Cresterea pasarilor de curte

Started by einsteinitza, May 11, 2009, 01:18:00 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Eu sunt super-incepatoare la tema asta, daca se poate folosi un asemenea cuvant, :D, stati lingvistilor, nu trageti ;D, si poate cineva se indura sa scrie de la A la Z cum creste gainile de mici.Daca dihorul roade si plasa, ce faceti? Inchideti mereu usa la cotet seara?
Ce le dati sa manance cand sunt pui? Unde tineti gainile iarna?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

simonaelena

Noi avem in curte un cotet de caramida la care vara punem usi de plasa deasa, iar iarna punem usi de lemn.
Pana acum nu am avut probleme cu dihorii, desi cu siguranta sunt si la noi, am alergat unul intr-o seara vreo doua ore  ;D

myosotis

Nici eu nu ma pricep la pasari, cum nici la multe alte lucruri de care trebuie sa te ocupi intr-o gospodarie taraneasca. Mie nu mi-au disparut decat 3 pui (de - o saptamana) anul trecut. Dar, am 6 caini care umbla liberi in toata curtea. Iarna, gainile stau unde stau si vara.  :D La cat mai mult aer. Gainile vecinilor mei (tarani get-beget, nascuti, crescuti in sat) vietuiesc in copaci. La noi, oameni de asfalt, gainile au cotet (cat o magazie  ::) ) din BCA. Curtea pasarilor e mare, fiindca am avut loc destul, au iarba , umbra. Mult timp au fost libere sa circule in toata curtea, dar le-am restrictionat accesul din cauza mizeriei.
Din punct de vedere economic nu prea e rentabil sa cresti pasari, daca nu ai propriile resurse de hrana (grau, porumb). Eu nu am si tot timpul trebuie sa cumpar mancarea. Ma consolez cu gandul ca mananc sanatos.

gomez99

daca te ingrijesti tu de ele, ca orasean, ai surpriza sa constati ca pretul porumbului e intotdeauna mai mare pentru tine decit pentru vecinul tau localnic.
gainile noastre de la tara cresc cam asa cum zice simonaelena. problema e ziua, cind umbla prin curte libere si uneori mai scapa la vecini. nopatea se leaga pe sirma un ciine linga cotet si nu prea mai trece nimic pe acolo.
din experienta lui tata socru, puii scosi cu incubatorul sint mai zapaciti decit cei crescuti de closca - nu socializeaza :) ca sa compenseze asta trece toti puii in prima zi la o closca. e cam chin pe pasarea aia, ca are mai multi pui decit poate acoperi, da aia umbla grupir si invata sa minince singuri de toate.
in primele 2-3 zile li se da malai amestecat cu galbenus de ou. pe urma malai cu urzici, ca la curci si rate. inca vreo 2 saptamini. dupa care trec pe orice verdeata cosita, griu, malai, mai ciugulesc una alta - resturile de la legume, spre exemplu.
e bine sa ai un loc cu pietris marunt in curte. pasarile au nevoie de asa ceva ca sa mistuie. la gaini le pui si coji de oua maruntite.
o sa intreb si de vaccin, da probabil ca va trebui sa traduca cineva ca pe la tara au nume ciudate. 
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Malaiul care se da puilor, in primele 2-3 zile de viata, eu stiu ca trebuie sa fie uscat, fara altceva. Mai apoi, o data la 2-3 zile, malaiul se poate amesteca cu galbenus sau ou intreg, dar fiert tare. Se mai amesteca malai uscat cu urzici verzi tocate marunt,  malai uscat cu menta verde tocata marunt.  Cu cele de mai sus am hranit puii cam doua saptamani. Mai apoi, le-am umezit malaiul. In tot acest timp ei circula cu closca prin curte si mai ciugulesc si alte chestii.
Pasarile au o zona de curte cu mult pietris.
Cu hrana, ideal este sa cumperi o tona de grau sau de porumb, vara, atunci cand pretul este mic. O pui la pastrare si ai pana in anul urmator.

larisa

Dupa ce puii sunt acoperiti cu pene ,malaiul se inlocuieste cu crupe ,graunte macinate dar mai marede ..verdeata nu trebuie sa lipseasca ,doar se inlocuieste cu trifoi ,lucerna ,fiecare ce are.Contra bolilor sunt vaccinuri dar taranii nu vor sa vaccineze pasarile pe motiv ca nu se oua.Mama mea pune mereu albastru de metilen in apa pasarilor,si din cind in cind dizolva antibiotic.Iarna face o fiertura din conuri de hamei si spini de holera (niste spini ca un ghem).Aceasta fiertura inlocuieste apa de baut.De cind faca asa nu i-au mai murit pasarile,dar le tine inchise ,sa nu ciuguleasca pe la vecini

Claudiu

Interesant subiect.
Larisa cand ai timp si ti se va nimeri in cale fa poze la holera aia.
Mai intreab-o pe mama ta secrete de astea pana nu se pierd toate si eventual scrie mai detaliat cum se fac.

Eu nu am pasari, dar imi place sa le mai pozez pe cate unele:



Ce ziceti nu ar merge bine pe gazonul lui Cara? :)


larisa

nu ma prea pricep sa pun linkurile,de ,,,batranetea....Eu sunt din Moldova si in zona noastra mureau pasarile pe capete timp de vreo 3 ani.Mama mea lucrase la Iasi la solutii sterile la Spitalul Sf Spiridon .Una din farmaciste i-a spus sa faca fiertura asta ,cind a auzit ca bunica nu mai ramasese cu nici o gaina.A facut asa si a avut rezultate .acum mama este pensionara si locuieste in gospodaria mamei sale .De cind e acolo nu a mai  avut probleme .Initial reteta continea si planta rostopasca,dar in zona unde locuieste mama ,nu are asa ceva .rostopasca este buna pentru pasari ,contra pietrelor la ficat.Sper sa va fie de folos
Dar chiar daca nu aveti plantele ,albastru de metilen se gaseste la farmacii

Marmoset

larisa, da click pe "modify" la postarea ta cu link-ul si adauga un "space" intre cuvantul "spini" si link-ul care urmeaza. Apoi dai "save" si va fi valid link-ul!  :-*

cara

Quote from: Claudiu on May 21, 2009, 09:09:39 AM
Ce ziceti nu ar merge bine pe gazonul lui Cara? :)

bre, tu vrei musai sa-mi transformi frumusete de gazon ori in gradina de legume ori in pasune pentru rate!  n-ai sa vezi!  >:(


:D

Claudiu

Quote from: cara on May 21, 2009, 11:40:52 PM
... pasune pentru rate!


Fii serioasa, ne trebuie si un iaz  :D

Quote from: cara on May 21, 2009, 11:40:52 PM
... gradina de legume ori ... pasune ...


Tu stii ce vrei  :D

myosotis

Nici eu nu vaccinez pasarile, dar nici nu circula decat prin curtea mea. De albastru de metil in apa am uitat. Din cand in cand se pune iod (cateva picaturi) in apa pasarilor.
Daca apar paduchi, pasarile se ung cu untura de porc sau ulei la subtioara aripii.
Claudiu, sunt foarte frumoase pasarile tale.
Cara, bine faci ca nu-ti iei rate. Iti tund gazonul la zero cat ai clipi  ;D

costieanuconstantin

 mai bine vreo duzina de prepelite si fazani !!!!!  :)

penelopa

Nţţţţ! Nu vă recomand prepeliţe!  Fac mizerie şi miros urât. Iarna trebuie ţinute în spaţii încălzite.
Eu le-am ţinut doar o vară în voliera fazanilor. S-au împăcat dar după fiecare ploaie mai mureau câte 2-3 iar când intram în curte (chiar din stradă) ..... leşinam de groaznicul "parfum" împrăştiat pe o rază de 300 m (cel puţun).

myosotis

Einstein, ouale pentru clocit le-am luat de la "Tzatza" Ioana (vecina) o parte si altele de la gainile mele. Atentie, ouale pentru closca nu trebuie tinute in frigider. Se aduna si se pastreaza undeva la racoare (pivnita) pana la folosire. Trebuie sa aiba "plod" , adica sa fie fecundate. Daca le privesti in lumina, trebuie sa fie doua goluri carora le spunem popular "bani".
Prepelitele, nu prea merita sa te chinui cu ele, din punctul meu de vedere. Decat daca faci o crescatorie si valorifici ouale.
Daca la plante nu ma pot abtine cu "exotismele" , la orice altceva, incerc sa le evit.  Cu cat sunt "mai de rasa" cu atat iti mananca mai mult timp si bani si ai toate sansele sa le pierzi.
E ca in una din legile lui Murphy : speranta de viata a unei plante cumparate, este invers proportionala cu pretul ei  8)

einsteinitza

Nu vreau nimic exotic.Vreau gaini.De oua mai ales, dar si de carne. Nu am timp sa ma complic cu prostii.
Poate ca inceputul e mai ciudat, nu prea stiu multe, dar asa pe sarite ami informatii.
Am un prietencare isi ia primavara de la o ferma pui, care sunt de rasa, dar nu de crescatorie, adica din cei colorati, frumosi, fara antibiotice, dfar vaccinati, de carne si de oua.Dar, a fost foarte ocupat si m-a tot amanat.Eu am facut casa(puteam sa fac garsoniera acolo), le-am facut un tarc de 6/3 acoperit cu plasa, dar n-am puii.Ma gandeam la alternative.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

simonaelena

La noi se pun la closca numai ouale obtinute in ziua respectiva, eventual cu o zi inainte.
Sa vedeti distractie cand pleaca vecinele la schimbat oua intre ele! Se anunta dimineata una pe alta sa-si pastreze ouale de peste zi  :D

einsteinitza

Eu am de unde sa iau oua, dar n-am closca ;D ;D ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro


einsteinitza

Simona, stii ceva despre astea? Sincer, m-am gandit.Dar ma gandeam ca nu pot umbla cu puii dupa mine prin curte, sa fac pe closca :D
Eu am 10 pisici si 5 caini, ar trebui sa stau cu biciul dupa mine Daca au closca si stau acolo in tarcul lor, e bine, altfel pun numai probleme.Si sincer, nu-mi doresc mizerie prin gradina.Le-am facut o zona mare peste beci, nu se vad din gradina, sunt ascunse de un zid de bambus.
Probabil primul an va fi mai interesant, pe urma ma invat cum merge treaba.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

doina

Mama mea sta la tara dar nici ea nu are closti si pune anual in functiune  incubatorul  .
Pentru asta e nevoie de rabdare , ilnic ouale trebuiesc intoarse dimineata si seara , daca-mi amintesc bine dupa 3 saptamani apar puii  ::)
Daca este cald afara , da puii afara unde are un 'raft' distanta intre rafturi este de 40-50 cm si este inchis cu plasa de rabit pe 2 laturi si scanduri pe celelalte , acolo stau puii , de obicei la soare pentru ca ea pune incubatorul devreme cand afara este destul de racoare .
Cand afara este cald ii scoate in fiecare dimineata din acel raft si-i lasa liberi in curte . Seara ii aduna si-i pune din nou in raft .
In primele saptamani le da sa manance 'concentrate' mincare preparata si imbunatatita cu vitamine si minerale apoi le reduce treptat concentratele si le face un amestec rasnit grosier din diferite: porumb , grau , soia , mazare , orz , floarea soarelui etc .

simonaelena

Doina, uite ca la raft nu m-am gandit!
Noi avem un tarc acoperit cu plasa si inchis cu plasa si pe lateral unde tinem puii pe timpul zilei. Seara ii ducem in cotetul lor. Nu e nici un pericol, plasa are ochiuri mici si nu patrunde nici un "infractor".

Corina, incubatorul miroase groaznic, insa mama asa produce pui de gaina.

einsteinitza

Da pot sa-l tin in magazie, ca acolo nu ma deranjeaza? Eu am o casa pentru gaini, ca nu pot sa-i spun cotet, e mare rau, cu geam ;D, si acolo pot sa-i inchid intr-o cutie, ca in fata au ca o voliera uriasa, toata plasa.
Multumesc, incep sa aflu chestii palpabile.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

Simona,la fel este si la pauni ?Vreau sa-mi cumpar luna viitoare,dar nu am gasit decit o carte subtirica despre cresterea lor.Cica tehnologia este identica cu cei de la curcani.
Mi s-a spus,nu citit,ca le trebuie 5mp de exemplar.