Sisteme de irigatii...proprii!

Started by atila, May 15, 2007, 06:08:29 AM

Previous topic - Next topic

claude

Myo, cum draci faci sa uzi manual 5000 mp?  :o  Ca eu am 3500 si sunt lipita de furtun 3 ore pe zi..si iarba tot nu am, ca nu am facut fata sa o ud si pe aia  ;D  si oricum nu ud toti metri aia patrati ca n-am cum...la fiecare udat merge minim 1m cub de apa, mai mult nu indraznesc ca putul meu are 10 m si n-as vrea sa raman pe uscat, ca retea de apa inca nu este la mine  +ham
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

cristinaf

N-am stiut niciodata care e firma producatoare. Le am aproximativ de vreo 6 -7 ani, pe atunci abia aparusera, era singura varianta disponibila din magazin. Am cumparat un val intreg, dar fara sa fi avut vreo eticheta cu firma producatoare si nici noi nu ne-am interesat de ea. Acum, cred ca as merge la cumparaturi cu o bucatica din cel vechi, ca sa le pot compara.
Benzi am avut pana acum doua modele, niciunele nu-s mai atralucite. Daca in primavara le puneam noi, pana in toamna apareau deja o multime de gauri. Dar na. la nevoie poti face treaba si cu astea, mai gaurite, mai peticite, cativa ani tot te tin, intr-adevar mai putin, cu mai multi nervi, dar pana la urma merge.

myosotis

Multumesc de raspuns. Cu banda asa e. Una-doua te trezesti cu cate o arteziana. O sa iau si eu de la aia care descriu ca lumea produsul chiar daca e putin mai scump. Macar stiu pe ce dau banii.
Claude doar nu-ti inchipui ca la mine e verde iarba toata +ham Cam peste tot las furtunul pe jos sa curga ore in sir.  La legume am banda de-aia de picurare. Acolo trebuie sa-i dau drumul si sa umplu apoi rezervorul. 
Intre pomi am doua furtune de 15m lungime, cu gaurici multe pe toata lungimea, pe care le mut inainte si inapoi. Le am mai demult si formeaza un fel de arteziana inalta cam de 1-1,5m; uda pe o latime de 3-4m si lung cat e furtunul.
Numai ca trebuie sa mai mut furtunele de colo - colo si sa - mi amintesc sa opresc apa. Nu pot sa dau drumul la toate in acelasi timp. La mine curge mai mult de 1 mcub pe ora. Masura mea e piscina. Are cam 80 mcubi. Cu doua furtune (de 3/4) se umple in 16-18 ore. Dar eu am apa destula (deocamdata) ca am put la 70m (am mai scris pe undeva)

einsteinitza

Nici un sisgem nu poate sustine un udat la toata gradina deodata, mai ales ca la majoritatea retelelor exista presiune dar nu debit penru udat. Din ce stiu eu, asta e si problema benzii, nu numai slaba rezistenta. Debitul este mic comparativ cu furtunul.
Eu am opt zone in gradina.Pentru asigurarea debitului avem si un rezervor tampon, un fel de groapa de un metru cub captusita cu folie, cu flortor.Intre zone exista pauza de jumatate de ora timp in care se umple bazinul.Cam asta mi se paee solutia, bazinul, pentru o udare la un spatiu ceva mai mare, unde totusi cantitatea de apa  data la plante intr-un interval de timp sa fie mare, nu sa folosesti curentul pentru a uda cu un debit mic.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

MihaelaR

Anii trecuti udam pe vad ,dar se pierdea si timp si apa,balariile cresteau frumos,
asa ca anul asta am facut din peturi de 6l sau 2,5l gulere in care udam ,a fost mai rapid si mai economic ,se poate sapa.
Noi avem fantana cu hidrofor si trei butoaie .http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/73335662
sticlele le-am taiat in doua sau trei ,dar mai bine doar doua,pentru rosii ,vinete,castraveti merg cele mari,restul se poate si din sticle de 2,5l.
http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/68474712
http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/pagina8
Sa auzim numai de bine!
"Singurul mod de a-ţi păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ţi place şi să faci ceea ce n-ai face." (Mark Twain)
   http://rami86.sunphoto.ro
http://gradinahobby.blogspot.ro/
http://gradinasicamaramea.blogspot.ro/

geodezia

interesanta ideea ta MihaelaR .. o  idee buna si pentru mine ... si mi-a placut ideea de a folosi tot tot .. sa nu arunci niminc si sa faci substrat pentru capsuni ..

MihaelaR

Quote from: geodezia on October 29, 2012, 02:32:11 PM
interesanta ideea ta MihaelaR .. o  idee buna si pentru mine ... si mi-a placut ideea de a folosi tot tot .. sa nu arunci niminc si sa faci substrat pentru capsuni ..

Internetul o mare gaselnita,de aici m-am inspirat,am facut si eu din ce am avut ,investitii minime.
Chiar daca inca este departe de cum as vrea sa fie,sunt incantata de primele experiente si sunt si mai incantata ca le-am dat peste nas la toti care se minunau de prostiile care le fac prin gradina,
ei au gradina arsa ,fara legume ,acum ,
iar eu mai am inca destule .
Stii ce simplu este sa faci strat inalt ,este o joaca cu deseuri,asa facem si curatenie ,unii arunca ,noi le reciclam.
Sa auzim numai de bine!
"Singurul mod de a-ţi păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ţi place şi să faci ceea ce n-ai face." (Mark Twain)
   http://rami86.sunphoto.ro
http://gradinahobby.blogspot.ro/
http://gradinasicamaramea.blogspot.ro/

geodezia

 :-bd :-bd cam ca mine cu matusa  eu si acum am gogonerle in gradina si ardei verde ea are numai betele .. au avut rod dar are soiul ala de inim abouliui mar ecare dupa prima recolta usuca vrejul rosiilor si ramin flroi doar pe virfete .. pe total vrej face cam 2-3 kile .. la mine acum am mai lasat vreo 2-3 cladari de gogonele prin vrejuri .. imi vine sa rid de saracu unchiu care ii tot spune nu mai pune femeie soiul asta iote nepoatata cite rosii face .. bineinteles ca matus anu se lasa si tot soiul ala pune ... adevarul ca sunt gustoase .. am si eu citeva fire dar pentru muraturi si pentru ce mai fac eu in camara le prefer pe ale mele mici si productive si gustoase mai ales acum sunt o minune ... a luat Vasi o juma de plasa de chery-uri sa s esature ca ma innebunise sa ii pun cherry-uri .. trbueie sa ma invir sa imi iau o lada din aia orizontala ca nu se mai poate .. anu trecut am avut citeva rosiute puse in pungi la lada si le-am folosit la ciorbe inghetate .. au fost o minune asa ca trbuie sa renunt momentan sa imi iau alt ajutor de gradinar ( motocarici) si sa imi iau o lada orizontala sa indes cit mai multe in ea si un deshidrator de legume  urgent

MihaelaR

Quote from: geodezia on October 30, 2012, 01:16:07 PM
:-bd :-bd cam ca mine cu matusa  eu si acum am gogonerle in gradina si ardei verde ea are numai betele .. au avut rod dar are soiul ala de inim abouliui mar ecare dupa prima recolta usuca vrejul rosiilor si ramin flroi doar pe virfete .. pe total vrej face cam 2-3 kile .. la mine acum am mai lasat vreo 2-3 cladari de gogonele prin vrejuri ..

Eu am reusit unchiului meu sa ii schimb putin ideile fixe de gradinarit cand a vazut ce este la mine in gradina si la el pauza.
Unii insa...ei se multumesc cu cateva kile sa faca ceva saricilat si gata,noi insa mancam mai mult legume,asa ca a trebuit sa fac ceva sa fie cat mai mult timp.
Unchiului ia placut ideea mea de irigatie si a implementat la el acolo unde nu avea furtun cu picatura.
Cu cherry ,eu sunt incantata de cherry prunisoare si am preferat sa le conserv asa
http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/pagina4
http://gradinasicamaramea.blogspot.ro/2012/08/rosii-cherry-in-suc-de-rosii-cu-busuioc.html.
Sa auzim numai de bine!
"Singurul mod de a-ţi păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ţi place şi să faci ceea ce n-ai face." (Mark Twain)
   http://rami86.sunphoto.ro
http://gradinahobby.blogspot.ro/
http://gradinasicamaramea.blogspot.ro/