Sobe, cuptoare si gratare.

Started by Mosu Tuti, September 18, 2009, 01:55:53 PM

Previous topic - Next topic

Mosu Tuti

Buna ziua. Buna idee. Si uite asa m-am hotarat sa mai deschid un topic. Este complicat sa le studiem si comentam pe fiecare in parte, caci se intrepatrund. Cuptorul in care se face paine, gratarul si soba pot fi multifunctionale. Asa fac taranii in intelepciunea lor ancestrala. Am citit ca d-na Penelopa a construit o soba in bucatarie, aceasta poate avea o mica plita sau/ si un mic cuptor pentru copturi. Voi reveni pe aceasta tema.
In topicul despre Painea noastra, am specificat ca fac provizie de 15 mc. de lemn, pentru tot anul, pentru toata casa si pentru bucataria care este dotata cu plita cu cuptor.
Noi facem de obicei 3 focuri + bucatarie. deci in medie 4 focuri, ( bae, 2 dormitoare, sufragerie si bucatarie) insa cand fac in bucatarie, se incalzeste toata casa, si reduc focurile din alte camere. Da, dar la noi temperatura ajunge si la - 26 grade celsius, plus ca iarna la noi dureaza 6 luni. Foc se face si toamna si primavara. Asa ca reduce-ti corespunzator numarul lunilor de iarna si cresteti temperatuca ca in Bucuresti si veti vedea ce cantitate de lemne se pot consuma. Cu parere de rau trebuie sa va marturisesc ca pana acum 10 ani am locuit in Bucuresti, la bloc si acum ma rasfat la munte. Mosu Tuti. 
Acest tip de sobita, incalzeste si poate coace si paine sau cozonac, sau alte cele. Acelasi Mos Tuti.  

Mosu Tuti

Buna seara. Imi pare rau, dar gatitul la cuptor cu lemne nu seamana cu gatitul la cuptor cu microunde, electric sau aragaz. Stiam asta dar aici s-a adeverit. Mosu Tuti.

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Erwin

Quote from: Mosu Tuti on September 18, 2009, 01:55:53 PM
.........la noi temperatura ajunge si la - 26 grade celsius, plus ca iarna la noi dureaza 6 luni. Foc se face si toamna si primavara.

Unde locuiti acum?
Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro

Mosu Tuti

Buna ziua. Multumesc de intrebare, In Bucovina, Muntii Giumalaului, Obcina Mestecanisului, pe Bistrita Aurie, la 900 -:- 1000 m altitudine. Mosu Tuti.

penelopa

Bună dimineaţa, Moşu Tuti!
Văd că doar noi bântuim la ora asta pe forum!  :)
Ce să  zic, deşi locuiesc aproape de Bucureşti, tot 6 luni pe an fac focul în centrală  (din noiembrie până la începutul lunii mai ). Anul acesta, ultimul foc l-am făcut pe 10 mai.  Şi centrala pe care o am, deşi e  cu gazeificare- 28 kw, se pare că a fost subdimensionată de specialistu'  lu' Peşte la volumul de aer care trebuie încălzit. Şi nu funcţionează, la parametri normali, decat cu lemne de esenţă tare şi foarte bine uscate.  Cum niciodată de când o am n-am reuşit să cumpăr lemne din primăvară să aibă timp să se usuce, iarna este un chin cu  căldura. Lemnele le aduc mereu pe ultima sută de metri (anul ăsta, abia săptămâna viitoare le aduc).  Aşa verzi, lemnele ard greu (mai mult, fumegă),  lasă multă mizerie, din centrală se surge apă murdară, iese  fum şi se depune pe pereţii interni o substanţă de consistenţa smoalei. Şi nici nu se mai produce fenomenul de  gazeificare. Punem la 3 ore lemne in centrală şi aşa se consumă foarte multe. De aceea, deabia aştept să ne dea drumu'  la gaze.
În plus, partea casei din faţă este mai jos decât restul casei, cu gresie pe jos şi iarna este foarte rece. N-au făcut niciodată faţă cele 2 calorifere  la 45 mp de cameră. A trebuit să fac  aici şi o sobă de teracotă. O am de 2 ani şi de atunci n-am mai tremurat de  frig iarna în bucătărie.
Soba este simplă, fără cuptor şi fără plită. Am vrut-o numai pentru  un supliment de căldură.


Mosu Tuti

Buna ziua inca o data. Da am inteles, Casa noua, spatii ample, lux, mi-a placut si mie la tinerete. Aveam o camera de muzica (cea mai mare)  in care erau numai cateva fotolii, statia si boxele, Acolo se si dansa. A fost.
De ce nu duci soba de teracota in living iar in bucatarie sa faci o soba serioasa din caramida aparenta, lustruita sau smaltuita, cu plita, cuptor si horn activ ( cu fumuri ), ha, nu la cap.  Daca in bucatarie tot faci faci focul sa te incalzesti, de ce sa nu faci si o mancare scazuta la cuptor sau o paine cinstita. Intradevar o plita costa mai mult decat o masina de facut paine, dar merita. Plita de fonta ptr. fiert oalele se gaseste si ca sa nu ai aburi in bucatarie, pui o hota. Pentru ca ai spatiu, merita sa faci o "ursoaica" cinstita ( de la Gomez citire). Daca ai etaj sau mansarda, se poate construii o deviatie si faci o afumatoare de mor toti vecinii si toti carnatarii. Eu am calculat plita in asa fel, incat sa o utilizez la maximum. Nu iti dai seama ce bucuroasa o sa fie familia cand va lua masa in bucatarie, la caldura si o sa scoti friptura sau sarmalele din cuptor. Eu stiu ce inseamna o casa sofisticata, acum caut sa revin pe pamant. Eu nu pot lua masa in buc. caci nu am spatiu (6mp.) Ref. la incalzire, din ce este facuta casa ? Cred ca ai citit ca eu am perete american de 50 cm. grosime. Voi posta planul plitutei mele si unu cum vad eu plita ptr. spatii ample. La re. Mosu Tuti.   

Erwin

Quote from: Mosu Tuti on September 19, 2009, 08:18:12 AM
Buna ziua. Multumesc de intrebare, In Bucovina, Muntii Giumalaului, Obcina Mestecanisului, pe Bistrita Aurie, la 900 -:- 1000 m altitudine. Mosu Tuti.

Intr-un sat sau izolati pe undeva pe coclauri?
Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro

Mosu Tuti

Buna seara. Draga Erwin stau im marea comuna Iacobeni, la 12 Km. de Vatra Dornei si 28 de Campulung. Partii de sky si la stanga si la dreapta. Si in Iacobeni.  De ce ? Mosu Tuti.

GetaV

Mosu Tutti ,oala ne-o aduci cu sarmale ,la Tg. Neamt ???

gomez99

off topic
mosu tuti, compiul tau citeste DVD?
pe la tine se gasesc sticle de lampa?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

GetaV

Tot off topic, Gomez o sa-ti spun Aladin de aici inainte :D

penelopa

Dragă moşu Tuti,  partea de casă care-mi face probleme cu căldura are pereţi tot sandwici american dar pe stil românesc .... adică, mai cu economie.  :)
Nu noi am vrut aşa ci aşa am găsit  când am cumpărat aici de la un samsar. A construit o căsuţă mică  cu amprenta de 45 mp ca să aibă ce vinde. A fost şi-o casă veche, bătrânească. Când am ajuns aici, a trebuit să alegem ce  facem. Finisăm căsuţa mică  (era la roşu) sau renovăm casa bătrânească .  Am ales prima variantă.  Căsuţa avea, practic, o cameră  mare şi o baie separată. Mai avea şi o sobă mare de teracotă cu  rolă, adică, un cuptor încastrat în ea dar a fost gândit mai mult pentru căldură decât pentru copt.  Am sta în această căsuţă 3 ani până am terminat casa noastră pe care am lipit-o de  căsuţa cea mică.
În aceşti 3 ani, binenţeles că am încercat să coc câte ceva în acest cuptor. Prima  experienţă a fost cam dură. Nu mai ştiu ce am vrut să coc, cert e că atunci când am vrut să văd în ce stadiu e  "plăcinta" mea şi am deschis uşa cuptorului,  un val de aburi mi-a cam opărit mecla.  ;D
A 2-a  şi a 3-a oară, mi s-a ars mâncarea pe fund.  A 4-a oară, n-a mai fost.  :D
Deci, nu mă prea tentează astfel de experinţe.  Şi n-am camere ample ci mai multe camere într-una, fără uşi. Doar la dormitoare am uşi şi între parter şi mansardă.
N-am lux că nu-mi permit. Am încercat un compromis:  o îmbinare între rustic şi modern.
Dar, când a fost gata casa noastră cu centrală şi calorifere, am dărâmat soba cu cuptor că, de, nu se mai încadra în design  ;)
După 2 ierni de tremurat, am reconstruit soba dar la cote mai mici şi fără cuptor.
Îmi place ceea ce-mi propui dar, crede-mă, nu mă simt în stare să fac faţă la astfel de condiţii şi nici familie care să-mi aprecieze eforturile n-am.
Familia sunt eu şi soţul. Iar soţul să zică "merci"  pentru câte fac şi acum.  ;)

myosotis

Mosu Tuti, eu astept schita sobei si reteta de la materialul de lipt din praf de samota. Le pun bine ca nu se stie niciodata.

Mosu Tuti

Buna dimineata. Draga GetaV te rog nu umbla cu goange, nevasta-mea a percutat. Daca da dumnezeu vin cu oala. Mosu Tuti.

GetaV

Mosu Tuti .imi cer scuze,nu ma intentionat sa supar pe nimeni ,dar eu am o oala ca aceea ,pe care numai la sarmale si fasole o folosesc si cand am vazut-o acolo m-a dua gandul :D

gabriela jalba

Tutiii!!!! las-o in pace pe Victorita !!! - e concediul ei.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gomez99

o prima nota legate de inclazire

in urma cu vreo 3 ani am abordat problema asta mai serios. acu nu zic ca sint un guru in materie, da poate ca la ce spun eu aici mai vin unii- altii cu ceva idei si face o poza cuprinzatoare. din ce am socotit eu atunci, iesea o lista in ordinea costurilor de exploatare si incalzire.

centrala cu boabe de porumb - o variatie a centralei pe peleti. peletii sint scumpi, da porumbul e ieftin. in special pentru ca se foloseste cel mai bine porumb vechi de un an care nu mai merge la macinat. si pretul scade si mai mult daca ai un teren pe care sa iti pui tu porumb. fata de centrala cu lemne cu gazeificare are avantajul ca temperatura poate fi controlata mult mai eficient, ier o reducere a temperaturii inseamna automat si o reducere a consumului de combustibil. dezavantajul ar fi spatiul mult mai mare necesar camerei tehince (are in plus un 'melc" si un tender unde se pun boabele, ca un fel de masina de tocat uriasa) si spatiul de depozitare ceva mai complicat de facut la porumb decit la lemne. plus soarecii.

centrala pe lemne cu gazeificare - permite preturi de cost mul mai reduse in explotatre daca:
este reglata corect (majoritatea firmelor o reglaza "dupa manual" ceea ce nu e corect in conditiile unei exploatari in conditii diferite
se folsesc lemne uscate
se executa corect si la timp operatiunile de intretinere
dezavantaj:
economia de caldura nu duce la economie de combustibil (centrala genereaza o temperatura constanta, variatia de temperatura se obtine de sus in jos, evacuind surplusul de temperatura)
are nevoie de camera tehnica separata
intetinerae si reglajul sint ceva mai complexe decit la centrala pe lemne

centrala pe lemne - permite preturi de cost scazute in zonele in care procurarea lemnelor de foc nu e o problema.
are un consum mare de lemn si necesita alimentare continua in conditiile unei locuinte moderne. adaptarea sistemului de circulatie a apei pe principiu gravitational o poate face independenta de sursa de curent electric - este singura centrala care permite asa ceva.

centrala pe gas in condesantie - are cel mai bun raport de consum/calorie, dar e cu pina la 30% mai scumpa decit o centrala pe gaz obisnuita. devine rentabila in conditiile unui consum mare de gaz.

centrala geotermala - este de departe cea mai scumpa, dar este, cel putin dupa normele actuale, complet nepoluanta. Nu este o centrala cu energie geotermala propriuzisa, este o centrala cu incalzire electrica, care economiste calorii prinstr-un procedeu simplu de conversie de caldura. are neveoie de o distanta de cel putin 25 m intre piloni si da randament maxim la temperturi exterioare de 2C-6C, porma bagi curent. are avantajul ca vara poate fi folosita pe post  de aer conditionat. nu e rantabila decit intr-o zona cu temperaturi de iarna putin peste 0C si la un consum mare de gaz sau acces dificil la gaz.

despre restul nu mai vorbim, ca palea le stiti.







daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Ca de obicei, am amestecat putin lucrurile.  ;D
1. Pentru incalzirea locuintei, avand in vedere tot ce s-a scris pe-aici si din tot ce mai stiu eu, luind-o de la zero, as opta pentru solutia cea mai curata si putin obositoare - centrala pe gaz. Din cate vad, costurile nu difera cu foarte mult. Intre 6000 pe care-i cheltui eu, si cei 5000 pe care ii cheltuie Pene diferenta o face chinul cu  aprovizionareadepozitarea/uscarea ..... lemnelor. Eu dau telefon si in doua zile am butelia plina, contracost desigur. Nu curat centrala, nu car cenusa, nu am grija incaracarii zilnice cu lemne, plec si o las pe minim si daca nu intervine vreun "accident" gasesc casa relativ calda.
In ce ma priveste, costurile cu schimbarea sistemului (centrala cu gaz actuala) cu orice altceva ma depasesc. Nu am nici horn la casa, nici camera separata  pentru centrala.

2. Ma intereseaza insa, soba "taraneasca" intr-o bucatarie "de vara" exterioara casei sau chiar in casa, de amorul artei si pentru un supliment de caldura in serile reci de iarna.

gomez99

daca iti pui un cronotermostat cistigi in confeort si oarecum in costuri
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Am.   ;D. Am facut o incercare. L-am decuplat de la centrala si am lasat-o de capul ei o saptamana. A consumat aproape dublu.

gomez99

pai atunci de ce spui <<plec si o las pe minim si daca nu intervine vreun "accident" gasesc casa relativ calda>> ca poti sa il programezi sa gasesti casa chiar calda, fara costuri suplimentare..
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Lipsit 8 zile de acasa in perioada revelion , ger mare,  intamplat "accident" = intrerupt curentul 1 zi-----> gheata la burlanul centralei -------->caldura ioc, casa inghetata.......centrala nu a mai pornit avand burlanul de evacuare blocat.....

gomez99

un UPS de 4000 iti tine centrala 1 zi in functiune.
eu nu am prea avut intreruperi majore de curent, da ma bate gindul anul viitor sa imi iau un generator.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Serios ? Au evoluat asa mult ? Am avut un UPS de 2000 (cred) pe vremea lui Pentium II. Nu tinea nici pe jumatate din cat scria in documentatie.
Generator am, dar pe ala trebuie sa-l puna cineva in functiune, deci sa fie o persoana acasa.
Pana in urma cu vreo 3 ani, se intrerupea curentul foarte des. Nu locuiam efectiv aici si nu ne deranja foarte tare, ca ne luam bagajele si fugeam inapoi la oras.