Welcome, Guest. Please login or register.

Username: Password:

Author Topic: Retete "Papa bun"  (Read 491149 times)

gabriela jalba

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 11732
  • PASCANI
    • http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=1
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2650 on: January 16, 2012, 07:56:10 PM »

Foarte interesanta combinatie.Cred ca-i foarte parfumata.
Si tentanta !!!!!! Daca n-as avea un stoc f mare de tot felul de borcane....Gutui ? Din market ??? La mine s-au terminat,ca am un terminator la fructe .
Logged
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

sandaveturia

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 483
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2651 on: January 17, 2012, 07:59:58 AM »

Da, Es e foarte parfumata. Gutui de la piata sau din supermarket (made in Turkey cred). Incercati si n-o sa va para rau. Hai, la treaba cu voi! ;)
Logged

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2652 on: January 17, 2012, 08:06:42 AM »

Sa stii ca am sa o incerc. +apl
Logged

geodezia

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4680
  • Si viata trece trece .......si se duce
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2653 on: January 17, 2012, 08:57:15 AM »

pai da e buna si daca ai Es sa pui si niste nuci in ea .. iti spun ca am facut si eu in toamna iese parfumata super .. mie nucile imi plac in dulceturi cel mai mult .. cica la asta de gutui merge super niste migdale da la mine nu am mai avut rabdare sa caut si am aruncat acolo niste nuci asa in scirba sa fie ... hi hi hi ce  a iesit  +hypno
 si acum sa va dau o reteta  +ham +ham
 carne de pui adica ce vreti  si ce aveti resturi cind taiati gaina cotoaie aripi tirtite gitlejuri ce vreti voi eu am pus aripi si tirtite d-l Pipi cu aripile eu cu tirtitele  
pui ceapa si carnea la prajit vreo 10 minute  o cana de apa dupa care vine  sosul de ardei sau rosii pasta lasi sa fiarba bine bine inca 10 minute la foc tare  . acum eu ingros putin sosul cu 2 linguri de malai nu faina de griu ci malai de porumb  puse dupa primele 15 minute ca sa se fiarba sa  nu ramina malaiul nefiert , piper dupa placere o foaie de dafin si la urma 5 catei de usturoi taiaiti marunt nu pisati  .. de preferinta mamaliga eu d-l Pipi piine ( intre noi fie vorba e mai gustos cu mamaliga) da  trebuie sa stati nitel si sa invirtiti pina se fierbe sa nu se prinda malaiul de fundul tuciuletelui
si daca va place puneti si un pic de verdeata ce aveti prin casa  de preferinta patrunjel
of ca nu mai ramase de aseara decit de o portie pt d-l Pipi la prinz
da mai fac eu dupa masa ca e usor de facut si nici nu e reteta scumpa
 Gabriela capatina de peste e super .. sper sa mai ajung la  piata sa mai iau vreo 2 pentru we
 
Logged

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2654 on: January 17, 2012, 09:32:26 AM »

Bun, bun!
Dar inerc sa dau jos kg de la sarbatori! ;D
Logged

gabriela jalba

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 11732
  • PASCANI
    • http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=1
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2655 on: January 17, 2012, 07:04:35 PM »

Si tu??? Totusi,eu tot cu gindul la capul de peste la cuptor,is,chit ca in seara asta am mincat salata de telina (fara maioneza! ).
Logged
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2656 on: January 17, 2012, 07:21:12 PM »

 :-\ +rsp
Logged

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2657 on: February 01, 2012, 10:20:43 AM »

Neavand ce face in weekendul trecut, am facut un cascaval.
Sa stiti ca nu e greu de facut, si cine sta la tara si are sursa de lapte, e pacat sa nu faca.
Arata foarte bine, dar nu stiu cum e, il tot pipai =)), fiindca trebuie sa stea la maturat trei saptamani. +hypno
Imi place tare mult de el, e foarte simpatic, sper sa fie si bun!
Calculul e in felul urmator
12 lei laptele
1 leu iaurt
0.5 lei cheag
 A rezultat 1.350kg cascaval proaspat- deci probabil 1.200g maturat si 250 g urda.
Logged

flordel

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4020
  • Nu va speriati ca nu sunt eu
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2658 on: February 01, 2012, 12:00:21 PM »

Cu ce il murezi? ???
Il si afumi?
Logged

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2659 on: February 01, 2012, 12:05:19 PM »

Nu se mureaza, se lasa la beci pe uscat. Intre timp, bacteriile lactice adaugate din iaurt incep sa lucreze, si sa ii dea gustul specific.
Asta e o incercare, n-am mai facut branze maturate, doar mozzarella fac des, ca se termina repede, si se si face repede :D
Se numeste Caerphilly si e una din retetele care necesita timp scurt la beci, doar trei saptamani.
La restul branzeturilor-Gouda, Edam, Brie, Schweitzer, timpul de maturare e de luni. :D
Deocamdata imi fac mana! :D :D
Dar arata bine, nu?
Logged

flordel

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4020
  • Nu va speriati ca nu sunt eu
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2660 on: February 01, 2012, 12:25:44 PM »

Arata foarte bine! +apl
Ha, ha, ha... =)) =)) =)) Am citit murat in loc de maturat! =)) =)) =))
Logged

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2661 on: February 01, 2012, 01:10:26 PM »

 ;D ;D ;D
Logged

gabriela jalba

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 11732
  • PASCANI
    • http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=1
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2662 on: February 01, 2012, 05:48:49 PM »

Ce reteta ai tu,ca eu cind faceam aveam una cu brinza de vaci,oi,ou,unt,lapte....Nu mai tin minte acum oproportiile.le am scrise pe undeva.
Logged
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2663 on: February 01, 2012, 06:09:16 PM »

Gabi, nuu, ala e inlocuitor de cascaval, ceva asa...nu, asta e cascaval cascaval, din lapte, cu cheag.
Logged

gabriela61

  • Crin
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 106
    • album pikasa
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2664 on: February 02, 2012, 08:48:02 AM »

Es daca nu te superi as vrea sa dai reteta de cascaval si cantitatea de ce bagi in el si pentru mine sa-mi spui si ce fel de cheag e ca de cand au murit bunicii n-am mai luat asa ceva. A si unde-l tii pana la maturare.
Logged

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2665 on: February 02, 2012, 10:28:44 AM »

4 l de lapte dulce nefierta
3 linguri iaurt  din comert care sa aiba doar lapte si culturi selectionate -eu iau covalact, dar cititi pe iaurt si daca nu area ltceva e bun.
cheag dupa indicatiile producatorului.
La orice farmacie veterinara exista cheag granule care se dizolva in putina apa plata-sa nu fie apa cu clor.
Se incalzeste laptele in asa fel incat sa fie la temperatura mainii. Intre timp iaurtul se tine intr-un vas cu apa calduta, cam 3 ore, sa inceapa sa lucreze.
Se adauga iaurtul in lapte si se amesteca bine, se lasa acoperit 40 de minute,la caldura. Eu il tin in ciuveta cu apa calduta, putin mai calda ca temperatura mainii.
Se adauga apoi cheagul dizolvat intr-un pic de apa la temp camerei, se amesteca bine un minut, apoi se tine cam o ora, sau pana cand ajunge sa se desfaca curat. Oala se tine in chiuveta cu apa, unde mai adaugam apa calda din cand in cand, sa se pastreze temperatura. A se desface curat inseamna ca daca bag un deget in lapte si il ridic, laptele se despica ca un jeleu si imi iese degetul curat.Se taie  cu cutitul tinut vertical , cuburi de 2cm, de sus in jos si de la dreapta la stanga, ca o tabla de sah. Se lasa cinci minute. Intre timp se pastreaza temperatura vasului. Cu un tel din acela cu spite verticale, se amesteca incet de tot, pana cand cuburile ajung sa se sfarme cat niste alune, foarte incet, sa nu se agite prea tare. Se scurge intr-un vas zerul de deasupra, apoi se scurge complet printr-o sita cu tifon, mereu deasupra chiuvetei sa se pastreze cat mai caldut totul. Se desface tifonul, se intoarce gramda de branza, se scurge din nou cateva minute la sita. Se scoate din sita, in tifon, se sfarama si se adauga o lingura de sare neiodata. Se framanta bien,s a se amestece sarea, se inchide din nou tifonul, se pune intr-o forma cu gaurele, iar deasupra o greutate de 6kg. Se lasa 20 minute, se intoarce, se lasa din nou 20 de minute, apoi se scoate, se sareaza pe dinafara si se pune la loc. Se lasa la presa pana dimineata.
Se scoate, se pune in bucatarie pe un gratar 3 zile, intorcandu-l din cand in cand.
Dupa 3 zile, cand nu mai e ud la suprafata se pune in beci, la 10-13 grade, umiditate 80 la suta. Eu il pun intr-o cutie de plastic la beci, si alaturi un vas mic cu apa. Cutia e inchisa. Fac asta fiindca umiditatea la beciul meu nu e asa mare.

Eu forma cu gaurele am facut- o dintr-un rest de teava de canalizare la care am dat gaurele destul de dese.
Logged

gabriela jalba

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 11732
  • PASCANI
    • http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=1
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2666 on: February 02, 2012, 06:37:22 PM »

Corina,ceea ce spui tu e CASH !!! Cas de vaca ! Poate fi dulce,fara sare,sau cu sare. Ala dulce are cautare pentru regim desodat. Vad ca multi il cumpara.
La noi se gaseste de cumparat fara probleme,si bun,adica nu cu chimicale. Mai greu cu casul de oaie adevarat!!! Mai toti baga si lapte de vaca .
Logged
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

  • Guest
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2667 on: February 02, 2012, 08:35:07 PM »

Corina, eu cumpar dec cate ori am ocazia, de la oameni de prin partile Sibiului, un astfel de "cascaval", care mai e si afumat  ;) Si ei  ii zic "cascaval", dar este un fel de "telemea" de vaca, afumata (branza  afumata, nu vaca  =))).
Logged

vernil

  • Guest
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2668 on: February 02, 2012, 08:44:54 PM »

Eu faceam cascaval in casa.  Dupa ce a scris Es reteta ei, am cautat-o si eu pe a mea. Nu am mai facut cascaval de casa de peste 20 de ani, ca si ciocolata, de altfel.
Iata reteta de cascaval, in caz ca intereseaza pe cineva.
-  1 kg branza vaca, 3 linguri branza oaie , 1 1/2 l lapte, 250 g margarina/unt,  2 oua, 1 lingura sare, 1 varf cutit bicarbonat.
branza de vaci faramitata se adauga cate putin in lapte clocotit. Atentie, se va alege rapid branza de zer, nu trebuie lasata mai mult. Se pune la scurs intr-un tifon dublu, aprox. 12 ore. Branza astfel obtinuta, care devine tare, se da prin razatoarea mica, apoi se amesteca cu restul, adica branza de oaie, 2 oua batute, margarina taiata bucati, sare si bicarbonat de sodiu. Compozitia se pune la foc potrivit si se amesteca incontinuu, pana cand amestecul devine o pasta cleioasa (dureaza ceva, insa trebuie sa amestecati incontinuu, aveti grija sa nu se lipeasca de cratita)  Pasta se rastoarna intr-un castron (o forma oarecare) unsa cu unt sau cu ulei (se va desprinde mai usor). se lasa la racit, apoi se rastorna din forma.
Logged

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2669 on: February 02, 2012, 09:39:42 PM »

Ala nu e cascaval, e un produs diferit.
Cascavalul nu are oua, nici margarina.

Gabi, nu e cas. Bacteriile din iaurt  il fac sa fermenteze in beci timp de minim trei saptamani si il fac sa devina cascaval, nu cas. Casul prin maturare, daca are maiaua necesara, se transforma lent in cascaval. Daca ai pus o maia, adica un starter. Daca nu, e cas, sau pe acelasi principiu, telemea. Casul si telemeaua sunt branzeturi primare, nu au fermenti lactici, doar cheaag.
Ceea ce cumperi de la sibieni e chiar un fel de telemea, ei nu ii pun bacterii lactice, doar cheag. De fapt, asta e diferenta dintre telemea sau cas si cascaval, faptul ca un anumit tip de bacterii colonizeaza masa cascavalului si il fermenteaza in timp, il matureaza. La ele se pot adauga si mucegaiuri, in compositia laptelui. Dar la acelasi tip de masa de lapte cu o maia de bacterii si cheag. De ex la Brie se pune lapte, lapte prins ca ferment, cheag, si un mucegai, Penicilinum candidum.
Varianta lui Vernil nu are legatura cu cascavalul, adica cu definitia de cascaval, care are doar lapte, cheag si bacterii.
Logged

gabriela jalba

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 11732
  • PASCANI
    • http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=1
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2670 on: February 03, 2012, 08:41:50 AM »

ES, nu te contrazic,fiindca nu am practica. Oricum,dupa ce trece nebunie asta hibernala,am sa incerc si eu sa produc o asa brinza cum spui tu. Am facut brinza aia crema cu condimente si ulei de masline, la borcan, si ne place mult. Cu asa un antecedent,am sa incerc si reteta ta.
Logged
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

  • Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 18415
  • Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2671 on: February 03, 2012, 09:03:19 AM »

Uite aici, daca te tine zapada in casa si n-ai ce face, uite de la ei am invatat eu multe
http://cheeseforum.org/forum/index.php
Logged

gabriela jalba

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 11732
  • PASCANI
    • http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=1
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2672 on: February 03, 2012, 06:57:59 PM »

nu vorbesc aceeasi limba cu ai de pe forum..... :'(
Logged
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Claudiu

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 957
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2673 on: February 05, 2012, 06:22:34 AM »

Incercati o ghinda

E buna

Garantat
Logged

anasstasia

  • Roza
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Dracea, Teleorman
Re: Retete "Papa bun"
« Reply #2674 on: February 05, 2012, 11:33:39 AM »

Superbe imagini. Multumesc  pentru ele.
Logged