Pomi fructiferi

Started by sicamin, May 17, 2007, 11:20:26 AM

Previous topic - Next topic

flordel

Es are dreptate, asta proaspat nu-i bun, acum depinde si ce cantitate ai pus. ???
Eu chiar nu ma pricep la treburile astea cu pomi si zarzavaturi, mai mult merg dupa ureche, sper sa nu ma lase. ;;)

einsteinitza

Stie cineva care este cel mai bun portaltoi la cais pentru vreme rece? Mirobolan sau zarzar? Ma gandesc ca mirobolanul nu e prea rezistent la ger, dar nu prea stiu.
Vreau un cais cu caise mari si zemoase, pentru nectar, si are de amandoua felurile.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Nu c-aş fi vreo specialistă  ;D, dar cum zarzărul este ruda de la ţară a caisului, aş alege zarzărul ca portaltoi.
Mie mi-a fost tare dor de zarzării copilăriei mele, aşa că în primăvară am plantat 3 puieţi din care s-a prins doar unul singur.

einsteinitza

Gandim la fel :D ;)

Am gasit un site cu soiuri de mar si de par explicate pe larg. La mar are si poza comparativa.
E bun pentru alegerea soiurilor
http://dli.ro/soiuri-de-mar.html
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Pe mine m-ar interesa foarte tare, ce pot face cu cei 2 gutui mari şi bătrâni ai mei, ca să-i scap de o boală nesuferită  :( Nu ştiu ce boală e, dar fructele  sunt atacate de un fel de putregai când  ajung la maturitate şi cad. În toamna asta am dus la gunoi 6 roabe cu astfel de fructe. >:(

einsteinitza

Este un inginer horticol foarte dragut si priceput, care are o pepiniera si care sunt convinsa ca te poate ajuta, e foarte amabil.
Ai aici date de contact, eu zic sa-i scrii
http://www.pomifructiferi.com/contact.php
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Mulţumesc, Es! Chiar am să-i scriu.

claude

am tot citit in ultima vreme materiale despre agricultura biologica, permacultura si alte de-astea si la un moment dat am dat peste un material in care se spunea ca pomii fructiferi se pot cultiva fara a se practica taieri, dar nu se detalia si eu acuma tare as vrea sa stiu daca se poate sau nu  ???   
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Poate soiurile foarte vechi, care se normeaza singure. Dacanu tai, la soiurile mai noi, obtii fructe mici si alternanta de rodire, un an face mere cat nuca, puzderie, apoi un an se odihneste.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

  >:(  Pana la urma, cu evolutia tehnologica si alte mizerii de-astea, ne-am dat cu firma-n cap, plante modificate genetic care nu rezista fara chimicale, pomi fructiferi care nu produc daca nu-i bibilesti si tot asa.   +ham
Presupun ca soiuri vechi nu prea se mai gasesc de cumparat, doar ceea ce a mai scapat prin gradini vechi

"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

La Rosafruct mai gasesti, dar oricum mai trebuie tinuti din taieri, mai ales ca cei vechi sunt soiuri mai mari. Eu mîam de la ei Poinic, mar foare bun , se culege dupa primele brume.
Din cate stiu, Urzica ar putea sa-ti spuna mai multe, a cumparat soiuri vechi pentru o livada.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

hapylica

Eu am in gradina visin care nu se taie crengile si face fructe uriase,nefiind altoit.3visini am pus si culeg la fructe de mi se acreste de bune ce sunt!Mai ales in combinatie cu agrise si coacaze! +dns La fel mai am si un cais din sambure(zarzar)care de fapt tot caise face dar mai mici si timpuriu! :)

penelopa

Bine ca te mai vede omu', Happy!  +dns
Si eu sunt adepta soiurilor vechi de pomi fructiferi.
Toti visinii mei sunt nealtoiti, am si multi pruni nealtoiti, meri salbatici si, din anul acesta, am reusit sa prind un pui de zarzar.
La visinii tineri (pui de la  un visin batran pe care l-am taiat, de altfel), problema e ca fructele nu sunt la fel de mari ca cele ale ... "tatalui" lor  :(

anasstasia

Eu am o mare problema cu visinii. Anul acesta nu stiu ce s-a intimplat cu ei, insa o mare pare ramurile lor s-au uscat. Si la vecini s-a intimplat acelasi lucru. Nu stiu cum sa procedez la primavara. Sa tai partile care s-au uscat? Sincer nici nu stiu cum sa le deosebesc de celelalte.

hapylica

Anasstasia,la primavara trebuie sa tai tot ce este uscatura altfel risti sa pierzi pomul.
Penelopa sunt mai rar pe forum iarna,dar sunt cu gandul la voi :-bd Daca vrei iti pot trimite visin cu fructe mari la primavara!

penelopa

Vreau, Happy  :)... si, merci! Ma voi revansa si eu cumva  ;D

einsteinitza

Anastassia, vezi daca ai scurgerile  bune in jurul lor. Apoplexia la fructiferi -cei samburosi- e favorizata de umidiatatea excesiva la baza, cu primaveri umede si reci si veri excesiv de calde. Este o boala virotica.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Si pentru a nu avea dubii l primavara cand va trebui sa fasonezi pomii fructiferi, ti-as recomanda, Anastasia, sa chemi pe cineva care se pricepe sa faca treaba asta.
Eu nu ma incumet fiindca nici eu nu deosebesc ramurile uscate de cele  vii si, in plus, este o "tactica" la tunderea pomilor  ;) 

anasstasia

Da, asa este. O tactica pe care eu nu o stapinesc si nici nu stiu cine ma va putea ajuta....Satul este plini de oameni in virsta, iar noi mergind acolo foarte rar, nu prea am ajuns sa cunoastem prea multe persoane.
Es, mi-ai spus de scurgeri, sa fie bune......m-ai bagat in ceata. Nu stiam ca trebuie sa le fac scurgeri  ::)
Anul acesta intradevar primavara a fost lunga, rece si umeda, iar vara secetoasa si uscata. Acelasi fenomen l-am mai vazut la citiva vecini, insa nu pot spune ca a fost o problema generala pentru ca nu stiu. In primavara erau plini de flori, iar in vara cind am merg sa culegem "recolta" mai mult de jumatate din ramurile fiecarui visin erau uscate. Recolta evident a fost slaba.

anasstasia

In primavara aratau asa:


Sa vad daca gasesc o poza cu ei uscati...

anasstasia

La jumatatea lunii iunie aratau asa:

anasstasia

In luna septembrie nu mai aveau nici o frunza. Nu stiu exact cind ar trebuie sa ramina fara frunzis, insa marul avea toate frunzele, de aceea mi s-a parut prematur.

einsteinitza

S-ar putea ca apa in zona lor sa stagneze, deci uita-te cum sunt zonele de drenaj, nu ma refer la santuri ci la pante si dirijarea scurgerilor la ploi si zapezi.
Din cate am invatat eu, apoplexia samburoaselor este foarte mult purtata de gutui.Pentru ca am stiut asta, nu mi-am pus gutui in curte. Boala se transmite si la cais, prun, etc.
Du-te in gradina si pune mana pe ramuri, acum. Pune mana pe ramurile unui mar care stii ca e viu, si apoi pune mana pe ramurile visinului. Simiti clar  ce e verde si ce e mort. Incearca. Eu asa simt cand pomii mei nou plantati sunt inca vii.

Anastassia, visinul este pomul care isi arunca primul frunzele, dupa fructificare, chiar la sfarsitul verii. Asa face an de an, nu e o boala.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Es, sint acasa, la Bucuresti. Pina in luna martie eu nu mai ajung la tara din pacate. Insa mi-ai dat un pont foarte bun. Citind, mi-am adus aminte de senzatia de ramura vie si de ramura uscata. Cea uscata se fringe pur si simplu. E bine ca macar faptul ca a chelit in toamna nu este un semn de boala. Vad la primavara ce fac cu ei. Gutui nu am si nici la vecini nu am vazut. Multumesc.

Mihai

Es,ce la ştii tu ! ;)
Ma bucur ca indirect imi confirmi ce banuiam,ştiam,etc.