Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

myky

sunt taiati rondele, ca pentru cipsuri, se formeaza floarea si se iinfig la baza scobitori, se prajesc in ulei incins

gabriela jalba

Ieri am facut Salata de brocoli marinat de pe site-ul pus de Myky. Este o grozavie!!! Simplu,repede si foarte gustos. Impedimentul e ca trebuie sa stea ca sa se imbine aromele si sa se marineze ingredientele;dar e grozava!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

pun si eu link-ul pe care nu-l mai  gaseam....

http://www.culinar.ro/forum/index.php

   ...sa fie la casa omului,ca poate mai are careva nevoie!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Myky,  floricelele tale din cartofi se mananca cu... scobitori cu tot ?  ;)

myky

dupa gustul fiecareia, cine vrea scobitori sa le manance

daveco

Quote from: cara on June 11, 2007, 01:04:44 PM
Quote from: floare mica on June 11, 2007, 12:03:08 PM
o fi vrut sa zica "imi sare mustarul repede" ;D ??? ;D

ptiu! da' tolomacă mai sunt! :-[
bravo drăguţă! nota 10 +!!!! mică-mică, da isteaţă, pupa-te-ar mama!  :-*
adevaru-i ca-s subtiptila tare!

gabriela jalba

ce mai aveti in plan de papa,bun?
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

Sariti cu o reteta cu limacsi!!! Pene vrea sa pape si nu are reteta!!!! a angajez furnizorul ei de materie prima - gratuit!!!  - eu nu-i prefer!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

cara

pt sarmalele sparte faceti compozitia de sarmale in mod obisnuit, fiecare cu particularitatuile sale...
eu topesc ceapa, adaug orezul spalat si las sa se umfle pana absoarbe toata apa/uleiul. dau la racit. cand e racit, adaug peste carnea tocata, condimentez biiiiine  ;D, adaug trei oua (la aprox 1.5 kg carne).
asez in oala un strat de varza, peste care iau cu clestele de inghetata (nu radeti, e super metoda, toate "sarmalele ies egale ca marime si deja formate!)si pun "sarmalele". urmeaza alt strat de varza, alte "sarmale". la final pun peste ele fire de patrunjel  si rosii, acopar cu supa daca am, daca nu cu apa si dau la foc. gata.  ;D


[attachment deleted by admin]

cara

supa-cremă de telina cu cartofi la fel de simplu!  ;D
se fierb: o telina mare, 4-5 cartofi, o ceapa, 2 morcovi, un patrunjel, toate intregi.
se scot legumele din supa, iar telina si cartofii se mixează, diluându-se treptat cu supă.
ATENTIE! nu se mixeaza cu blenderul, pentru ca rezultă o compoziţie cleioasă, cauciucoasă! paletele de la mixer sunt ok. dacă nu vi se pare foarte omogena compoziţia, treceti prin sita, diluând cu supă.
se adaugă smântână dulce după gust (obligatoriu smăntâna dulce, pt. friscă, deoarece smântâna de fermentaţie precipită şi face mici cocoloase).
se aduce supa din nou la punctul de fierbere, până dă un clocot. nu mai mult.
se seveşte cu crutoane şi pătrunjel verde tocat.

notă:
dacă cineva ţine (ca mine  :D), să nu ingurgiteze prea mult colesterol, poate înjumătăţi smântâna cu lapte dulce.  :D

Trofin Petrina

Cara nu am facut niciodata sarmale ca ale tale, dar cu siguranta o sa  incerc :) La fel si supa .......
http://ninutz.sunphoto.ro/

https://www.facebook.com/petrina.trofin


"Nu uita ca descinzi din Dumnezeu, dar ca depinzi numai de tine."
                  Vladimir Ghika

gabriela jalba

O sa vedeti ce super meniu!!! A trebuit impinsa de la spate,ca sa spuna......si cine stie cite minuni mai tii in tine...!!!!!!!!!!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Trofin Petrina

De cateva zile am colindat "culinarul" si am gasit o reteta de mamaliga umpluta, printre altele :) pe care eu am facut-o cu ce aveam prin casa si a iesit foarte buna zic eu. Am tocat jumatate de kg muschi de porc, cam 300 gr ciuperci plurotus, 2 cepe,  1 rosie (toate date prin masina) un ardei gras taiat fasii.
Am calit putin ceapa cu rosia, am adaugat ardeiul si am lasat pana s-a inmuiat un pic ardeiul. Am adaugat carnea si ciupercile tocate, sare, piper, busuioc si o lingura de zahar. Am lasat pana s-a evaporat tot lichidul. Separat am facut o mamaliga moale dintr-o jumatate de kg malai. Am uns tava cu o lingura de unt, am pus jumatate din mamaliga, peste care am pus cubulete de cas iar peste acestea am pus compozitia de mai sus, cealalta parte de mamaliga si am bagat la cuptorul incins cam un sfert de ora. Am mancat pana n-a mai incaput :))
http://ninutz.sunphoto.ro/

https://www.facebook.com/petrina.trofin


"Nu uita ca descinzi din Dumnezeu, dar ca depinzi numai de tine."
                  Vladimir Ghika

floare mica

draga Ninutz o sa incerc si eu reteta asta, sper sa iasa buna si cu ciuperci obisnuite pe care le gasesc zilnic la taraba, pleurotus mai rar  :)

penelopa

"Sarmalele sparte" se numesc impropriu asa.
Inainte de a citi reteta voastra,  ma gandeam ca e vorba de niste sarmale infasurate in varza gaurita  :D
Am vazut insa ca erau,  de fapt,  niste perisoare cu varza.
Iar Cara nu a pus  in vasul ala decat un strat de varza si unul de perisoare.

O rog pe D-na bucatar-specialist Cara,  sa dea si reteta proprie (nu cum o fi gasit-o scrisa pe undeva) de vinete si dovlecei cu ... branza sau cascaval (se lauda cu  mancarea asta... undeva,  pe la "Buna dimineata"... parca   ???)

floare mica

Cred ca reteta de sarmale sparte a Carei este cu ce-l putin doua rinduri de varza si perisoare,ultimul strat trebuie sa fie obligatoriu de varza dar, daca ne arata o foto cu ultimul strat de varza pus mai vedeam noi cum arata sarmalele sparte? :D

cara

deci:
in prima foto cu sarmale sparte, erau intr-aderavr, un strat de varza si unul de "perisoare". in ultima insa, se poate observa, dupa gradul de ocupare a oalei  ;D ca erau trei straturi de perisoare si urma ultimul strat de varza. floare mica observa bine mai sus ca daca as fi pozat dupa ce adaugam varza nu se mai vedea nimic din "aranjament".

in privinta retetei de vinete cu dovlecei, reteta e simpla:
am curatat dovleceii, i-am taiat felii pe lungime, am pus putina sare pe ei, si i-am lasat la scurs intr-o sita. intre timp am taiat vinetele felii subtiri (cca 0,5 cm), pe lungime, si le-am pus pe gratar cateva minute, pe ambele parti.
am taiat prazul julien.
am taiat rosiile felii si le-am decojit.

executia:
am tapetat o tava cu unt si am alternat straturile astfel: praz, dovlecei, (presati bine sa se scurga de zeama), vinete, rosii. intre straturi am pus dupa pofta parmezan ras, busuioc, piper, sare. (atentie, dovleceii deja sunt sarati!). ultimul strat trebuie sa fie de rosii, peste care se poate rade putina mozarella, pentru aspect frumos.


penelopa

1.  Cara,  dupa ce-ai facut a 2-a poza la sarmalele alea imprastiate si "aranjate" cu rosii si verdeata,  sa inteleg ca ai stricat aranjamentul ca sa pui ultimul strat de varza ?!
Si de care varza ai folosit? Acra sau dulce ?

2.  La reteta cu dovlecei si vinete,  nu cumva si vinetele se  sareaza si se lasa la scur?  Stiu ca au o zeama ... deloc dulce.

cara

n-am stricat "aranjamentul" ci pur si simplu am adaugat varza deasupra. am folosit varza acra, dar am facut si cu varza dulce, ies f bune, dar atunci folosesc mai multe rosii/suc de rosii ca sa le acresc un pic.

nu, vinetele nu le-am sarat si scurs, pentru ca se innegresc daca stau mult in aer. taiam cate o singura vanata si imediat o puneam pe gratar (alta data le-am pus pur si simplu in tigaia de teflon, fara ulei.

gabriela jalba

CARA pregateste-ti in minte ce ai de scris aici,dupa terminarea festivitatilor de aniversare!!!! Pacat ca nu mai merg poze!!!...sau merg??
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=


diana

Quote from: cara on July 05, 2007, 10:44:37 PM
iata tortul lui vadim, cu ciocolata si scortisoara:

http://cara.sunphoto.ro/culinary/DNLAGSBCYPBJWEHLWWJ
http://cara.sunphoto.ro/culinary/VHJRNUTIXKGDLFKHNKY


Am ramas fara grai mamico!! :D Opera de arta! Scrie-ne reteta, please!! Iau notite..pentru 2 anisorii Alexiei ;D

larisa

Mami,dar ciresele alea de pe tort ce erau?

cara

"ciresele" erau physalis. se gasesc la supermarket, cam 15 bucati la 5 ron.  ;D
nu am timp acum sa scriu reteta, o s-o pun zilele urmatoare, cer ingaduinta... ;D
va asigur insa ca e un tort foarte rafinat, merita incercat. si nici nu se face greu.

penelopa

Cara,  stii cum se numesc in Moldova placintele alea facute  la vizita Gabrielei?
"Poale`n brau"  :D