Cicadele

Started by gomez99, June 19, 2010, 03:32:34 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Insectele primitive au aripi atrofiate, dar tot exista urme. Iar mustele si tantarii tot le au, cum si gandacii le au cheratinizate, nu sunt aripi normale, dar la toate de fapt sunt, chiar daca lumea nu le percepe pe toate ca aripi. :)
Repetam cu Alex din entomologie,prin clasa a patra, de-acolo le stiu, altfel, habar n-am :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

Sunt 2 categorii de insecte fara aripi... unele care n-au avut niciodata aripi ( insecte primitive sau apterigote = fara aripi in mod primar; EX. colembole, diplure, pestisorul auriu= Lepisma) si unele care au avut aripi candva si le-au pierdut (fara aripi in mod secundar). Pot sa exemplific aici cu femela de licurici care e ca un vierme, in timp ce masculul e un gandacel zburacios :D :D cu 2 perechi de aripi :D :D
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Si la fluturi exista unii care au un sex cu aripi atrofiate si celalalt sex normal, ca un  fluture.

Oricum, la noi exista un tip de cicada care e gheboasa, si care mananca mugurele de trandafir.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

 >:( >:( >:(  Ele sunt neamuri cu paduchii testosi... asa ca nu ma mir de una ce mananca mugurii de trandafir >:( >:(
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Schnuppe

Quote from: Ionela on June 23, 2010, 06:57:09 PM
Conteaza cat de polipode :D :D :D  Clasa insectelor se cheama Hexapoda, deci cu 6. Nu orice ganganie e insecta, desi orice insecta e o ganganie :D :D :D  

De ce se zice cu ptera (aripa in greceste): pentru ca in lumea insectelor numarul si morfologia aripilor reprezinta principalul criteriu de clasificare. Exemple: mustele sunt Diptera (cu 2 aripi), albinele sunt Hymenoptera (cu aripi membranoase), fluturii sunt Lepidoptera (aripi cu solzisori) etc. Cicada (sper sa nu ma insel) e Homoptera (cele 2 perechi de aripi sunt la fel) :D :D :D  Asa ca nu va suparati voi pe Efemeroptera, ca n-am inventat-o eu :D :D :D

Pe wiki zice ca sint ordinul Hemiptera , subordinul Auchenorrhyncha , superfamilia Cicadoidea . Cicadele . V-am facut praf si , mai mult ca sigur , pulbere ! Pe CNN a fost un Breaking News in care s-a prezentat situatia cicadelor din Romania , se pare ca din motive ce momentan le scapa specialistilor cicadele migreaza in grupuri masive in locatii noi si ciudate . Pe situl prestigioasei reviste Nature a fost postat acest filmulet unicat in care apare cicada in locatie :
http://www.youtube.com/watch?v=m4XiIioznqY
Ma duc sa-mi dau doctoratul . La mall .  8)  :D

einsteinitza

 :D :D
Absolut uimitor.Ce insecte aveti voi pe-acolo,  sudistilor, eu am simplele afide ::)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Mersi Gomez de poza si informnatii. De fapt aici am vrut sa scriu data trecuta dar am ramas gura-casca la un cactus.
Si felicitari viitorului-faimos-entomolog care sper ca nu se va supara de o mica corectie.

Sigur ca scriu aici pentru ca am si eu o placere. Din pacate foarte amatoriceasca si chiar daca il voi corecta, ceva sunt sigur, ca stie mai multe decat mine in privinta multor specii. Eu pe ici pe colo. Dupa ce si cum mi-a picat in obiectiv si m-am doumentat.

Deci cicadele fac parte din ordinul Hemiptera. Homoptera a fost un subordin al acestui ordin, subordin care din motive de resistematizare a ieist din uz. Daca nu ma insel a fost candva si un ordin. Intr-una din cartile mele e trecut ca ordin. Dar nu mai fac sapaturi acum, taxonomia asta e intr-o continua schimbare prea rapida pentru mine. Sigur sunt si entomologi (profesionisti) care se abat de la linia oficiala ca sa zic asa, adica cvasi-general aceptata.

Deci sa contribui si eu cu cateva poze care cred ca vor fi pe placul tanarului citat de Gomez.

E o specie a genului Tibicen care e un gen al familiei Cicadidae. Presupun a fi Tibicen pronotalis. Atentie numai presupun deci orice corectie nu e numai binevenita ci chiar dorita.










(Pentru vizualizare, ultimele doua foto sunt rotite cu 90 de grade.)


Inca o foto al unui alt specimen ce l-am capturat din intamplare. E viu, numai ca are o pozitie facand pe nemiscatul in speranta de a scapa. Dupa sedinta foto, din pacate am avut lumina slaba si fotografiile nu au fost prea reusite, l-am eliberat si a zburat intr-un copac. Din pacate pentru el a vazut si o pasare unde s-a dus si cum pentru pasari e o delicatesa nu a scapat.




Si o intrebare pentru tanarul entomolog. Stie ce e in pozele de mai jos?







Informatie ajutatoare intr-un filmulet de pe pagina urmatoare:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cicada


Cat despre zgomot, doamnelor si doamnelor va inselati. Nu sunt zgomote, sunt cantece melodioase ce le canta baietii pentru fete cu ajutorul unui organ special situat pe abdomen. Pana de curand se credea ca numai ei canta dar s-a constatat ca ele le raspund (cine vrea poate gasi sonograme pe net), ce-i drept cu un sunet foarte scurt, timid ca sa zic asa, dovada ca ceea ce numiti voi zgomote pentru unele urechi suna placut.  ;D


Si acum corectia ce nu micsoreaza cu nimic identificarea facuta de tanar. La varsta lui eu nici nu auzisem de cicade. De fapt nici n-am vazut vreuna in Romania. Fain mai trebuie sa fie pentru tinerii pasionati din ziua de azi cu atat informatie la dispozitie. Apropo se poate sti varsta tanarului?

Cicada din fotografiile lui Gomez nu poate fi Magicicada septendecim pentru simplu motiv ca Megacicadele nu traiesc in Romania si din cate stiu nu au aparut in Europa. Daca nu ma insel si nu cred ca ma insel.
Deci o informatie extrem de utila este locatia in care a fost vazuta o insecta. Multe seamana, in plus in poze nu poti vedea toate detaliile si in general nici aprecia corect dimensiunile. Mai conteaza desigur si timpul cand a fost gasita insecta, eventual pe ce planta era. Oricum multe specii seamana atat de mult incat nici cu ele in mana nu le poti identifica absolut. Pentru o identificare riguroasa ai nevoie de un specimen, de specimene bine identificate, de descrierea speciei facuta de cel care a consacrat-o (si sa te si pricepi la terminologie) si in multe cazuri de anumite preparate microscopice. Sigur frecvent se pot face si identificari corecte dupa poze, mai ales cu ajutorul informatiilor suplimentare cum e cea  locatiei. De regula identificarea genului e posibila.
Atentie la identificarile facute de amatori pe net. Daca sunt gresite pot genera o serie intreaga de erori in lant in randul amatorilor.

Cea din fotografiile lui Gomez presupun a fi Cicada rosie, adica Tibicina hematodes, vezi foto aici:

http://www.naturephoto-cz.com/cicada:tibicina-haematodes-photo-746.html


In plus, ca diferenta, Magicicadele au un semnn distinctiv - ochii rosii stralucitori:

http://www.insectsofwestvirginia.net/h/magicicada-septendecim.html


Revenind la Magicicade, viata lor e intradevar interesanta. Foarte interesant nu e numai faptul ca au un ciclu de dezvoltare asa lung ci ca apar numai la 17 (sau altele la 13) ani. Deci nu apar in fiecare an. O sansa pentru locatia mea va fi in 2005 daca nu esti pe faza, pa pentru urmatorii 17 ani.

Si alte cicade au un ciclu mai lung insa relativ scurt comparand cu Magicicadele. De 2 sau mai multi ani dar apar generatii in fiecare an fapt pentru care se numesc anuale (desi ciclul lor e mai lung de un an).

Ionela felicitari pentru mentinerea topicurilor. Doua poze pentru micuta, sper sa nu se supare nimeni ca le pun la cicade si sper ca micuta sa nu se sperie de fotografii.
Tarantula texana, Aphonopelma sp. (nu poate fi identificata pe specie dupa foto si nici dupa locatie, necesita sacrificarea specimenului si examinarea unor organe la microscop). Cea din imagini, dupa sedinta foto a fost eliberata. Mai corect e cel din imagini, caci e baiat.





Mai ca as paria ca nu-i vor place culorile.  ;D Dar daca ar vedea-o cum se ridica pe picioarele din spate pentru a-si infrunta dusmanul sigur ar indragi-o.
Totusi cand  se ridica, uneori isi lanseaza perii de pe abdomen ca pe niste sageti in ochii sau gura deschisa a dusmanului. Si sunt urticanti, de aceea nu as recomanda-o pentru copii desi se spune ca in captivitate sunt docile.

In captivitate ... saracii nu sunt fericiti de loc. Putini creaza conditii pentru a avea o viata cat de cat normala si de a se inmulti. Practic, in general,  sunt condamnati la izolare pe viata. Dar nu stiu ce sa mai zic. Unele specii sunt in pragul disparitie in natura si de data asta nu din cauza colectarilor ci din cauza disparitie habitatului lor ca urmare a interventiei omului. Asa ca mai ca as zice ca cei care le inmultesc in captivitate, cu conditia ca asa sa fie, merita si ei sa faca un ban pentru a-si putea continua pasiunea.
Sfatul meu pentru cei carora le pasa: refuzati categoric sa achizitionati daca nu vi se geranteaza cu acte ca sunt inmultite in captivitate. Oricat de ieftina ar fi si oricat de mult v-ati zice ca oricum e condamnata. Asta pentru cei carora le pasa, pentru ceilalti nu are rost sa ...

In general copii mici le vreau ca si curiozitati dupa care practic le abandoneaza. Asa ca mama sau tata trebuie sa se puna pe studiat si sa-si asume responsabilitatea daca le ofera o jucarie vie copiilor. In plus jucarie, jucarie, totusi nu e ca sa te joci cu ea.

Era sa uit  ;D. Un amanunt ce sunt sigur ca va va distra. Si baietii de paianjeni le canta fetelor si nu numai ca el canta ci si danseaza pentru ele. Si trebuie sa fie foarte priceputi altfel risca sa fie o delicioasa masa, dansele fiind de multe ori cam canibale (pe bune) in afacerile astea.

Ceea ce auziti mai jos nu-s zgomote ci muzica iar dansul imi pare a fi ceva in gen spaniol cand incearca sa o hipnotizeze pe dumneaei prin miscari ale picioarelor din fata (ridicate ca niste antene - insa atentie paianjenii nu au antene).

http://www.youtube.com/watch?v=D92AUXhYZ0M

Inca un film cu explicatii :

http://www.pbs.org/wnet/nature/episodes/what-males-will-do/video-spider-courtship-dance/956/#high_3



Nota: Cum de pot face atatea greseli de scris? Am corectat de n ori si sunt convins ca tot mai am. Si nu le suport. M-am reconectat de doua ori ca sa corectez si nu garanteez ca e ultima data.  >:( Fericiti cei ce se pot exprima in doua randuri. Fac mai putine greseli.








gomez99

da, caludiu, ai dreptate, aici o poza aproape identica cu ce am avut eu in gradina
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Tibicina_haematodes.jpg
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Ionela

DA, Claudiu, Homoptera se chema ordinul cicadelor si al paduchilor testosi acum 15 ani cand trecut-am eu prin entomologie. Multumesc tie si lui Schnuppe pentru reactualizarea informatiilor - asa-i in sistematica, azi e ordin, maine e subordin, poimaine nici subordin nu mai e. Practic acum am aflat ca s-a renunat de tot la Homoptera :D :D :D

Daca nu ma inseala memoria, vorbim aici de o insecta cu metamorfoza incompleta, ceea ce inseamna cu stadiile de ou, larva  si adult. (Metamorfoza completa presupune 4 stadii: ou, larva, pupa si adult = imago). La asemenea insecte, larvele seamana bine cu adultii - doar le lipsesc aripile, iar organele reproductive nu sunt dezvoltate. Larva sufera un numar de naparliri, dupa care devine adult fara a trece prin stadiul de pupa (pentru contrast, de la omida la fluture e cale lunga, de aceea e nevoie de un stadiu de transformare inauntrul coconului, stadiu numit pupa sau nimfa sau crisalida).

Asadar ce vedem in fotografii... adult si larva ;)

Iti multumesc pentru fotografiile cu tarantula :D :D :D   Din fericire nu e colorata cum ii place lui Flori :D :D :D  - foarte bineee, asa nu va insista sa i-o cumpar :D :D :D Oricum nu i-as cumpara tarantula, insa sunt scutita de inistente interminabile si iritante. NU imi place ideea de animal salbatic tinut la casa omului. De aceea Flori nu are nici macar pisica, inca nu e constienta ca pisica nu-i o jucarie.

Exista o explicatie pentru canibalismul femelelor de paianjen... cum ca ar avea nevoie de... materie si energie pentru producerea oualor. Si cea mai apropiata sursa de hrana in acele momente este chiar partenerul :D :D :D Cam asta-i rolul lui in natura - sa se sacrifice pentru viitoarele progenituri ::)  Cred ca unii mai si scapa... luand-o la fuga din toate puterile.  :D :D
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Claudiu, iti multumesc eu in numele tanarului ::) :D :D
Maine are una din probele la bac si nu are chef decat de citit, e cam ...agitat :D :D
La sfarsitul saptamanii viitoare, cand scapam, am sa-i arat postarea ta.

Oricum paianjenul ala e minunat. ca o catifea
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

sicamin

Multumesc si eu pentru prezentare ,si desigur si fiul meu va multumeste ca e innebunit dupa "goage" de tot felul. Acum vrea sa gaseasca in gradina,dar deocamdata nu am decat coropisnite ,urechelnite si mai multe feluri de melci.Am pus cu furtunul apa intr-o gaura de cartite ,ca vreia sa vada cum iese ,dar din fericire nu a mai iesit la noi ci la vecini in gazon. ;D

Claudiu

Ionela vad ca te pricepi bine.
Deci de ce nu m-ai corectat imediat? Mai sus luat de avant scrisesem o prostie mare cat mine. PAIANJENII NU AU ANTENE. Vrusesem sa scriu picioarele din fata ridicate ca niste antene.
Multumesc forumului ca lasa posibilitatea sa corectez ,asa ca am corectat, ca ramaneam de minune.  :-[
Si doar e un lucru elementar pe care il subliniez intotdeauna cand vorbesc de paianjeni.

Paianjenii au 4 perechi de picioare si nu au nici aripi nici antene.

Insectele au 3 perechi de picioare, 1 pereche de antene si de regula 2 perechi de aripi. Aripile pot aparea ca numai doua (adica o pereche) cum e in cazul dipterelor mentionate de Ionela si care au a doua pereche de aripi atrofiate la doua formatiuni numite haltere (si au o forma sugestiva). Uneori aripile pot lipsi cum e in cazul furnicilor - casta lucratoarelor.

Paianjenii au corpul segmentat in doua parti cefalotorace (numit si prosoma) si abdomen (numit si opistosoma). Picioarele sunt atasate de cefalotorace. In fata mai au doua apendice numite pedipalpi (uneori ar putea parea ca o pereche de picioare dar nu sunt picoare) si care au un roluri importante (dar nu de antene). Aspectul pedipalpilor ne poate indica sexul in cazul adultilor, de regula usor. Ei au pedipalpii terminati ingrosat, ca niste manusi de box, la ele sunt mai subtiri, supli, adica silueta daca se poate zice asa ceva desi in privinta siluetei adica a corpului ele au frecvent corpul mult mai mare. Uneori chiar foarte mare, in comparatie cu al baietilor, incat ai putea crede ca sunt specii diferite.

Insectele au corpul segmentat in trei parti cap, torace si abdomen.

Es bafta la bac. Bine ca nu citi inainte de a face corectia de mai sus. Desi la varsta si cunostiintele lui nu ramnea cu o eroare. :D
Intr-un fel e bine cred ca acum cine va citi nu va uita.
Cum am zis am facut o greseala elementara si nu de scris ci din neatentie.  :-[

einsteinitza

Probabil ca ar fi intrat in discutii cu tine, si poate nu se cadea.
Oricum, tare i-au placut paianjenii, din pacate, pe vremea nebuniei lui cu insectele, la muzeu plecasera specialistii pe acest domeniu, sa lucreze afara, si atunci s-a dus spre fluturi. :D Dar paianjenii au fost placerea lui dintai.

Multumim de bafta, dar calmante pentru mame stiti? ::) ::)

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Sicamin lasa-l sa se bucure.
100% ai, la orice ora, zeci sau sute de specii in gradina. Insectele sunt numeroase si foarte diverse. Pentru un neavizat poate insa sa nu le observe.
E foarte bine ca nu au interes numai pentru fotbal si chat pe net.

As propune ca forumul sa le deschida o sectiune tinerilor cu pasiuni bio in care sa posteze foto si eventual mici articole. Dar nu de genul copy si paste de pe net. O mica sinteza sau prezentare pe scurt eventual cu indicarea bibliografiei. Sau daca nu numai pozele. Asta desigur daca vor si nu e cazul de obligatie pot posta cand vor si au chef. Bineinteles fara a neglija scoala.

Sigur va trebui controlat limbajul si unele manifestari de pe forum, mai abitir  ;D


Es de ce sa nu se cada? Orice corectie e binevenita cat se discuta la nivel logic.
Sigur unele greseli pot fi jenante dar mai bine sa te jenezi decat sa ramana scrisa asa.
Dupa cum tot sigur unele greseli cum sunt cele de eroare in identificare nu sunt de deloc jenante. A mea insa era de comedie.
Arachnologi specialisti in adevaratul sens al cuvantului sunt foarte putini.
Aici

http://www.european-arachnology.org/esy10/index.shtml

poate afla, daca nu stie, care a fost declarat paianjenul anului 2010. Un paianjen frumos frecvent la noi prin gradini, desi parca in ultimii ani l-am vazut la mine mai rar. Dar nu se pot trage concluzii dupa ce vezi intr-o singura gradina. Daca are poze si chef, dupa bac ar putea sa scrie ceva pe forum.
Exista si un forum in limba romana despre paianjeni dar cam copii cei de pe acolo in sensul ca pun si poze copiate de pe net ceea ce nu-i moral.
Dar au pasiune si fiind copii le-as gasi o scuza desi ... regulile sunt reguli.

sicamin

Claudiu aceasta "goanga" e Rdasca ,sau are o alta denumire? Este adusa de pe undeva de fiul meu si a puso intr-un pom .Sigur nu mai exista acolo ,dar el tot o cauta. :D


penelopa

Eeee, pe rădaşcă o protejăm şi noi  ;), adică soţul, că el le culege când le găseşte şi le pune în pomi. ;)

einsteinitza

Dar cea fara coarne stiti ce e?Care arata la fel, exacct, dar fara coarne?Precis aveti si de-alea. Probabil aveti un stejar in preajma.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

Cea fara coarne e sotia lui ;) Adica a radasc-ului.

Asa-i Claudiu :D Intrebarea de baraj la colocviul de zoologia nevertebratelor era "Cate antene au paianjenii?" Raspuns corect: Paianjenii nu au antene ;)  Multe le-am uitat, asta o tin minte pana mor :D :D :D 
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Pai sigur ca tu stii ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

Ha, dupa ce ca am pus toti colegii sa imi faca insectar fiindca eu fix ca greierele cu chitara, mai si vreti sa stiu eu toata entomologia :D :D :D Pe bune, nu mi-a placut sa prind insecte si sa le eterizez :( In schimb ierbar am avut de top ;) Am prins un greiere si un cosaj maaare verde si niste gandacei multicolori... iar la Agigea am prins o pereche de licurici noaptea... in toiul amorului... moment in care am fost socata. Cand am deschis palma am vazut un vierme si un gandacel. Eu credeam ca prind unul, luandu-ma dupa luminita de rigoare, si cand colo ei erau indragostiti! Le-am dat drumul imediat in acelasi tufis de unde ii luasem ::)
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Au aparut si la mine cateva cicade, le aud cand e caldura mai mare. Mie imi place sunetul lor, imi aminteste de pasunile de pe dealuri, pline de greieri. Nu le-am vazut, dar le aud toata ziua.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro