plante cotropitoare

Started by geodezia, June 07, 2010, 08:38:22 AM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Eu il am intr-una din gradini, mostenit, dar sa stii ca se intinde pana la un punct apoi nu mai ,sta la locul lui.Cand da de arbusti sau de gazon des, nu se mai intinde deloc.E bun de um;ut golurile, ca sa nu mai ai de cosit sau plivit, vorba ta, de scos pir. ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

eu il am la  poarta ca sa nu cotropeasca teritoriu . asa este se intinde daca are umiditate daca il lasi fara apa stagneaza . e ca un fel de iris de balta .ii place umezeala si locurile umbrite . dar si infloreste frumos . noi ii mai zicem crin de balta .avem tot felul de denumiri .

claude

Eu ma lupt de ani de zile, evident ca fara spor, cu volbura (rochita randunicii). Are niste radacini care ajung pana-n fundul pamantului si dracu' sa o ia, si in stratul unde le-am pufuit, individual, cu ierbicid, continua sa rasara...probabil ierbicidul nu reuseste sa omoare complet radacina. Iar papadia...ce sa spun...o fi ea simpatica inflorita si imi furnizeaza si mancare la papagali...da' daca nu stau calare pe ea cred ca in 2 ani nu mai am iarba in curte, doar papadii
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

penelopa

Aceleasi dusmance am si eu, Claude. :( Volbura (cre4d) are si semintele rezistente. In locul unde am ierbicidat si am sapat scotand absolut orice radacina (asta se intampla toamna tarziu), in primavara am pus diverse seminte de  flori anulae din care, cele mai multe, au fost .... volbura. :( Se vedea ca sunt plante tinere, ca aveau radacina inca mica.
Dar, ce spuneai tu ca dai la papagali? Papadie?

claude

Da, Pene, le dau frunze de papadie la papagali, sunt foarte bune pentru ei.  ;)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

penelopa

Merci de informatie, Claude!
Auzisem eu ceva dar nu foarte sigur. Am incercat doar cu patrunjel verde dar nu le-a placut.
Din anul asta ii voi scoate la pascut de frunze de papadie. ;D
Probabil, se procedeaza ca la patrunjel: se spala frunzele, s e scutura de apa, se sterg usor intr-un prosop curat, apoi se servesc papagalii. ;)

Codruta

Pene, si eu dau la iguana si la testoasele de uscat papadii, atat frunze cat si flori. Sunt foarte bune, fiind bogate in calciu. Dezavantajul cu frunzele de papadii este ca se moaie foarte repede. Daca le culeg de pe camp si le aduc in mana acasa nu mai am ce da la animale atat sunt de deshidratate...nu stiu care e cuvantul care ar descrie cel mai bine cum arata frunzele tinute in mana. Daca le culeg si le pun imediat intr-o punga e ok, ba chiar pot sa le pastrez o zi sau doua in frigider intr-o cutie de plastic inchisa bine. Eu le pun intr-o cutie, peste frunzele de andiva (hrana de baza a iguanei).

penelopa

Atunci, la mine nu-i o problemă, având în vedere că mi-e plină curtea de .... galbioara porcului!  =))

claude

Quote from: penelopa on February 27, 2011, 10:46:34 PM
Merci de informatie, Claude!
Auzisem eu ceva dar nu foarte sigur. Am incercat doar cu patrunjel verde dar nu le-a placut.
Din anul asta ii voi scoate la pascut de frunze de papadie. ;D
Probabil, se procedeaza ca la patrunjel: se spala frunzele, s e scutura de apa, se sterg usor intr-un prosop curat, apoi se servesc papagalii. ;)

Pene, desi toti veterinarii iti spun sa usuci frunzele, eu nu fac asta...si pentru faptul ca papagalii mei, dimineata, cand ma prezint cu frunzele, deja isi zburlesc penele, ca au obiceiul sa se bage cu totul in frunza, sa se imbaieze cu apa de pe ele  :D  Abia dup-aia le mananca!  ;D  Nici la ai mei nu le-a placut patrunjelul  :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

Codruta

Daca in Romania se gaseste andiva puteti incerca sa le dati la pasari. Contine mult calciu plus alte elemente nutritive. Am vazut o data la televizor o emisiune despre cineva care cultiva andive atat doar ca nu erau andive. Nu stiu care e traducerea la ce avea femeia de la tv dar aici i se spune witloof. Google traduce cu andiva sau cu cicoare ??? Andiva are frunzele verzi, nu galbui ca si witloof-ul si seamana cu o salata verde. Witloof-ul are frunzele galbui si adunater. Este bun si witloof-ul la pasari.
Witloof http://www.cevabun.ro/andiva/
Andiva http://www.google.nl/images?hl=nl&biw=1149&bih=550&q=andijvie&wrapid=tlif129896347586811&um=1&ie=UTF-8&source=univ&sa=X&ei=FJxsTdzTMciZOoH1wYAD&ved=0CFEQsAQ

GetaV

Codruta ,aia se gaseste la noi ca salata chinezeasca (din cel de al 2 lea lynk)

Codruta

Am cautat putin prin google si am gasit aceasta pagina unde apare salata chinezeasca dar nu si andiva 
http://www.reteteleluiradu.ro/2009/11/01/salata-%E2%80%93-aliment-somnifer-sau-stimulent/
Deci, salata chinezeasca e o alta planta. Poate cei care comercializeaza andive nu cunosc numele corect. Eu cumpar andive de 7 ani si pot sa spun ca exista mai multe soiuri, cu frunze mai mari, cu cotoare mai groase, cu frunzele mai lunguiete sau mai crete dar nu seamana cu cea gasita in site-ul dat mai sus.

penelopa

Da, salata chinezească este ... o salată.  =))
Andivele artă, oarecum asemănător acestei salate, dar are altfel de ... "frunze", ca nişte solzi.

victoria222

Mai dati, va rog, exemple de plante cotropitoare, caci vreau sa amenajez cu ele niste zone in gradina unde nu am de gand sa stau cu sapa pregatita, ba dimpotriva,vreau sa plantez ceva si sa-mi iau de-o grija. Zilele astea, gandindu-ma la ce as putea pune la baza unui corcodus matur, mi-am amintit de lacramioare. Are cineva? Cum se comporta? Am auzit ca sunt invazive si nepretentioase, e adevarat?
Plantele astea care nu cer multa atentie, au inceput sa imi faca cu ochiul din ce in ce mai tare. In fond, de ce sa nu le cresti cand sunt frumoase, fac si flori, si nu cer decat sa le lasi in pace?  ;D

flordel

Se discuta pe aici la un moment dat despre crinii aceia de o zi portocalii, care sunt prin toate curtile cum ca s-ar inmulti repede.
Poate incerci cu aceia.
Sau poti pune niste regina noptii, se scutura si rasare singura de la an la an.

Lacramioarele au o perioada scurta de inflorire, daca nu te deranjeaza atunci mergi inainte si pune-le.

BoboROM


Alegerea number 1 dupa mine este Mirabilis Jalapa (noptite). Miroase foarte frumos seara si din semintele care cad rasar anul care vine aprox 30-40 plante.
Daca vrei sa renunti sunt usor de jumulit primavara.


flordel

Da, sunt frumoase, am si eu in gradina. Singurul inconvenient (pentru mine) este ca se inchid florile seara, taman atunci cand am eu timp sa le privesc.
Regina noptii este invers, dar este si mai greu de scapat de ele, ca ies multe tare. Mai este si predispusa la fainare.

BoboROM


Adica vrei sa spui ca se deschid pe inserat si toata noaptea  ;D ;D ;D.

Eventual si ziua cand este mai racoare.

flordel

Da, le-am incurcat, eram cu gandul la altceva... ;D

BoboROM

Da, nu stiai daca sa tai trandafirii in weekend sau sa mai amani o saptamana =))

victoria222

O sa incerc si cu lacramioare si cu hemerocallis. Regina noptii e preferata mea, dar nu cred ca e suficient de rezistenta ca sa faca fata conditiilor despre care vorbeam (nu prasit, nu udat, nu sapat, nu nimic.. :) ) Cu noptitele miriabilis nu stiu ce am, dar pur si simplu nu le suport...  +ham

Radu

Quote from: penelopa on June 28, 2010, 03:02:59 PM
Hai, să vă mai plesnesc cu o cotropitoare:  vinca variegata!
http://penelopa.sunphoto.ro/Flori_si_alte_chestii_2010/16546171
Pe cât e de frumoasă, pe atât de periculoasă! Primăvara, după ce se mai încălzeşte, se "leapădă" de ramurile urâţite de iarnă,  se îmbracă în haine noi de sărbătoare, face şi nişte floricuţe albastre, după care, tufa creşte, se îmbogăţeşte şi ............ trece la "produs".  ;D  Toţi lăstarii care se târâie pe pământ, acolo unde ating pământul fac rădăcini şi plantă nouă.  Eu am pus câţiva lăstari aduşi de cineva din Italia, pe lângă gardul cu vecinu' Gheotghe. În 2 ani, a umplut gardul şi de-o parte şi de alta. Gheorghe e foarte mândru cu vinca strecurată prin gard care, la el, e mult mai frumoasă decât la mine fiindcă are soare din plin.  ::)

E foarte frumusica. Mai ai cateva fire?  Am unde s-o plasez asa incat sa nu stau tot timpul dupa ea. ::)

flordel

Nu cred ca vrei sa nu poti sa scapi de anumite chestii, ca mine de zorele... :-\
La mine s-a transformat intr-un cosmar, cand zic c-am scapat, iar apar, mai mari ca oricand.
Visez noaptea cum vin si ma sugruma. Poate ati vazut filmul ala de groaza "The Ruins". L-am avut de Halloween.
Alta chestie de care nu pot scapa si tot apare este Campsis Radicans, o smulg, o sap, si cand imi intorc spatele ea iar este sus pe gard!
Deci vezi ce-ti doresti... :-\

sandaveturia

Tu vrei sa scapi de campsis radicans si altii dau orice s-o aiba in gradina! Fa un ban si incepe sa vinzi din ea in loc s-o smulgi si  atunci o sa te uiti cu alti ochi la ea. O sa stai pe scaunel langa ea, cu lopatica in mana s-o vezi cand iese, n-o sa-i mai intorci spatele.  =))

flordel

Nu prea sunt buna sa fac afaceri din astea... ;D
Si oricum n-as vinde-o sa ma injure altii!
Rasare din radacini subterane si la 1m de locul unde este plantata.
Am una care imi creste peste iedera si dupa aceea se urca intr-un artar. Cahhhh..... :P