Discutii diverse

Started by Ella, October 23, 2009, 04:33:31 AM

Previous topic - Next topic

Ella

Ei, sa vedeti ce scoala face fii-mea, este in clasa a 5 a. ;D 
Azi apare prima tema acasa (serioasa) din cariera ei de elev in Canada, dar sa nu va imaginati ca are manual sau caiet de teme  ::)  nu exista asa ceva. Tema, o rezolva de pe calculatorul de acasa, pe un calculator virtual aflat la scoala  8)
Tema?  " un slideshow despre naveta spatiala Challenger"  ::) 
Noi, sa o ajutam "cauti pe Wikipedia, nu?" la care dansa "nu, Wikipedia nu este chiar asa buna, ma duc pe site-ul NASA"  ;D ::)   
gata, ne-am lasat pagubasi, nu stiu daca-i bine, nu stiu daca-i rau  ::) dar clar, eu nu stiu acum sa fac ceea ce a facut dansa azi, in tema ei. Sotul meu, da, stie, dar si dansul a facut ochii mari, la nici 11 ani, sa lucrezi in Powerpoint. ::)
Cred ca am subestimat scoala canadiana  ;D sau poate nu...inca nu au facut tabla impartirii, studiaza inca inmultirea, dar pana la 12, nu 10 cum am invatat-o noi  :o si oricum toate calculele se fac, folosind calculatorul de birou, a fost in lista de rechizite, alaturi de culori si lipici. ;D
Oare pt. ce ii pregateste scoala, pe astia de vin in urma noastra? ::)

myky

 :D eu ti-am mai spus sa nu-ti faci griji.  se descurca ea, mai ales cu asa parinti, si cu singe romanesc. acum astept sa citeasca ozi mesajul tau :D :D

Ella

Care parinti? eu sunt depasita deja  ;D  cea mare "m-a luat de mult" si acu vine si gandacu' asta  ;D
Sincer, m-am gandit la Ozi, dar fetita dansei se bucura de alte lucruri minunate, la care Didi viseaza doar. Ii este dor de prietenele ei din Ro. si nu a stat decat 10 luni cu ele, iar aici nu se "lipeste" de nimeni ;D trebuie sa facem ceva in directia asta.
Intre timp am invatat ca nu poti sa ai totul in viata, nu vezi ce m-am calmat...mai un pic si zic si eu ca tara mea-i acolo unde imi este bine  ;D

myky

Quote from: Ella on October 23, 2009, 07:11:49 AM
vezi ce m-am calmat...mai un pic si zic si eu ca tara mea-i acolo unde imi este bine  ;D

exact, asa sa faci! voi sa fiti sanatosi si fericiti, restul vine de la sine.

ozimandias

Quote from: myky on October 23, 2009, 06:58:52 AM
:D eu ti-am mai spus sa nu-ti faci griji.  se descurca ea, mai ales cu asa parinti, si cu singe romanesc. acum astept sa citeasca ozi mesajul tau :D :D
Myky stie... tocmi ce m-am vaitat la ea ca sunt cam nemultumita de ce face la scoala... Dupa clasele I-IV unde au lucrat, dar au lucrat, nu gluma... acum mi se pare ca e intr-o vacanta prelungita. La matematica... aproape nimic, la romana... cam la fel. La biologie fac scenete pentru craciun (nu e diriginta doamna de biologie). Materia la care li se preda e tehnologica, o materie careia eu nu-i vad rostul... Si istoria.

Acum stiu ca avem aici oameni super-pregatiti in limba romana (am vrut sa-i scriu Dianei s-o intreb, ca ea parca e profesoara de romana, dar vad ca nu a mai intrat... poate are treaba...). Ia ziceti-mi si mie, va rog frumos, cate litere si cate suntete are cuvantul racitor? Copilul meu a zis ca 7 litere si 6 sunete, dar cica nu e bine  ::) Cica are 7 litere si 7 sunete. Dar de ce, nu i-a spus... ::)

Ella

Quote from: myky on October 23, 2009, 07:19:38 AM
Quote from: Ella on October 23, 2009, 07:11:49 AM
vezi ce m-am calmat...mai un pic si zic si eu ca tara mea-i acolo unde imi este bine  ;D

exact, asa sa faci! voi sa fiti sanatosi si fericiti, restul vine de la sine.

:D :D :D  stii, antidotul meu este Observatorul de pe Antena  ;D, da cred ca si o discutie cu tine ar avea acelasi efect. Merci! :-*

Ozi, trimite-o la mine pe fetita ta  ;)  ia diploma de excelenta pana in clasa a 8 a.  :D :D :D

Am revenit, ca uitasem de litere si sunete, eu sunt de acord cu copilul tau. ;) 

ozimandias

Ella, pe zi ce trece ma gandesc tot mai serios nu sa ti-o trimit pe Ana Maria, ci sa venim toti trei  :D.

Cat despre litere si suntete... eu nu stiu ce sa mai cred... Ma gandesc totusi sa nu fie niste reguli speciale, aparute mai recent... nu stiu ce sa cred... Nu cred ca doamna a gresit si nu a vrut sa recunosca. Cred ca are dreptate, dar vreau si eu sa stiu de ce. Daca nu ma lamuresc altfel, am sa ma duc s-o intreb  ::)


Ella

Quote from: ozimandias on October 23, 2009, 08:13:53 AM
Ella, pe zi ce trece ma gandesc tot mai serios nu sa ti-o trimit pe Ana Maria, ci sa venim toti trei  :D.Si mai bine,  va astept la aeroport ;)

penelopa

Quote from: liana on October 22, 2009, 08:41:28 PM
Multumesc, inseamna ca trebuie sa astept primavara :D

Quote from: Fleur on October 22, 2009, 07:59:53 PM
Migdalul tot in curte ca e de gradina n-are treaba cu ghiveciul  ;)

Trebuie protejat oare, la mine e mai rece iarna ???

Liana,  pentru liniştea ta, migdalul îmbracă-l iarna asta cu coceni uscaţi. Faci un fel de gărduţ în jurul lui pe care-l legi uşor cu sfoară.
Luleau turcului e rezistentă. Dacă are rădăcina bună, sigur va înfrunzi la primăvară.

ozimandias

Quote from: Ella on October 23, 2009, 08:21:04 AM
Quote from: ozimandias on October 23, 2009, 08:13:53 AM
Ella, pe zi ce trece ma gandesc tot mai serios nu sa ti-o trimit pe Ana Maria, ci sa venim toti trei  :D.Si mai bine,  va astept la aeroport ;)
Stai! nu te du inca. Nu am facut bagajele!
:D

Claudiu

Quote from: ozimandias on October 23, 2009, 07:24:12 AM
cate suntete are cuvantul racitor? Copilul meu a zis ca 7 litere si 6 sunete, dar cica nu e bine  ::) Cica are 7 litere si 7 sunete. Dar de ce, nu i-a spus... ::)

Drept sa zic nu ma pricep nefiind decat autodidact in domeniu si urechea mea are probleme cu sunetele mai ales in cazul celor engleze dar o antrenez :). Insa pot sa incerc si sa presupun ...

Scrierea noastra e aproape pur fonetica. Un lucru extraordinar, practic in 5-10 minute un strain poate invata sa citeasca.
Adica pentru fiecare sunet avem corespondent o litera, cu cateva exceptii.

Silaba ci - n-am simboluri fonetice - dar toti stiu cum o pronuntam. E compusa din doua sunete.
Primul un -ch- din alte limbi - uff e greu fara simboluri fonetice - sunetul ala redat in fonetica engleza cu un t urmat de semnul ala ca integrala - . Al doilea sunet e corespondentul literei i.
Deci in silaba ci avem doua sunete.

In chi avem trei litere dar numai doua sunete un -k- si un -i-

Deci cuvantul racitor are 7 sunete.
A nu-i explica unui copil modul de gandire ci numai a-i turna informatii in cap cred ca e cel mai catastrofal mod de predare.
Asta e parerea mea.

Exceptiile fonetice la noi sunt ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe si ghi - cred ca le-am prins pe toate.
Exista desigur pronuntii diferite - regionaliste - si unele cuvinte cum gasim de exemplu prin Ardeal nu pot fi trascrise cu alfabetul nostru. Dar nu e vorba de situatiile astea.

Ca paranteza. Mai avem niste probleme de pronuntie dar relativ putine si de regula nu produc confuzii. E vroba ca nu avem accente.
Astfel de exemplu luat singur cuvantul: -haina- poate avea semnificatii diferite in functie de accent
fie obiect de imbracaminte cand se pune accent pe primul a si cuvantul se pronunta din doua silabe hai-na (a si i diftongheaza )
fie de femeie rea cand s epune accent pe i si cuvantul se pronunta din din 3 silabe ha-i-na

Nu intotdeauna accentul creaza numar diferit de silabe.
Cuvantul : -puteti- se pronunta cu accent diferit dupa cum e vorba de verbul a putea sau a puti (putzi) :)ozimandias

Claudiu, multumesc pentru interes.
As putea fi de acord cu tine. Insa si eu la scoala (si copilul meu, patru ani) am invatat ca grupurile de litere ce, ci ge, gi, che, chi, ghe, ghi sunt grupuri de litere, care se pronunta intr-un sunet. Asta era particularitatea lor.
Ma gandesc sa nu se fi schimbat regulile, asa peste noapte (cum s-au schimbat cu nicio... cu care eu nu pot fi inca de acord, pentru ca nu am reusit sa inteleg de ce sa-l scriu legat, cand tot asa de bine pot spune nici macar o masina. Si-n plus, pot spune nicio masina, nici doua masini (nu au trecut pe strada mea...)...

PS: eu cred ca am mari probleme cu urechea muzicala. eu nu aud "h"-ul in ci  :D

penelopa

În general, "regulile" se respectă!
În particular, fiecare face  cum îi convine.  :)

myky

deci, ozi, hai ca mai starnit cu sunetul tau.
CORESPONDENŢA DINTRE SUNETE ŞI LITERE
Litera este  semnul grafic al unui sunet. În general. în limba română o literă transcrie un  sunet.
  car: 3 litere = 3 sunete;
  tulpină:  7 litere = 7 sunete;
  Coresponderita  literă-sunet  nu este în toate cazurile biunivocă. Numai 19 litere sunt monovalente.  celelalte 12 litere (c,e,g,h,i,k,q,o,u,w,x şi y) sunt plurivalente, adică au  mai multe valori fonetice, în funcţie de poziţia în cuvânt sau în  silabă, de combinaţiile de litere în care apar de caracterul vechi sau neologic al cuvintelor şi de limba lor de origine.
Atenţie!
  * Uneori," această corespondenţă nu se  respectă:
  1) aceeaşi literă poate  nota sunete diferite:
  -   literele e, i, o, u pot nota atât vocale, cât şi semivocale;
  -   litera i notează şi un i final care nu e vocală: pomi,  bureţi, băieţi;
 
2) aceeaşi literă poate  nota grupuri diferite de două sunete:
  -   litera x notează grupul de sunete cs (axă, sufix, prefix, expert,  excentric) sau grupul de sunete gz (examen, auxiliar, exact etc.)
 
Notă:
  Se scrie:        fix, complex - la singular
  ficşi, complecşi - la  plural; cocs, micsandră, ticsit, îmbâcsit, rucsac etc.
 
3) un grup de două  sau trei litere notează un singur sunet:
  ce, ci =c';  ge, gi = g'; che, chi = k'; ghe, ghi = g'; ceas = c 'as: 4  litere, 3 sunete; unchi = unk': 5 litere, 3 sunete; ciolan = c'olan: 6  litere, 5 sunete; gheaţă = g 'aţă: 6 litere, 4 sunete.
Notă:
  Deorece în cuvinte ce conţin aceste  grupuri de litere e şi i sunt în unele situaţii litere ajutătoare, iar în  altele au valoare de sine stătătoare, este bine ca, pentru a se stabili  valoarea lor, să se ţină cont de faptul că orice silabă are obligatoriu  o vocală. Aşadar, într-o silabă ce conţine un astfel de grup, dacă nu există o  altă vocală, e sau i sunt vocale.
  cea-un------------------► c 'a-un: 5 litere,  4 sunete
  cer        ----------------► 3 litere, 3 sunete
  cio-ban-----------------► c 'o-ban: 6 litere, 5 sunete
  ci-re-şe-----------------►    6 litere, 6 sunete
  geam -------------------► g'am: 4 litere, 3  sunete
  ger ---------------------►3  litere, 3 sunete
  chiar------- ------------► k 'ar: 5 litere, 3 sunete
chi-bri-turi ---------------►10  litere, 9 sunete
ghea-ţă.------------------►g'aţă: 6 litere, 4 sunete
gher-ghef  ---------------►8 litere,  6 sunete
 
  4) acelaşi sunet poate  fi redat prin litere diferite;
  - sunetul î se redă prin literele:
  *î: coborî, înainte, reîntâlni;
  *â: pârâu,  dânsul;
 
- sunetul i se redă prin literele:
  *i: iar, vis;
  *y: yankeu
 
- sunetul c se redă prin literele:
  *c: castană;
*k: karate; .
 
- sunetul k se redă  prin literele:
  *che, chi: chenar, chin;
*k(e), k(i): yankeu, kilogram;
 
- sunetul v se redă prin literele:
*v: voi,  vulgar;
*w: wat.

cauta pe google despre CORESPONDENŢA DINTRE SUNETE ŞI LITERE


ozimandias

Quote from: myky on October 23, 2009, 10:15:11 AM
  Deorece în cuvinte ce conţin aceste  grupuri de litere e şi i sunt în unele situaţii litere ajutătoare, iar în  altele au valoare de sine stătătoare, este bine ca, pentru a se stabili  valoarea lor, să se ţină cont de faptul că orice silabă are obligatoriu  o vocală. Aşadar, într-o silabă ce conţine un astfel de grup, dacă nu există o  altă vocală, e sau i sunt vocale.
  cea-un------------------► c 'a-un: 5 litere,  4 sunete
  cer        ----------------► 3 litere, 3 sunete
  cio-ban-----------------► c 'o-ban: 6 litere, 5 sunete
  ci-re-şe-----------------►    6 litere, 6 sunete
  geam -------------------► g'am: 4 litere, 3  sunete
  ger ---------------------►3  litere, 3 sunete
  chiar------- ------------► k 'ar: 5 litere, 3 sunete
chi-bri-turi ---------------►10  litere, 9 sunete
ghea-ţă.------------------►g'aţă: 6 litere, 4 sunete
gher-ghef  ---------------►8 litere,  6 sunete
 
 
Ei... asta vroiam sa aud. Acu' am inteles si io. Astept copilu' de la scoala sa-i explic. Eu acasa, ca la scoala....

Multumesc!

myky


penelopa

Măi, d-na profă  de limbi româneşti, la exemplificarea sunetulu "v" n-ai găsit alt cuvânt decât "vulgar" ??!!   :D ................... nu de altceva,  da-mi provoacă  oareşce nostalgii!!!  ;D

Claudiu

Asa e scuze am mers prin analogie cu altele si m-am gandit la grupurile izolate si am simplificat prea mult.

Quote from: ozimandias on October 23, 2009, 10:01:48 AM
PS: eu cred ca am mari probleme cu urechea muzicala. eu nu aud "h"-ul in ci  :D

nu este nici un h acolo :) cu -ch- am vrut sa redau primul sunet ce se aude cand grupul "ce" se pronunta din doua suntete notat cu - c' - la myky sau dintr-un singur sunet notat tot cu c'

Asa e insa cum a zis myky uneori sunt doua sunete alte ori numai unul.

Cand citim cuvantul - ceas - e-ul nu se aude. De regula, pe ici pe colo in unele regiuni se aude :)) Adica unii vorbim stricat dupa aia de la centru.

La fel la - picior - depinde de pronuntie daca nu se aude al doilea i e din 5 sunete daca se aude clar al doilea i e din 6 sunete . Care o fi pronuntia corecta? Cred ca ambele mai ales ca nu admit suprematia unui grai asupra altuia :))

In racitor cum i-ul se aude clar sunt 7 sunete. (uff acu vad ca mai sus am scris ratacitor in loc de racitor, asta o sa corectez :)) acolo, scuze)

Uitasem aspectul asta. Mersi de discutie.
Raman la aceaisi parere indiferent de mod unui copil trebuie sa i se prezinte modul de gandire si mai ales recunoastereaa greselilor cand se fac si a arata unde e greseala, chiar sau mai ales daca greseala a fost facuta de un adult. Copilul nu va uita si i se va parea interesant.

Greseala mea a fost ca am tratat grupurile astea ca fiind uniforme in pronuntare.


Si daca tot suntem la capitolul asta un pic de amuzament, pe seama mea desigur.

Quote from: myky on October 23, 2009, 10:15:11 AM
 ...  unchi = unk': 5 litere, 3 suntete ...

protestez eu nu pronunt asa gutural cuvantul unchi si i-ul se aude clar la mine, chiar vreau alt exemplu cu -chi - un singur sunet. :)


Quote from: myky on October 23, 2009, 10:15:11 AM

- sunetul i se redă prin literele:
  *i: iar, vis;
  *y: yankeu
 
- sunetul c se redă prin literele:
  *c: castană;
*k: karate; . ...

De acord regulile sunt reguli.
Nu mai scriu chibrituri o sa scriu clar kibrituri ca doar cand e vorba de doua sunte avem posibilitati si elimin ambiguitatea in pronuntia grupului chi si evit confuzia cu ci.

Quote from: myky on October 23, 2009, 10:15:11 AM
....
- sunetul c se redă prin literele:
  *c: castană;
*k: karate; .
  ....
- sunetul k se redă  prin literele:
  *che, chi: chenar, chin;
*k(e), k(i): yankeu, kilogram;
  ....

Deci literele "che" redau fie sunetul k, fie sunetul k' fie sunetele k' si e , ultimul caz se aplica daca nu avem alta vocala la indemana in silaba, m-am prins ... :)

Care e diferenta in limba noastra intre sunetul c si k?
Si aici ar trebui sa fie simplu doar e vorba de doua consoane.
In mod sigur stau prost cu urechea.
Niciodata nu am prins cum trebuie dupa ureche diferenta intre unele vocale si semivocale. Asta poate se mai intelege dar sa nu faci distinctie intre doua consoane, in limba materna  :o

Claudiu

Quote from: penelopa on October 23, 2009, 11:15:18 AM
Măi, d-na profă  de limbi româneşti, la exemplificarea sunetulu "v" n-ai găsit alt cuvânt decât "vulgar" ??!!   :D ................... nu de altceva,  da-mi provoacă  oareşce nostalgii!!!  ;D

Ce ai cu vulgul, adica cu plebea, cu norodul, cu poporul?

Ceea ce-i vulgar, adica cunoscut de toata lumea, banal, comun, curent a devenit prea grosolan, mitocan, indecent, necuviincios si nerusinat pentru a mai folosi cuvantul?  ;D

myky

deci, io nu sunt profa (era gata) da nu-s.
iar informatiile nu-mi apartin, din pacate!

myky

si tu, peneloapo, de cand ai devenit asa sensibila?

penelopa

N-am devenit   :) ............. eram  ;), da' voi n-aţi  văzut adevărata mea faţă.

Heeei, măi Claudiu, ce ştii tu?!!  :)
"Vremuri"   apuse (sper) ! ;D

simonaelena

Sper si eu ca nu te referi la perioada hazlie din viata forumului, cind puteam sa scriem si comentarii (aberatii) ceva mai acide fara ca undeva, cineva sa se atace si/sau sa fie lezat in demnitatea sa de cititor fidel. Imi placeau aberatiile cu subinteles, in limita bunului simt, pana cind ........   :o

penelopa

.. exact! Până când , unii, au început să se simtă oripilaţi.   >:(
Eu abia mai ţin tolba cu săgeţi  :P  .......... că n-am în cine să mai ţintesc.  :(

ozimandias

Ha... cum adica n-ai in cine tinti?
Da drumul la sageti, draga mea. Sa vezi ca or fi cativa care ti-or tine isonul  ;D

Apropos, pe la aberatii nu mai treceti?
Cand am chef de ceva frumos dau fuga acolo si recitesc... sunt cateva replici memorabile. Mor de ras si a 10 oara cand le citesc. Asa ca... hai.