Se poate baga in paine si faina de nuca degresata. Asa am citit intr-o brosura despre nuc aparuta prin 1964 cand se visa la folosirea nucilor in panificatie. Banuiesc ca degresarea nu se face cu detergent

In timpuri mai recente am auzit ca painea neagra facuta de unii ar fi din faina alba cu colorant negru, asta din lipsa de faina integrala. Banuiesc ca faina asta cu colorant nu-l intereseaza pe Mosu.

Tot relativ recent am auzit ca s-ar baga in paine ceva adaosuri chimice care dau aroma de paine proaspata cand e calda. Nu stiu cum vine asta dar banuiesc ca nici asta nu intereseaza pe cei care vor sa faca paine pentru ei si ai casei

Stimulat de subiect am cercetat un pic netul.
La pagina urmatoare e un model de cuptor diferit de cele semisferice pe care il stiu eu. Un cuptor conic cu detalii de constructie :
http://www.lutars.piscu.ro/Lutars2007/Caiet/5-Cuptorul.pdfAici:
http://facultate.regielive.ro/proiecte/industria_alimentara/calcul_tehnologic_pentru_cuptoare_de_panificatie-75451.htmle o trecere in revista a unor cuptoare de paine. La inceput spune despre cuptorul de paine din caramida numit si cuptor din pamant ca este cel mai vechi si se foloseste la sate. Utilizeaza ca si combustibil motorina sau gazele si acestea se ard cu ajutorul unui injector. Cuptorul ar avea de obicei o singura vatra cu suprafata de 8-16 mp. Ha? Asta cred ca e o pagina din viitor, poate asa va fi inceputa istoria painii in mileniul urmator.

Totusi pe pagina de mai sus spune o chestie interesanta. Se umezeste camera de coacere a cuptorului prin aruncarea a unu-doi litri de apa pe bolta cuptorului pentru a produce aburi. Chestia asta nu o stiam ori nu mi-o amintesc. Despre inchiderea canalului de fum pentru a mentine caldura stiam.
Urmatoarea pagina e interesanta chiar daca e o pagina aparuta peste ocean despre painea traditionala:
http://www.anamob.ro/panif/traditional.shtmlSunt ceva informatii interesante despre faina, apa, sare, drojdie si ce o mai fi. Nu stiu cat sunt de practice informatiile dar poate cei care se pricep oleaca s-ar putea sa gaseasca si ceva practic.
Pe undeva chiar vorbeste despre o maia traditionala ce ar inlocui drojdia. In compozitia acesteia ar intra si secara.
Fac mentiunea asta pentru a putea vorbi un pic despre secara. Alaturi de grau secara e o cereala panificabila. O problema grava insa poate aparea. Secara sa nu fie infestata cu "cornul secarei" . Aceasta e o ciuperca ce paraziteaza secara si faina rezultata este toxica, consumul ei putand avea si consecinte grave. Informatii despre aceasta ciuperca, pe pagina Wikipediei:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cornul_secareiPe pagina de mai sus privind painea traditionala la notele de subsol se indica doua pagini. Una:
http://www.anamob.ro/standarde.shtmliti spune ce standarde romanesti trebuie folosite pentru a ne dumiri cum stam cu graul, faina, franzelaria, painea, grisul, taratele, germenii de grau si chiar si cu orezul. Acum inginerii pot rasufla usurati. Avem nu un STAS ci o colectie de STASURI. Nu stiu mosule daca pe vremea ta era deviza: "Nici un pas fara STAS!"
A doua:
http://www.anamob.ro/lab/reol1.shtmlprezinta Farinograful cu care se poate inregistra curba farinografica pentru un esantion de faina. Constructia pare destul de simpla, un malaxor, un motor sincron, niscaiva parghii, un indicator, un dispozitiv de inregistrare a carui hartie e pusa in miscare de un sitem de orologiu. (Imi place chestia asta cu orologiul).
Mai e si o birueta din care picura apa distilata care are temperatura de 30 de grade. Chestia asta ar fi pentru stabilirea capacitatii de hidratare.
Deci e simplu se stabileste capaciteta de hidratare, apoi se inregistreaza curba farinografica si in final se interpreteaza aceasta curba.

Nu rasuflati ca nu e gata. Stiind Capacitatea de hidratare si din interpretarea rezultatelor si a Curbei farinografice se stabileste Dezvoltarea aluatului, Stabilitatea aluatului, Elastictatea aluatului si Inmuierea aluatului, care toate la un loc determina Puterea fainii (stabilita conform riglei valorimetrice).
Toate chestiile astea sunt extrem de importante pentru a stabili reteta de fabricatie in ceea ce priveste atat doazarea apei cat si a amestecurilor de faina ...........
Mosule, vorba lui Gomez, in ritmul asta murim de foame, dar altfel aparatul e intersant

Chestia asta mi-a amintit de un banc prezentat ca intamplare reala, (cum nu-mi mai amintesc detaliile nu dau nume

)
Cica un inventator din ala cu talent de pe vremuri, cu putina scoala dar perseverent autodidact, care facuse o multime de inventii importante in domeniul electric a ajuns la o varsta inaintata. Fiind sarbatorit de facultatea din oras fu invitat la un simpozion ce-i prezenta realizarile. Desigur care mai de care profesor facu expuneri sofisticate cu un aparat matematic bogat in integrale pe care le insiruiau pe tabla de expunere cu o usurinta si o rapiditate uimitoare. Spre sfarsit fu invitat si batranelul sa spuna ceva de incheiere. Fu destul de scurt. Dupa ce le multumi de festivitate incheie cam asa:
- Dragii mei, daca ma impiedicam eu in toate carligele alea ce le-ati pus pe tabla n-as fi facut nimic.
In fine, fiind de aceiasi factura inginereasca, nu pot sa nu apreciez si "carligele" asa ca sa mentionez si pagina Asociaţiatiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România pe scurt ANAMOB (desi nu stiu de unde vin toate literele din sigla):
http://www.anamob.ro/index_r.htmlNavigand pe pagina asta gasiti si pagina destre painea traditionala mentionata mai sus si despre standarde si farinograf. Dar in radul de jos coloana a III-a intitulata tehnic s-ar putea sa fie ceva interesant de citit la Panificatie (dau direct pagina pentru cine nu vrea sa caute in pagina de start)
http://www.anamob.ro/panif.shtmlDe exemplu stiati despre folosirea caiselor in panificatie?

Si la Retete:
http://www.anamob.ro/retete.shtmlPoate doamnele ar putea spune ceva mai mult selectand cate o reteta
Mosule nu stiu cat de utile informatii am dat dar cred ca unele pagini (cum ar fi cele de la pagina cu Panificatia) sunt placute de citit la gura sobei in timp ce vantoasele iernii bantuie pe afara iar in casa mirosul de paine proaspata isi face de cap.