Welcome, Guest. Please login or register.

Username: Password:
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Gimnospermele - generalitati  (Read 2619 times)

diana

  • Guest
Gimnospermele - generalitati
« on: August 20, 2006, 05:44:59 PM »

Gimnospermele = (gr. gymnos= deschis, sperma = samanta) spermatofite care au semintele neinchise intr-un fruct. Acestea se gasesc fie pe fata dorsala a carpelelor, fie pe axa acestora si pot fi protejate de solzi (pin) sau de un aril (tisa). Cele mai primitive Gimnosperme – Ginkgoaceae-le si Cycadaceae-le – prezinta anterozoizi mobili emisi de catre grauncioarele de polen, asemanatori cu cei de la Ferigi. Gimnospermele, care in Mezozoic reprezentau vegetatia dominanta, au regresat foarte mult odata cu expansiunea Angiospermelor. In prezent cele mai cunoscute Gimnosperme sunt Coniferele (cca 550 sp.) (lat. conus= con, ferae = a purta) – “plante purtatoare de conuri”.


Ginkgoaceae-le = familie de plante gimnosperme al carei singur reprezentant este Ginkgo biloba. Sunt plante dioice, lemnoase ce ating cca 30m inaltime. Frunzele cazatoare
sunt pieloase in forma de evantai cu doi lobi si petiol lung. Semintele sunt ovoide fiind protejate de un invelis carnos galbui din acest motiv fiind numite impropriu “fructe”. Acestea au un miros destul de neplacut mai ales cand putrezesc.

Ginkgo biloba  -  numele provine din japoneza si inseamna “pruna de argint” referindu-se la forma semintei –sau din chineza insemnand “laba de rata” - de la forma frunzei. A mai fost supranumit “arborele de 40 de ecu” caci o planta a fost cumparata de catre un botanist englez cu 40 de ecu- suma destul de mare pentru epoca respectiva (1788) .
A fost descoperit de catre europeni in Japonia dar acest arbore este originar din China. Iubeste verile calde de aceea este foarte rar intalnit in nordul Europei. Foarte rezistent, el creste foarte bine in marile orase unde nivelul poluarii este crescut. Frunzisul sau in timpul toamnei este de un galben spectaculos.  Doar arborii batrani, in special cei masculi, infloresc regulat.
Logged
Pages: [1]   Go Up