Intreb si eu: a facut cineva coltunasi cu carne? sunt ceva secrete? si as mai vrea sa stiu daca sunt bune de ceva formele acelea de plastic pt. aluat, poate si coltunasi - sunt mai multe marimi, cred ca sunt la set .
si daca aveti o reteta buna de aluat de tarta- vreau sa fac una cu legume . 
deci inainte sa-ti dau retete de tarta, sa-ti raspund la intrebarea precedenta, pe care n-am vazut-o ca-s plecata pe plai cu boi, vorba lu' Erwin

deci eu dovleacul nu-l pregatesc decat in trei feluri:
-rulada aia ce-o stii
-ciorba (e mi-nu-na-ta!

)
-copt sau fiert in putina apa cu miere si vanilie sau scortisoara
acum sa-ti zic ce stiu io despre aluaturile de tarta:
secretul maaaaaare, urias, gigantic, e sa fie toate ingredientele reci, foarte reci, de la frigider.
daca ai rabdare, untul (grasimea) trebuie incorporata in bucati mici, cu furculita, fara sa-ti bagi deshtele in el, ca se incalzeste

aluatul se lasa in frigider macar o ora inainte de a fi folosit. recomandat e sa-l lasi peste noapte.
deci:
pentru
tartele dulci folosesc reteta asta:
300 g faina, 200 g unt, 100 g zahar, 3 galbenusuri, 1/2 lingurita de sare
pentru
tarte sarate, asta:
400 g faina, 200 g unt, 2 oua mari, nebatute, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita piper
se cerne faina, impreuna cu sarea (piperul), se adauga untul taiat in bucati mici amestecandu-se cu furculita, se adauga ouale (sau galbenusurile, in fct de reteta) amestecandu-se cat mai repede. se face o bila din aluat care se lasa la rece.
se intinde foaia in forma, se inteapa cu furculita, se da la cuptor 10 minute la 180 grade, se adauga umplutura de ce vrea muschiul gospodinei si se mai da la cuptor juma' de ora sau mai mult in functie de cat de pre-gatita e umplutura.
o
alta reteta de aluat de
tarta sarata e asta:
200 gr faina
100 gr cascaval (un sortiment uscat, ca sa poata fi dat pe razatoare)
120 gr unt
1 ou + 1 galbenus
sare
piper
noa, sa pui poze sa vedem cum ti-o iesit.