Experiment de hidrocultura cu un Oncidium

Started by martipan, June 16, 2008, 08:59:58 PM

Previous topic - Next topic

martipan

Cum pe mine ma mananca pielea si curiozitatea,m-am hotarat sa mai incerc o data sa introduc cu succes o orhide in hidrocultura ;D !
Prima oara am incercat cu un keiki ,lucru nepotrivit pt un asa experiment ,dar acuma,fiindca aveam 2 diviziuni de oncidium intr-un ghiveci i cum am observat noi radacinute la un nou psbulb,m-am hotarat ca merita sa mai incerc o data (mai ales ca daca reusesc,o sa fie un luru benefic pt toate orhideele mele,zic eu ) .
Bilele de argila expandata le-am tinut  cam o ora la hidratat,ca ghiveci transparent am folosit o sticla de 2l taiata (si a iesit un container destul de dragut).
Aici aveti si poze cu ce am facu,chiar sper sa-mi reuseasca experimentul acesta http://marean.sunphoto.ro/Experiment_semi-hidrocultura_cu_un_Oncidium

cara

felicitari pentru curaj si perseverenta, da' io te intreb: de ce e musai sa fie bile de argila si nu substrat obisnuit pt orhidee? (adica scoarta si alti bureti)

martipan

Pt ca nu ar mai fi hidrocultura  :D :D :D!
Bilele de argila absorb apa si o elibereaza treptat,asigurand un microclimat cu umiditate crescuta pt orhidute,desi sunt umede permanent,porozitatea lor permite o foarte buna circulatie a aerului,iar faptul ca apa se evapora treptat,la o distant amai mare de timp, o face ideala pt oamenii care sunt mai ocupati si nu au timp sa ude saptamanal sau chiar mai rar.
In plus,numeroase experiente pozitive au aratat ca aceste conditii le permit orhideelor sa aiba o crestere mai rapida,mai fructuoasa si mai  viguroasa .
Stiu ca am descris procedeul mai demult,parca la orhidee,dar nu mai il gasesc .
Daca tenteaza pe cineva,eu fac o prezentare mai larga  ;D !

ELA

pe mine m-ar tenta... merge si la dendrobium?

martipan

Dap,merge si  la den !
Merge cam la toate orhideele,exceptand vandele,ale caror radacini sunt prea mari si care se cresc in cosuri suspendate sau in vaze!
Nu e dificil deloc :substratul utilizat e format din bile de argila expandata  puse intr-un vas fara scurgere,transparent sau nu,care are mereu o sursa de apa in partea de jos a vasului,numita rezervor : http://www.firstrays.com/shphotos.htm
Exista 3 reguli de aur pt trecerea plantelor in s/h :
1) Plantele se trec in s/h doar atunci cand noi radacini incep sa creasca.Asta,deoarece vechile radacini nu se pot acomoda u noile conditii,ele murind si lasand loc celor noi care,crescand in noul mediu,se vor specializa pt respectivele conditii!
2) Numai plantele mature trebuie trecute in s/h ,pt ca s-a observat ca se pot adapta mai usor . Cele tinere nu au suicienta energie pt a se redresa,insa asta nu-i mereu valabil,eista si cazuri de succes cu plante micute adaptate.
3) Udarile se fac mai rar decat in mod normal,astfel incat apa sa nu ajunga la radacinile plantei,ci sa ramana in rezervor pana cand planta e capabile sa se adapteze pefect la noile conditii,iar fiecare udare sau fiecare a doua udare trebuie sa contina o doza de ingrasamant pt orhidee,substratul neavand niciun fel de nutrienti.
Cand se va intampla acest lucru,radacinile plantei vor creste suficient de mari a.i. sa ajunga la rezervor,in acest moment neexistand pericolul de putrezire a radacinilor: http://pagesperso-orange.fr/lalam/orchigazette/hydroculture.htm
Alte metode sunt chiar fara rezervor (eu pe asta am incercat-o),sau gauri normale in ghiveci,insa ghiveciul sa stea permanent intr-un bol cu apa,bolul devenind rezervorul!
Planta o sa aiba un soc initial,toate radacinil vor muri,iar cresterea va stagna pt o perioada,cat timp cresc noile radacini.
E foarte important sa se vada noi radacini ,intr-un stadiu foarte putin dezvoltat,pt a se putea adapta.
Trebuie sa tii cont de reguli,altfel nu vei avea niste rezultate prea incurajatoare .
Si,mai important,nu supune experimentului o planta pe care o adori,incearca mai intai cu una din care mai ai sau pe care nu ai ai bine infipta in inima,deoarece nu intotdeauna plantele se pot acomoda !
Mult noroc

Erwin

martipane, mesajele au fost mutate la locul indicat :)
Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro

martipan


stefana

Martipane, iti doresc succes  :-*!
Sper ca ai o locatie ceva mai racoroasa, ca la temperaturile care se anunta nici un shoc nu le prieste orhideelor  8).

martipan

Merci mult,sper de data asta sa am mai mult noroc ;) !
Casa mea e racoroasa...pana acum cateva zile,eu stateam in casa cu maneca lunga  ;D !
Deci,eu zic ca nu le cauzeaza prea tare...si asa era cam socata ea,saraca ! Oricum,sora ei geamana a ramas in scoarta :D ,de-aia am si incercat,stiind ca mai am o diviziune  ;)!

ELA

martipan, ti-a reusit inradacinarea prin hidrocultura a orhideelor?  vreau sa incerc si eu la dendrobium ::)

martipan

Ela,inca nu pot spune decisiv da,insa am observat prima radacinuta ca apare .
Planta,surprinzator pt faptul ca nu mai avea nicio radacina (asa se intampla cand sufera acest soc)a stagant,nu a avut niciun "semn" de suferinta,asa ca eu sunt optimist cu privire la sansele ei .
Totusi,daca vrei sa incerci,asteapta perioada cand apar mici varfuri de radacini noi la dendro,pt a nu stagna cum a facut a mea,si a minimaliza riscurile pierderii ei  ;) ! De obicei,asta se intampla pe la sfarsitul primaverii,deci mai ai avea de asteptat (eu mi-am permis sa "ma joc" asa pt ca ,oricum,radacinile ei erau compromise)
Mult noroc !

ELA

pai ,eu tot astept da" nu-i mai da nik si pseudobulbul creeeeste!

martipan

Faci cum vrei,daca te mananca degetelele,poti incerca,insa sper ca mai ai un dendro identic,sa nu iti para rau apoi ...