Sobe, cuptoare si gratare.

Started by Mosu Tuti, September 18, 2009, 01:55:53 PM

Previous topic - Next topic

myosotis

Quote from: Mosu Tuti on September 30, 2009, 11:42:50 AM
Buna ziua. Mi-am luat treaba in serios. Am facut si detaliul de cos, asta este marea smecherie de incalzeste asa de bine.
Toate sobele trebuie sa aiba subar, care micsoreaza sectiunea de evacuare si pastreaza caldura in sobe.
Astept intrebari. Mosu Tuti.
Am doua intrebari:
1- subarul se monteaza in partea de sus a cosului , sau in ce zona?
2- presupunem ca avem pod si trebuie sa ridicam cosul prin pod pana la acoperis. Pe toata inaltimea se fac "coturi de fum" sau numai pe portiunea din camera ?
Multumesc.

Mosu Tuti

Buna dimineata. Doamna myosotis,
1.- Subarul se monteaza in general la iesirea din plituta (soba) sau in cazul meu, la iesirea din cosul cu fumuri, intr-un loc usor accesibil.
2.- Daca podul este deschis, nu are rost a se face fumuri, insa daca aveti acces usor, se poate face o afumatoare.

Am postat trei plitute facute de firm, seamana cu cea gandita de mine, difera duar materialul de constructie.
Un site f. interesant pentru sobe : http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t143106-0.html
Mosu Tuti.

ELA

Mosu Tuti, multumesc pt. raspuns! schita m-a luminat dar ma gandesc daca se poate face cosul de fum (din camera alaturata) tot ca o teracota: un paralelipiped ce porneste din pardoseala ,din placi teracota , captusit pe dinauntru? ....adica un fel de soba dubla...

gomez99

asta e ceea ce spuneam eu ca se cheama ursoaica. si tot paralelipipedul asta e cel despre care vorbeam ca se poate configura cu mai multe fete ca sa maresti suprafata radianta. asa cum a spus mosu tuti, se pierde foarte mult prin evacuarea fumului cald. ideea e sa tii cit mai mult fumul in interiorul sobei, sa ii oferi o suprafata cit mai mare pentru transfer termic. e un spil destul de complex sa poti face un cos de fum atit de sicanat. si mosu tuti iar are dreptate: o serie de caramizi se lasa libere, fara a fi lipite, pentru a avea acces pentru curatare.

daca ati vazut sobele din culele oltenesti - majoritatea lor - sint gindite dupa acest principiu, si cu minim de cheltuiala se obtine maxim de randament caloric.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Buna seara, Domnule Mosu Tuti  ;D
Sunt interesante sobele. Numai ca mie nu prea imi place 'modelul' de la placile de teracota si partea mai dificila este ca nu cunosc un mester de incredere. Din cauza asta incerc sa ma documentez, ca atunci cand voi face soba sa pot sa-i fac 'controlul tehnic de calitate'  ;)

PS sunt "specialista" in sobe..... am citit aproape tot topicul recomandat mai sus  :)

simonaelena

Problema cu modelul placilor nu e o problema; se gasesc si placi fara model.

ELA

imi dau seama cat de important e sa ai un mester bun....cred ca acum sunt cam greu de gasit !
in principiu, inteleg sa se poate sa ai doua sobe la 4 camere...?

gomez99

ela, se poate o soba la 4 camere, daca aceste camere au un colt comun. da o astfel de soba este f greu de costruit din cauza complexitati ducerii fumurilor, putin mesteri de azi sint capabili sa faca asa ceva si sa si functioneze bine. la govora exista o casa cu o astfel de soba.

sobele de la culele oltenesti merita si ele atentie. dupa mine sint culmea tehnologiei in acele vremuri. in poza e un dintre soble din cula de la maldaresti. vedeti cum suprafata radianta a foat marita prin adaugarea acelor coloane prin care trece fumul. in felul acesta randamentul sobei creste, camera se incalzeste mai repede. soba e facuta din caramizi si tuburi de pamint ars. nu necesita cahle decorative. da nu stiu daca mai exista cineva care sa stie sa faca asa ceva. se pot vedea pe lateral usitele de vizitare pentru curatarea fumurilor.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

ELA

foarte interesanta soba, dar cine sa o faca!
ma gandeam ca as putea face, la tara, o soba cu plita comuna pt. bucatarie + dormitor si alta, fara plita , pt. alte 2 camere( unde se face focul mai rar )
dar trebuie meseriasi pt. a fi cat mai eficiente; costurile mai mari se vor compensa prin micsorarea efortului deoarece vor fi facute 2 focuri in loc de 4...........cred!

gomez99

corect. cea comuna cu bucataria este foarte populara pe la tara si orice mester stie sa o faca. ma refer la model, nu la cit de priceput e el  :P
cea pentru doua camere e identica cu cea de bucatarie dar nu ar trebui sa aiba plita.
bunicii mei aveu o soba care incalzea 2 camere, specificul ei era ca ardea paie si coceni de porumb nu lemne. focarul ei semana cu un semineu, deoarece paiele au un volum mare, ard repede si trebuia alimentat continuu, si era deschis intr-un hol alaturat nu in camerele pe care le incalzea. se facea focul de 2 ori pe zi (de 3 ori cind era mai frig).
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

costieanuconstantin

am vazut o soba asemanatoare cu cea de la maldaresti, la un unchi din zona topliceni-buzau

Mosu Tuti

Buna seara. Sa raspund pe rand. Doamna myosotis, ma bucur ca aiti citit site-ul indicat. Este foarte lamuritor si util. Asa cum am spus, nu ma pricep la constructiile cu teracota. Pot spune insa ca caramida aparenta este foarte decorativa iar cahlele din import sunt foarte "vesele" la pret. Doamna ELA:  inteleg sa se poate sa ai doua sobe la 4 camere...?  Da se poate, dar eu am mai scris despre asta in alta postare. Eu dau cateva sfaturi economice, cum facem noi acasa.  Dormitorul nu trebuie incalzit in timpul zilei. Dimineata dupa sculare, se ravaseste patul si se deschid geamurile. In sufragerie nu este nimeni caci toata lumea este la munca. In camera musafirilor iar nu misuna nimeni. Activitatea mare este in bucatarie, unde se "incing cazanele". Noi nu gatim in fiecare zi deci nici foc nu se fae, la plituta in fiecare zi. Daca ne strangem in camera de zi, se face un foc "de zi'  in jur de 20 G.C. Nici in camera ptr. musafiri nu se face focul, Spre amiaza se inchid geamurile in dormitor si pentru ca locuinta este aproape bine izolata, pana dupa pranz in durmitor sunt 18-20 G.C. Dupa amiaza ma intend in dormitor 1 – 1,5 ore. Inca nu am inghetat. Dupa amiaza, se mai incropeste in camera de zi. In jur de ora 19 se aprinde focul in dormitor, La ora 23-24 cand mergem la culcare, gasim 22-25 G.C. care deoarece nu se circula pe use, se pastreaza pana dimineata. In camera de musafiri, verificati in toata tara, nu se face foc decat in cazul in care sunt musafiri. De ce sa incalzesc toate camerele daca nu le folosesc, si intru in ele numai cateva minute. Singurul foc care se face la noi in casa la prima ora si absolute in fiecare zi este la bae. La noi apa este asa de rece, incat daca te speli pe maini cu ea, jumatate de ora nu le mai simti, La camera de zi - sufragerie nu inchidem usa niciodata si pe hol se incalzeste de aici sau de la bucatarie. Noi nu ne permitem sa incalzim o camera neutilizata si va rog sa ma credeti ca dupa masa de seara stam pe TV - satelit, pana ne cade telecomanda din mana.
Trebuie sa mai spun o data ca cantitatea de lemn ars este in raport direct cu volumul care trebuie incalzit, nu cu numarul de focuri aprinse.
Este adevarat ca o camera neincalzita se detelioreaza, din acest motiv, pe friguri mari, facem foc alternativ, in sufragerie si in camera musafirilor. Soba pentru 4 camere esta buna ca si centrala, macar la centrala se pot inchide partial  anumite calorifere, la soba nu. Cu stima Mosu Tuti.   

myosotis

Soba, ca soba, da' coosuuuu  '  :D
- In principiu, m-am cam lamurit cum e cu constructia unei sobe de teracota sau ceva in genul asta.
- Cu cosul de fum, iarasi m-am lamurit. Trebuie unul 'profesionist' altfel, nu ai caldura si te chinui ca naiba.
- Mesteri seriosi si calificati in domeniu - rar se gasesc.
- Concluzia - la cat m-ar costa constructia unui cos de fum + soba cu sau fara cahle - astept sa treaca criza asta prelungita  si apoi, oi mai vedea.

ELA

...nici eu, daca as sta la casa, nu as face foc zilnic in toate camerele, numai cand e cazul; mama mea facea focul odata la 2 zile la teracota din dormitor si era acceptabil in camera dar la bucatarie zilnic si de aceea ma gandeam  la o soba comuna bucatarie+dormitor dar si sotul meu spune la fel ca myo: sa treaca intai criza si vom vedea! :)

gomez99

aici un link cu o soba pe care as baga mina in foc ca mosu tuti ar putea sa o faca daca chiar isi pune mintea.
http://atelieruldearhitectura.blogspot.com/2009/09/ceainaria-de-la-teologie.html
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Mosu Tuti

Buna seara. Draga domnule Gomez99, este formidabil ce ai postat aici. Soba asta este o opera de arta a poporului Roman. Dar . . . ce pacat ca acum toata lumea nu viseaza decat registre de dural si tubulatura de Cu. Trebe sa ne incadram in UUUUEEEE. Ma bucut ca mi-ai scris, singurul lucru necesar pentru asa o soba este spatiul. Am inceput sa proiectez noua plituta pe care o voi reconstruii la anu. Plituta pe care am prezentat-o a fost prima 'opera" construita si ras reconstruita de mine. Cu urmatoarea ma duc la concurs. Multumesc. Mosu Tuti.

costieanuconstantin

stiu pe cineva din zona ivanesti- vaslui , care sunt sobari din tata in fiu, si zamislesc tot felu' de sobe !!!

Mosu Tuti

Buna ziua. Soba suedeza de fite. Pentru cine are spatiu. zau ca merita. Mosu Tuti.

gomez99

mde, frumoasa ce sa zic, am mai vazut ceva asemanator acu citiva ani la cluj, un fel de godin mai mare, austriac, costa cam 1300eur.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Claudiu

Interesant si frumos subiect Mos Tuti. Mai ales in prag de iarana. Tot am vrut sa intreb dar n-am apucat. Am vazut ca ai scris ca invatat tehnica lipitului caramizlor acestor cuptoare. Poate cand te intorci de la Neamt poti sa spui mai in detaliu ce si cum se folosete.

gomez99

de la nenea godin
http://www.godin.ro/incalzire/lemncarbune_belleepoque.html
eu am ceva asemanator cu asta, da n-am cu ce sa il reconditionez, nu mai gasesc vopsea email

de prin alte parti
http://www.casesigradini.ro/galery/x000030.jpg
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Ella

Ce frumoasa-i soba suedeza, Mosu Tuti.

Ai mei, au "sobe in perete", adica soba din bucatarie, are continuarea prin perete in camera alatura, si este din teracota, parca asa se numeste, la fel cea din baie. Practic, sora mea, cu doua sobe incalzeste 4 incaperi. Nu stiu cat de bune sunt, dar nu s-a plans.

einsteinitza

A construit cineva cumva un cuptor de pizza-paine? Ma refer la cele cu usi. Vreau sa fac unul, am tot citit, parca mi-ar trebui si cineva cu care sa schimb pareri.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

La intrebarea de mai sus n-a raspuns nimeni, am gasit totusi informatii.
Acum am alta.
Stie cineva la ce temperaturi corespund numerele de pe butonul de la cuptorul aragazului? Eu am un Zanussi si nu scrie nimic despre asta in manual. Am cautat si pe internet, am citit si manualele de la aceleasi cuptoare, mai noi, nimic.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Chiar nu stiu, ca nu am din asta, dar inseamna ca amercicanii sunt mai destepti, au trecute direct gradele (Fahrenheit of course) pe buton.
De ce nu s-or fi gandit si europenii la chestia asta? ???
Dar la tine ce scrie?