Polenizare hibiscus

Started by gomez99, March 02, 2019, 07:07:53 PM

Previous topic - Next topic

gomez99

De vreo 3 ani incerc sa polenizez artificial hibiscusii pe care ii am. Nu este chiar un experiment organizat, dar cum am vazut ca cel putin in romania nu prea sint informatii in domeniul acesta, am zis sa povestesc ceea ce am facut si invatat.
Nu stiu din ce motiv gizele noastre nu sint atrase de florile hibilor. Am avut totusi odata o capsula provenita din fertilizare naturala.
Am folosit pentru acesta o pensula moale,cu care am cules polenul si l-am transferat pe pistil. Mi se pare mai comod asa, decit cu betisoare cu vata cum am gasit pe internet.
Initial am folosit cite o pensula pentru fiecare hibiscus, apoi am folosit numai una pentru toti, pe care am sters-o si am suflat-o bine cu feonul, pornind de la ideea ca rar se intimpla sa am mai mult de o pereche de flori inflorite in acelasi timp, asa ca ce ar mai fi polen rezidual se deshidrateaza si devine inactiv in decurs de citeva zile.
Am incercat sa pastrez polenul in eprubete sterile, atit la temperatura camerei cit si la frigider, dar n-am reusit fecundare cu polenul pastrat astfel (desi un guru de pe internet spune ca poate pastra polenul chiar si 3 luni).
Cred ca hibii, pe linga ca sint sutosterili, isi inhiba fecundarea daca se autopolenizeaza. Am avut 100% rateuri la toate florile care pareau sa aiba ceva urme de polen sau pe care l-am polenizat eu din gresala si cu propriul polen.
Nu am fertilizat excesiv, pentru ca tot guru zice ca o fertilizare excesiva poate duce la inflorire bogata dar polenul nu se maturizeaza.
Rata de succes pina acum a fost de cca 50%. In jumatatea de rateuri am numarat si capsulele (destul de multe) care s-au dezvoltat dar au fost seci. Dintre reusite iarasi un numar destul de ridicat de seminte nu au germinat. Au germinat numai cele scarificate. Nu am reusit sa obtin capsule de la hibii involti.
Capsula se maturizeaza greu. Guru zicea ca 45 de zile, la mine tine cam 3 luni. Capsula nu devine maronie asa cum ma asteptam, dar se desface si daca nu esti atent semintele cad si se pot pierde.
Foarte buni producatori de polen sint Hot Paprika si Tahitian Orange Rainbow.
Lastarii din seminte sint foarte sensibili. Nu am reusit pina acum sa trec decit 3 de primul an, iar cel pe care l-am pastrat inca nu a inflorit.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Dan Hibiscus

Polenizarea artificiala e posibila , se intampla des , se poate pastra evident si la frigider insa recomand sa pui pistilul complet nu doar polenul atasat de un betisor. Umezeala data de pistil tine polenul in stare umeda si nu se usuca. Hibii nu sunt autosterili , chiar si cei foarte avansati in hibridizare , Silver Diamond , Dark nebula , DP's Blue Metal....etc accepta cu mare drag polenul lor daca e facut corect si la timpul corect - Pistil lipicios - saci de polen desfacuti si polenul umed. Durata de dezvoltare depinde de metabolismul si nivelul de lumina si caldura al plantei , vara de obicei am cam 30-45 zile iarna poate sa fie si 3 luni. Capsula se protejeaza cu saculeti de nunta din aia micuti cu legare dubla. Intradevar intre ei sunt unii foarte potenti cand vine vorba de capacitate de polenizare , cantitate de polen si afinitati cu multi hibrizi.
Desi au radacini generative , deci un plus , acestia sufera mai usor pentru ca si-au pierdut unele urme de rezistenta la bolile din sol , care apropo , nu e chiar un sol adevarat unde microbiologic vorbind avem bacterii benefice si malefice ci mai degraba o turba degradata si maruntita. Atacurile ingrasamintelor in forma de osmo-hranire distrug radacinile permitand astfel bolilor sa intre prin canalele vasculare.

Putrezirea balotului si a colierului sunt cele mai frecvente , astea se pot opri fie prin tratamente chimice la sol , prin ghivece adecvate ca marime si forma , chiar si utilitate , udarea de jos in sus , uscarea relativa a regulii de un deget , o falanga de deget sa fie mereu semi-uscata la verificare sol.

Inflorirea se va petrece dupa maturizarea mugurilor. Regula de aur : "Some will bloom soon , some will bloom later but some will never do! "


In rest , totul bine ?

gomez99

merci de informatii, sint intradevar interesante. chestia cu autosterilul am mai vazut-o pe net pe ici pe colo. pe de alta parte mie nu mi-a iesit niciodata polenizarea de la acelasi hibiscus. ba chiar as zice ca felul in care sint asezate staminele si pistilul, cu staminele la baza si pistilul deasupra, ar putea fi o forma de protectie impotriva autopolenizarii. da o sa mai incerc in vara asta si poate ma invrednicesc sa fac  si niste note.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Dan Hibiscus

Nu gasesti multe informatii deoarece nu e prea interesanta incrucisarea auto , se foloseste doar la plante cu flori nedifinite dar care au avut parinti f buni, in speranta ca noul auto cross va regenera gene ale parintilor. Nu cred ca are legatura amplasarea , ideal e ca "albina" sa ajunga sa aterizeze pe ceva , ideal pe varful pistilului. Acolo isi sterge "blanita" de ele si apoi coboara la polen colectand alt polen. O chestie pe care natura o denumeste .."the best of them win" sau cum zicem noi "selectie naturala si sanatoasa". Archerii de ex e " wind polinated " foarte usor , aproape fiecare capsula face seminte fara interventia vreunuia.

gomez99

pe hibii mei n-am vazut niciodata vreo giza. nici macar molia cu trompa care se zice ca e f curioasa. cit am avut, archerii nu mi-a facut niciodata capsule.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Dan Hibiscus

Ai mei stau in aer liber vara , vin albine si gize dar nu fac nimic. Archeri se bucura si de nitel vant si asta poate e cauza. Eventual seara sa nu vina vreo molie. :-bd

gabriela jalba

Dragilor !!! Postarile sunt superinteresante !!!! Niciodata nu am stiut atitea despr polenizarea hibilicilor !!!
+rsp +rsp +rsp +rsp +rsp
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Dan Hibiscus


gomez99

i ai mei stau tot afara vara. de vreo 5 ani incerc sa ma mobilizez sa fac un fel de solar ca sa mai cistig primavara si toamna cite o luna de exterior, da n-am reusit inca.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Dan Hibiscus

Daca vrei...poti. Eu vreau sa fac ceva mai ok.