Inceputul de gradina - Adriana

Started by adrianam, April 19, 2010, 04:11:32 PM

Previous topic - Next topic

gabriela jalba

Bravo!!! Ce inseamna sa ai o vreme buna.
Eu pun mazarea in rinduri nu in cuiburi. O pun cam la 15cm intre boabe. Se rareste singura,ca ba nu iese,ba se rupe la plivit. Nu-ti fa probleme. Ce smulgi ,sau resturile,le ingropi tot acolo unde-i cultivata,ca e bogata ea in azot,dar il suge din sol. Si daca ingropi acolo resturile vegetale,ii redai solului ce i-a luat.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Claudiu

Quote from: adrianam on March 09, 2012, 10:55:22 PM
... Sapatul si scosul radacinilor de costrei m-a terminat! ...

Priveste lucrurile optimist, Sportul e sanatos si pe deasupra nici nu a fost nevoie sa dai bani la sala de sport.  ;D


1. Gradina se sapa si toamna si primavara.

Saparea de toamna se face cu brazde mari si adanci,  ce doar se intorc, fara a marunti solul. (Se marunteste doar daca se fac semanturi de toamna)
Prin ingeturi si dezgheturi repetate pamantul se afaneaza foarte, foarte bine.
Intorcand brazda cu josul in sus se expun radacinile buruienilor la inghet si acestea se reduc considerabil.
Totodata se distrug si o multime de daunatori care ierneaza in sol.
Infinal primavara ai un sol afanat, aerat si in care apa rezultata din topirea zapezii patrunde de-a lungul iernii , usor in adancime mult mai mare decat dca nu ar fi sapat , mentinand o umidtate a solului atat de necesara in primavara. Si aerul din sol are o importanta foarte mare.
Procedand asa saparea in primavara este extrem de usoara, ca o joaca.
Fara saparea de toamna sapatura de primavara devine, de regula, un adevarat chin si frecvent nu poti obtine o maruntire/afanare buna a solului (mai ales in zonele cu sol greu, argilos, sigur dificultatea depinde si de sol). Plus ca datorita urgentei cu care unele trebuiesc semnate, fara o sapatura de toamna risti sa ramai mult in urma cu lucrarile de primavara, mai ales cand conditiile meteo nu sunt favorabile, sau datorita serviciului sau alte cauze nu esti disponibil. Si frecvent trebuie sa profiti de orice zi favorabila.

Daca solul s-a sapat de toamna, la sapatura de primvara brazda se maruntaleste singura si nu e nevoie de "sfarmarea la nesfarsit a bulgarilor" cu harletul si grebla.
In acest caz solul fiind afanat si radacinile de costrei sau altele "se recolteaza" foarte usor.

Uneori la semanturile ce se executa foarte timpuriu primavara se poate renunta la saparea de primavara sau se face doar o usoara sapare de suprafata , daca se are grija ca la formarea straturilor solul sa nu se taseze. Asta daca solul nu s-a tasat peste iarna sau in special la inceputul primaverii din cauza ploilor. Oricum cu sapatura de toamna, saparea de primvara este incomparabil mai usoara decat fara sapatura de toamna

Sapatura de toamna este o lucrare necesara nu doar un sport de placere.  (nu-i zic aratura ca suntem in gradina - adica in sala de sport   ;)  unde lucarile se fac de regula cu harletul daca suprafata nu e foarte mare, sigur pe suprafata mai mare motocultorul este excelent dar nu-i chiar o scula ieftina si ... elimina mult din placerile si binefacerile sportului numit gradinarit)
Sapatura de toamna face parte si din ansamblul de masuri de starpire bio a daunatorilor.
(am citit ca taranii francezi din unele zone ale Frantei faceau in acest scop si araturi intermediare, in asa numitele ferestre ale iernii cand aratura era posibila in zona lor, adica cand solul era dezghetat suficient fara a fi imbibat prea mult cu apa ce nu ar permite araturi , insa eu nu am reusit niciodata asta in zona Clujului)

2. Nu ingropa niciodata inapoi radacinile de costrei (sau altele la fel de distractive cum sunt cele de pir) asta daca nu vrei sa ai o cultura frumoasa de costrei sau daca nu vrei sa ai parte din plin de distractii extreme.  ;D Le poti composta. Oricum pana la urma si aceste buruieni sunt doar niste plante care vor ceda insistentelor gradinarilor. Eu am avut probleme similare cu pirul. Dar dupa vreo doi-trei ani de "lucru sistematic si intens cu dumnealor" acesta nu a mai fost o problema.

3. Daca sapatura de primavara vi se pare un chin, amintiti-va de chinul asta in toamna  =))






einsteinitza

Sau daca-ti amintesti si de chinul din toamna, dupa cel de primavara, s-ar putea sa te lasi de distractia asta! Mai bine amintiri scurte! ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Toamna e sport placere. Nu te zoreste nimeni.
Primavara e sport de performanta. Musai trebuie bine organizat.
Gustul pamantului din propria-ti gradina, udat cu sudoarea ta, e inegalabil ... vara.
Iarna stai la gura caloriferului si in timp ce iti repari si ascuti sculele, imaginezi noile scheme de joc ale echipei de primavara si visezi vara ce va veni. Iar in lungile seri de iarna citesti "povestile" altor gardinari, fie ei profi, fie ei amatoricesti.

adrianam

Multumesc mult pentru sfaturi, sper sa imi aduc aminte la toamna de ele!  +rsp

Intr-adevar, anul trecut prin iunie cred, am sapat una din bucati si am plantat capsuni care insa nu s-au prins pentru ca nu le-am udat suficient. Bucata aceasta a fost cea mai usor de sapat iar radacinile au fost mai putine.
Cea de-a doua nu a fost sapata anul trecut si a necesitat mai multa munca si mai mult stat in genunchi sa scot toate radacinile de costrei.
Eu nu as avea curajul sa pun radacinile de costrei sau de pir sau de rugi in compost. Simgura solutie pentru ele mi se pare focul. Altfel prind radacini acolo unde le depozitezi. In toamna am scos mai multi rugi de mure in graba si i-am aruncat in cateva mormane. Acum am rascolit mormanele respective de paie si erau o gramada de rugi care prinsesera radacini peste iarna.
Este munca de chinez cu buruienile astea dar sunt de acord ca este mai reconfortant sa lucrezi cateva ore la gradina, decat sa te duci la sala sa faci miscare la aparate.

adrianam

Am fost astazi la gradina special sa fac poze.
A inceput si la mine in gradina sa apara culoare.
Prima ste jasminum nudiflorum, in jurul careia am plantat muscari deja infloriti. Sper ca la anul sa infloreasca in aceeasi perioada:
http://adrianam.sunphoto.ro/2012/67013270

In alt colt a inceput sa infloreasca primul gutui japonez:
http://adrianam.sunphoto.ro/2012/67013271
http://adrianam.sunphoto.ro/2012/67013273
Vad ca este un soi caruia ii place sa infloreasca in special pe ramurile de jos, pe cele de sus nu prea are flori!

O alta pata de culoare este un euonymus:
http://adrianam.sunphoto.ro/2012/67013275

Se pregateste prima zambila:
http://adrianam.sunphoto.ro/2012/67013274

si un grup de narcise:
http://adrianam.sunphoto.ro/2012/67013278

La cat de cald este la noi, imi e teama ca daca nu ma duc vre-o zi sau uit aparatul acasa, nu le mai prind inflorite sa le fac poze!   ;;)

Am trecut azi in revista toti trandafirii si am ramas cam uimita!
Laguna si Golden Gate se pare ca sunt mult mai afectati decat credeam. Ma mai uit maine pe lumina mai multa, dar nu prea au muguri porniti!
Rosarium Uetersen are toate frunzulitele mici si par sa se ingalbeneasca, pare un fel de carenta de fier, am uitat sa-i fac poza.
Din trei magnolii care au intrat in iarna, doua, cele mai mari, nu au pornit in vegetatie. Doar cea mica- soulangeana are mugurasi care cresc pe zi ce trece.

gabriela jalba

E timpul inaintat bine la tine. Eu pot doar visa la plantutele astea;mai e pina vor inflori.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

claude

 +hypno +hypno Aici la mine gutuiul japonez abia acum are mugurasi, de flori inca nici vorba
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

adrianam

Ieri am vazut si primele flori la forsitie, dar nu am avut timp sa le fac poze, poate maine ca am concediu si poate nu bate vantul ca sa ma duc la gradina.
Tot ieri am vazut primele plantute de mazare ca au scos capul!

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

adrianam

Am fost ieri la gradina si am plantat o gramada de plante de rocarie, primite de la domnul Levy (cele mai multe) si de la Starkl.
Nu am mai insamantat nimic, pentru ca nu fac fata cu plantatul.
Mi-a promis cineva rasad de rosii, asa ca luni-marti voi avea de plantat si rosii cu pet in cap. Sper sa am suficiente peturi. Si trebuie sa ma gandesc la sistemul de araci. Am vazut niste araci de plastic verde pe la Dedeman sau Baumax. Credeti ca sunt buni?

Dupa ce am plantat toate ghivecelele si mi-au ramas doar doua magnolii si un trandafir- Golden reef, am zis sa nu somez si am dat o tura prin Dedeman unde am umplut iar plasa de plante- trei clematite, un trandafir, o iedera, o tuia mica si vre-o 4-5 ghivece de plante de rocarie.

Si fac planuri pentru o viitoare comanda de bulbi de lalele, zambile, narcise, irisi, crocusi, ca sa am si primavara flori!

Am mai facut cateva poze:
,   ,   ,

,  ,
si forsitia  .

Am gasit un trandafir(Rosarium Uetersen care are cresteri anemice si cam galbejite. Adica frunzulitele noi sunt foarte subtiri si nu au o culoare sanatoasa. Au cel putn un an de cind sunt plantati. De ce oare?
Si dupa aceea am vazut cateva si la New dawn. Oare le trebuie ingrasaminte sau este vre-o boala?
,  

adrianam

Am fost sambata la gradina si am reusit sa plantez cam tot ce mai aveam in plan. Mi-au ramas bulbii de sparaxis si cei de dalii primiti ca bonus de la Starkl.
7 bulbisori de Sparaxis i-am plantat aseara si inca doi Chamaecipasuri mici luati ca 7 lei din Kaufland.
A plouat si la noi si a prins bine la toate plantele. Cred ca ma opresc cu cumparatul si plantatul si continui dupa Pasti!
Am mai facut sambata cateva poze de la gradina:

Doi visini- inca sunt mici:


Singurul iris pitic (din trei) care a inflorit pana acum:
,

Si inca alte cateva:


Mihaelacph

Quote from: Claudiu on March 10, 2012, 08:45:07 AM
Toamna e sport placere. Nu te zoreste nimeni.
Primavara e sport de performanta. Musai trebuie bine organizat.
Gustul pamantului din propria-ti gradina, udat cu sudoarea ta, e inegalabil ... vara.
Iarna stai la gura caloriferului si in timp ce iti repari si ascuti sculele, imaginezi noile scheme de joc ale echipei de primavara si visezi vara ce va veni. Iar in lungile seri de iarna citesti "povestile" altor gardinari, fie ei profi, fie ei amatoricesti.
Ce frumos ai scris, Claudiu :)! Abia acum am vazut si eu si tare imi place .Intr-adevar , intram in perioada de sport de performanta, "patinaj viteza " de gradina.

adrianam

Noutati de la mine din gradina:
-trandafirii au boboci- Rosarium Uetersen, , Gloire de Dijon, Souvenir DLM, Crimson Glory, Zephirine Drouhin (mai mici). Cativa bobocei si la Pat Austin si la cativa TH
- mazarea a rasarit slab - doar vre-o 15 fire din 150. Era cumparata din 2011 dar nu ma asteptam la asa rata mica de germinare. mai sper cu ploile astea ca isi mai da drumul.
- Au inflorit primele si cred singurele lalele:
mai am cateva cuiburi dar, desi stiu ca nu le-am ingropat adanc, nu se vad boboci, doar frunze.
- a inflorit aquilegia cumparata in primavara de la plantshop- este pitica- eu credeam ca va creste inalta:
Probabil ca o voi muta in stancarie, acolo unde am pus-o va fi acoperita rapid.

Alte cateva inflorite: ,  gutui rosu: , gutui portocaliu: ,

Glicina a inceput sa-si deschida bobocii:
Si primul liliac inflorit:

Si aici este una din stancarii:
Tot cu plante de la dl. Levy. Mai sunt doua zone de stancarie dar inca nu prea sunt inflorite.
Va trebui sa pun mai multe pietre, va suferi modificari, functie de cum vor rezista plantele la vara!

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Mihai

Din cate vad eu si la tine gutuiul japonez a inflorit numai la baza,nu?

adrianam

Da!  ???

Astazi am fost in delegatie in Valcea si am vazut o gramada de gutui japonezi infloriti pana in varful ramurilor si care se vedeau asa frumos peste garduri!  :o

Ai mei sunt dintr-o comanda de la Eutopia de prin 2008 parca. Si de atunci tot pitici au ramas.
Dupa ce termina inflorirea incerc sa-i tund la baza, poate reusesc sa-i fortez sa se inalte.

Rux

Frumoase toate !

Tiimpul acolo se pare ,ca tine cu voi de aveti boboci la trandafiri ! +ham

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Ce frumos e totul la tine in gradina. Dupa citi ani infloreste liliacul?

Mihai

Quote from: anasstasia on April 21, 2012, 10:33:14 AM
Ce frumos e totul la tine in gradina. Dupa citi ani infloreste liliacul?
De regula,din anul doi.

adrianam

Liliac am plantat in primavara lui 2009, 2010 si 2011. Acum au inflorit doar 2 si sunt inca mici. S-au dezvoltat foarte greu.

Ieri am mai plantat inca 3 iar la toamna sper sa fac rost si de alb batut.

claude

Am observat si eu ca se dezvolta greu...dar in general tot ce am plantat, chiar la 50 cm, in anul urmator a inflorit...
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

Mihai

Pai, la cat de bine te descurci tu in gradina,atat le trebyuie plantelor acelea...........sa nu infloreasca =))

claude

Iar te iei de mine?  ;D   Si ce daca-mi dau cu dreptu-n stangu, nimeni nu s-a nascut invatat, sper doar sa reziste ele la nestiinta mea  =))
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot