asta murim de foame, dar altfel aparatul e intersant :D

Chestia asta mi-a amintit de un banc prezentat ca intamplare reala, (cum nu-mi mai amintesc detaliile nu dau nume :D )
Cica un inventator din ala cu talent de pe vremuri, cu putina scoala dar perseverent autodidact, care facuse o multime de inventii importante in domeniul electric a ajuns la o varsta inaintata. Fiind sarbatorit de facultatea din oras fu invitat la un simpozion ce-i prezenta realizarile. Desigur care mai de care profesor facu expuneri sofisticate cu un aparat matematic bogat in integrale pe care le insiruiau pe tabla de expunere cu o usurinta si o rapiditate uimitoare. Spre sfarsit  fu invitat si batranelul sa spuna ceva de incheiere. Fu destul de scurt. Dupa ce le multumi de festivitate incheie cam asa:
- Dragii mei, daca ma impiedicam eu in toate carligele alea ce le-ati pus pe tabla n-as fi facut nimic.

In fine, fiind de aceiasi factura inginereasca, nu pot sa nu apreciez si "carligele" asa ca sa mentionez si pagina Asociaţiatiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România pe scurt ANAMOB (desi nu stiu de unde vin toate literele din sigla):

http://www.anamob.ro/index_r.html

Navigand pe pagina asta gasiti si pagina destre painea traditionala mentionata mai sus si despre standarde si farinograf. Dar in radul de jos coloana a III-a intitulata tehnic s-ar putea sa fie ceva interesant de citit la Panificatie (dau direct pagina pentru cine nu vrea sa caute in pagina de start)

http://www.anamob.ro/panif.shtml

De exemplu stiati despre folosirea caiselor in panificatie? :)  Si la Retete:

http://www.anamob.ro/retete.shtml

Poate doamnele ar putea spune ceva mai mult selectand cate o reteta :)
Mosule nu stiu cat de utile informatii am dat dar cred ca unele pagini (cum ar fi cele de la pagina cu Panificatia) sunt placute de citit la gura sobei in timp ce vantoasele iernii bantuie pe afara iar in casa mirosul de paine proaspata isi face de cap.

gomez99

asta e una dintre retetele de piine pe care le folosim la masina. o postez cu titlu orientativ, pentru ca atit cantitatile cit si rapoartele pot diferi in functie de gust si in special de faiana. iese cam 1kg de piine
2 pahare apa
1 lingurita de zahar
sare dupa gust
1 lingura ulei
680g faina
o lingurita drojdie uscata

in functie de inspiratie se mai adauga pina la 2 linguri malai, pina la 4 de tarite, pina 2 de seminte de dovleac sau floarea soarelui, sau o lingura de masline verzi taiate cubulete.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Mosu Tuti

Buna seara. Draga Gomez, iti multumesc pentru reteta, dar intai trebuie sa am faina. Sunt de acord cu cele spuse de tine anterior, ca producatorii te ametesc cu cifrele, dar dupa ce am citit ce mi-a indicat Claudiu, s-a facut pielea de gaina.
Faina alba este un aliment foarte mult simplificat, din bogatia de substante a bobului de grau fiind selectata una singura: amidonul. Acelasi amidon il gasim in mari proportii si in orezul alb (adica decorticat) sau in cartofi. Putem spune, asadar, ca hrana noastra se bazeaza de cateva zeci de ani in mare masura pe amidon in stare pura. Dar organismul nostru - spun oamenii de stiinta - nu a fost programat de natura sa metabolizeze amidon in stare pura, care este "mort", in lipsa complexului natural de substante din grau. Mai mult, corpul nostru are nevoie de anumite componente din faina neagra, cum ar fi fibrele alimentare, de exemplu, care curata tubul digestiv de toxine, confera o stare de satietate, chiar si atunci cand se consuma cantitati mai reduse de hrana, ajuta la metabolizarea corecta a grasimilor. Organismul are, de asemenea, nevoie de vitaminele din complexul B (importante pentru imunitate, sistemul nervos si cel endocrin), de mineralele si de enzimele pe care le contine faina neagra, absenta lor ducand la o multime de boli: obezitate, constipatie, cancer al tubului digestiv, diabet. De asemenea, consumul de faina alba si de amidon in stare pura poate produce dezordini digestive, favorizeaza aparitia gastritei hiper-acide si a colitei de fermentatie.
Am stat doua zile si am citit si conspectat. Incerc sa ma agat de orice firisor de "faina" pentru a ma hrani bine. In zona nu am gasit decat faina 650, dar la satu mare am auzit ca se gaseste faina integrala si neagra. Incerc sa iau legatura cu ei. Studiul de doua zile printre site-urile si forumurile despre faina si paine, m-au speriat si m-au hotarat sa caut cu insistenta faina de la 850 in sus. Ei, ai vazut, vorbesc in cantitati de cenuse, ca un specialist. Imi explodeaza capul de STAS-uri Romanesti si normative Europene si Americane. Ma doare capul si ma arde amidonul la stomac. Maine vorbesc la fabrica din Piscolt, Jud. Satu Mare. Sunt dispus sa merg pana acolo pentru un sac de faina. Ia sa vad si parerea voastra. Mosu Tuti.

doina

La mine in oras a inceput sa apara faina integrala bio la pachete de 1kg .
Orasul in care locuiesc este mic , 'aici se opreste trenul' , cred ca nu-i o problema sa o gasesti in orasele mai mari .

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

doina


Mosu Tuti

Buna seara. Am reusit dupa aproape o zi de incins firele de la telefon, si NET-ul. Va comunic ca la Piscolt faina de Grau - STAS 1200 (integrala) costa 1 RON / Kg. + TVA. La sac sau ambalata. Faina de Secara in aceleasi conditii costa 1,2 RON / Kg. + TVA. Aceasta firma distribuie la multe magazine de desfacere. De ex. la Firma de desfacere MEDICA ( sau ceva de genul acesta), se vinde faina de grau, ambalata la Kg. cu 3,7 Ron. Consider ca pentru o experienta sau o placere, o data sau de doua ori pe an se pot da 3,7 RON / Kg. dar daca vrei sa faci paine, zi de zi, cam 2 - 3 Kg. pe saptamana, cred ca este putintel cam scumpa. Au puncte de vanzare in zona de vest, La Cluj au o firma intermediara care desface produsele lor, dar si aceasta pune o cota de desfacere destul de semnificativa. Cu transportul, cred ca este o mare problema. sunt la 18 Km. de gara. Asta-i tot ce am aflat.
Draga Gabi, Firma mentionata mai sus, vinde faina STAS 1200 catre firma Rompack care fabrica drojdia de bere PaKmaia. Cu o reletie, se poate rezolva problema.  Mosu Tuti.

ELA

mamei mele, dupa ce macina graul, ii ramane tarita; ma gandesc sa o amestec cu faina alba din comert si sa fac paine din amestec...oare ce proportii ar trebui folosite?

gomez99

eu nu am pus mai mult de 1/4 tarite. nu am facut prea multe testari, dar peste procentul asta devine sfarimicioasa si nu prea coace. vorbesc de amestecul pentru masina de copt piine.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

ELA

pai tot pt. masina de copt intrebam si eu,mersi pt.raspuns

doina

Quote from: gabriela jalba on September 10, 2009, 08:35:34 AM
cit costa 1kg?
Am fost ,am vazut .....6,15 lei kg  :o , faina integrala si faina de secara , acelasi pret / kg